Written by 07:00 Autisme • 13 Comments

Autisme #2 | Mijn typische autistische trekjes

Veel mensen waren geïnteresseerd in mijn typische autistische trekjes. De eerste editie ging over niet ’s ochtends douchen, terugleggen op dezelfde plek en alles op willen schrijven. Sommigen herkende een trek wel. Een ander totaal niet. Dit zijn mijn eigen trekjes die met een flauw gezicht aan autisme verbonden kunnen zijn. In dit artikel deel ik weer drie andere trekjes die bij mij horen.

Autistische trekjes heeft hoogstwaarschijnlijk iedereen. Vandaag lees je deel twee van deze trekjes.

Nummer 1: Meerdere exemplaren kopen

Als ik iets zie, dan koop ik hiervan graag meerdere exemplaren. Waarschijnlijk gewoon voor de zekerheid. Ik ben echt niet koopziek. De bankrekening zit namelijk meestal potdicht. Daar kom ik graag niet bij. Ik zie het banksaldo graag groeien. Maar bij pennen of notitieboekjes koop ik er graag meerdere.

Nummer 2: Bijgeluiden

Op de middelbare school ging er niets langs mij heen. Ik kon alles horen wat er in het lokaal werd gezegd. Ik heb last van bijgeluiden. Bijvoorbeeld van de ambulance die met de sirenes aan over de weg raast. Wanneer dit gebeurd, kan ik mij zeer moeilijk concentreren. Wanneer ik in gesprek ben en mensen om mij heen praten ook. Dan zal ik proberen om hun gesprek in kaart te brengen. Ik ben dan totaal niet met mijn eigen gesprek bezig.

diz-play-31367.jpg

Nummer 3: Licht

Eigenlijk is dit hetzelfde verhaal als nummer twee. Zojuist heb ik de bureaulamp verdraaid zodat het licht niet rechtstreeks naar mij toeschijnt. Nu is het licht gericht op de muur. Zo licht het tevens mooi op. Licht is iets wat mij mateloos kan irriteren. Een paar voorbeelden:

  • Een lantaarnpaal die precies mijn tentje verlicht op vakantie = niet kunnen slapen.
  • Een lamp die ongelooflijk knippert zorgt voor een soort kortsluiting. Geen concentratie meer mogelijk
  • Licht van koplampen komt bij mij extra fel binnen. Dat is ook geen pretje.

Nu lijkt het net of ik alleen maar loop te klagen. Dat is echt niet zo hoor. Ik zit graag te werken in een verlichte ruimte. Dat donkere trekt mij niet zo.

Bij dit artikel hoort weer een vraag. Werk jij liever in een verlichte ruimte of mogen van jou de lampen uitblijven? 

Photo by Diz Play on Unsplash

No votes yet.
Please wait...
Close