Written by 06:25 Autisme • 8 Comments

Altijd alles hetzelfde willen doen, met autisme

altijd alles hetzelfde willen doen

Autisme is niet hetzelfde. Daarom is het een spectrum waarbij de kenmerken hetzelfde zijn. Bijvoorbeeld: moeilijk contact maken, veranderingen niet aankunnen of een tragere informatieverwerking. De positieve kanten zijn eerlijk, loyaal en nauwkeurig. Net als dat mensen anders zijn, is dat voor autisme niet anders. Door ieder persoon wordt het omgaan met de diagnose anders beleefd. Eerder schreef ik al over het vasthouden aan rituelen en nu ga ik hierop door in ‘Altijd alles hetzelfde willen doen’. 

Altijd alles hetzelfde willen doen

Een gestructureerd leven helpt om gemakkelijker de dagen door te komen. Je weet wat er gaat gebeuren en dat helpt om de dingen te doen, die je moet doen. Naast dat ik rituelen daarom belangrijk vindt, zijn ze ook nuttig. Je kunt dingen doen zonder erbij na te denken. Zoals je aankleden en daarna brood uithalen en het nieuws kijken. Een echt ochtendritueel. Iets anders is het voorbereiden van het avondeten. Ik vind het leuk om te koken, want ik eet het ook graag op. Laatst heb ik een paella gemaakt en om het voor mezelf makkelijker te maken, begin ik met het snijden van de groente. Vervolgens pas met het opzetten van het warme water en het bakken van de kippenblokjes. Het duurt (veel) langer, maar zorgt voor meer rust. 

Tabbladen open laat staan

Ik ben erachter gekomen dat ik op internet altijd dezelfde volgorde van de tabbladen aanhoudt. Hoezo autistisch? 😉 

Op een gegeven moment wil ik graag YouTube gaan luisteren en open ik daarom een nieuw tabblad. De nieuwste tabbladen verschijnen rechts, maar degene die ik het langst open laat staan, versleep ik altijd naar links. Dit zijn meestal YouTube en Facebook. Toen ik mij dit besefte, moest ik om mezelf lachen. Het is puur praktisch, omdat de ‘variabelen’ puur zijn om het nieuws te lezen of een website waar ik iets wil opzoeken. Die klik ik daarna toch weg. 

Onderzoek: het nut van rituelen

Waarom mensen zich aan rituelen houden, is onderzocht. En het antwoordt ligt verrassend genoeg voor de hand. Scientific America schreef in 2013 dat rituelen een breed scala aan bedoelingen heeft. Van het verminderen van angst, vergroten van zelfverzekerdheid, verlichten van verdriet tot aan goed presteren. Daarom lijkt het mij niet gek dat autisten hier meer baat bij hebben. Het is alleen ondenkbaar dat echt alles altijd op dezelfde manier gaat. Het leven zit vol met onverwachte wendingen. 

Uitgelichte afbeelding door Piret Ilver on Unsplash

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...