Written by 14:00 Autisme, Gedichten • 27 Comments

Autisme verwoord in een gedicht

Autisme verwoord

Door trainingen, bijeenkomsten en gesprekken ben ik erachter gekomen dat omgaan met alleen mensen met autisme mij niet goed afgaat. Ik voel me ongemakkelijk en waarom lijkt mij vrij logisch. In het ‘echte’ leven worden bevolkingsgroepen niet van elkaar afgescheiden of bij elkaar gestopt. Dit zorgt in de groep voor spanningen die ik goed kan voelen, maar van ervaringen van anderen kun je ook leren. Het eerste wat ik heb geleerd is om autisme te accepteren, want het maakt een deel van wie ik ben en daar ben ik trots op. Voor deze gelegenheid schreef ik het dicht ‘Ik ben gewoon ik’.

Ik ben gewoon ik

Ik ben gewoon ik
Dat is mijn trots
Moeilijk om te veranderen
Dat wil ik niet
Soms knipoog ik te vaak
Lichtknoppen aan en uit
Maak vaak hetzelfde geluid
Rituelen laten mij kleven
Cadeautjes met kerst geven
Verbindingen niet goed gemaakt

Leg het niet uit
Ik begrijp je wel
Ik ben toch normaal
Soms alleen wat anders
Duidelijk zijn is hard
Zeg wat je wilt
Ik kan het aan
Sterker dan jouw hart
Leef niet zonder lach
Ik blijf dezelfde persoon

De plattegrond zelf gekleurd
De lijnen zelf gezet
Accepteren is de sleutel
Om het te snappen

Autisme verwoord in een gedicht
Ik ben gewoon ik
Ik ben gewoon ik
Foto: Eva Bours Fotografie

Autisme verwoord in een gedicht

Zonder de sleutel om je eigen te snappen, kun je niet accepteren wie je bent. Ik vind het zorgelijk dat er zoveel mensen zijn die autisme zien als een ziekte. Iets wat over moet gaan om door te kunnen gaan met leven. Wat ik deze mensen wil leren, is dat je het jezelf makkelijker kunt maken om over jezelf te leren. Is het te moeilijk om deze te snappen?
Ik denk dat als je begrijpt waarom iets op die manier werkt in je hoofd, dat het makkelijker een plek krijgt. Autisme vormt de mens en het maakt je wie je bent. Voor mijzelf heb ik dit verwoord aan de hand van het gedicht.

Niet altijd gemakkelijk

Ik geef toe dat ik zeer vaak geluk heb en dat ik hier hard voor heb gewerkt. Maar dat geef ik niet graag toe. Het is niet altijd gemakkelijk, maar ik heb geleerd dat je door te praten een stuk verder komt. Zoals ik eerder al aangaf, leer je veel door te praten met anderen. Al dan niet onbewust.

Kun jij je in het gedicht vinden?

Natascha van Studio Fiep schreef de gedichtenbundel Autimiteit.

No votes yet.
Please wait...
Close