Autisme in beeld is gebracht op een schilderij

Mijn voeten stevig in mijn schoenen gestoken. De handen in de broekzakken over het randje gevouwen. Mijn blik die gevestigd is op een wit doek. Ik kijk hoe autisme in beeld is gebracht op een schilderij. Het is mij een raadsel wat er precies op mijn netvlies verschijnt, maar ik ga het proberen te duiden. Ik hoop dat je begrijpt dat het moeilijk is. Lijnen schieten naar alle uiteinden van het doek in verschillende diktes. Op deze manier komt het schilderij op mij af, alsof het zich meester van mij maakt. Ik begin mij te voelen als een jojo. Tollend en rollend met mijn ogen, omdat ik niet kan stoppen wat er buiten gebeurd.

Hé, het beeld waar ik naartoe kijk, bevat ook kleur. Rode strepen, blauwe vegen en groene lijnen die bij elkaar komen in het centrum. Het is de kern waar alles gebeurd, maar het is ook de plek waar er storingen kunnen optreden. Zwarte plekken verspreiden over het doek als een lekkende olietanker. In een hoekje van het schilderij begint een gele kwast teksten te schrijven. Er ontstaat een totaalplaatje van alle lijnen, stippen en woorden. Zo wordt autisme in beeld gebracht op een schilderij.

Autisme in je kracht

Neus aan schilderij bewonder ik het. Woorden zijn met kleine letters geschreven, maar ik kan ze lezen. Ik tuur totdat mijn ogen er pijn van doen, want ik zie teksten staan die anderen niet zien. Autisme is je kracht. Jouw beeld is uniek. Alle hens aan dek om rechtdoor te varen. Het schilderij is af en ik neem een stap terug. Er lopen lijnen in alle kleuren naast elkaar, maar de woorden brengen autisme in beeld. Ik geloof dat je ziet wat je wil zien en niets meer dan dat. Individueel en per persoon hebben we een eigen kracht die we moeten bewaren en bewaken.

Autisme in beeld gebracht

Een stoornis met een enorme impact, ook in een klein land als Nederland. Het schilderij laat ik achter mij. Terug naar een dag met nieuwe obstakels in harde geluiden, schreeuwende mensen, felle lampen en zenuwpijn. Maar wacht eens. Dat schilderij bestaat helemaal niet.

Photo by Paweł Czerwiński on Unsplash

No votes yet.
Please wait...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *