Autisme Werkt! Thema van de autismeweek

Vandaag vind je dit extra bericht op www.mckleuver.nl. Natuurlijk is er een legitieme reden om een extra blog in te plannen, want het is namelijk Wereld Autisme Dag. Elk jaar vind op 2 april deze dag plaats waarin extra aandacht wordt gevraagd voor mensen met autisme. Deze pervasieve ontwikkelingsstoornis dient her en der wat extra aandacht te krijgen, want heel veel mensen weten niet eens wat autisme inhoudt. Dat is toch echt van de zotten? Tevens is het tot aanstaande zaterdag autismeweek met als thema: Autisme Werkt!

Autisme Werkt!

De Nederlandse Vereniging Autisme (NVA) heeft op haar website een artikel geschreven over de waarde van iemand met autisme in een bedrijf. Zij zeggen hiermee dat een bedrijf ‘gezonder’ is als er over beperkingen kan worden gepraat. In februari 2018 ben ik begonnen met het echte werkleven. Dat was iets waar ik echt naartoe heb gewerkt. Gelukkig heb ik de juiste begeleiding gekregen en nog steeds. Persoonlijk denk ik dat de werknemer met autisme een eigen visie, mening of iets moet hebben. Als je het aan mij vraagt dient degene openlijk te zijn, want daar kun je zoveel voor terugkrijgen.

Camoufleren

Wat ik jammer vind is hoe er tegen mensen met autisme wordt aangekeken. Een tijdje terug plaatste ik het artikel Het valt helemaal niet op dat je autisme hebt. Dat is best gek toch, of niet? Heb je er weleens van gehoord dat mensen zichzelf heel goed kunnen camoufleren in gedrag? Hoe het precies werkt dat weet ik niet, want ik blijf reageren hoe ik dat altijd doe. Alleen kan ik niet snappen dat mensen Shaun uit The Good Doctor een echte autist vinden, want ik heb het labeltje of papiertje net zo goed. Wat ik wil zeggen is dat je op moet passen met wat je zegt, want eigenlijk kan iedereen autistisch zijn.

Autisme is bij iedereen verschillend

Autisme Werkt! vind ik daarom een goed thema voor deze tijd. Het is actueel en ook autisten verdienen een baan, toch? Het is zeker niet altijd makkelijk, maar ik worstel mij er goed doorheen. Wie had gedacht dat ik nog eens zou gaan bellen voor mensen? Vorig jaar had ik daar nog driftig nee voor geschud. Ik wist ook dat het moest gaan lukken en het fijne ervan is dat mensen iets van mij willen en niet andersom. Iets wat ik graag zou willen, is laten zien dat autisme bij iedereen verschillend is, want zo zijn mensen. We zijn niet hetzelfde, maar moeten met zijn allen kunnen leven.

Op Wereld Autisme Dag worden er twee prijzen uitgereikt. Eén aan een persoon en aan een organisatie die zich inzet voor werkende mensen met autisme. Ik ben benieuwd wie de prijs gaat winnen.

Wat is jouw ervaring met autistische mensen?

Autisme Werkt! Thema van de autismweek
No votes yet.
Please wait...

14 Comments

  1. Felice Veenman schreef:

    Ik heb jarenlang op een middelbare school les gegeven. En natuurlijk had ik ook autistische leerlingen. Niks mis mee, hebben hun eigen “gebruiksaanwijzing” net als de kinderen met ADHD, dyslexie, faal-angst en de “normale” kinderen. We kunnen allemaal van elkaar leren is altijd mijn motto!

  2. Jouvence.nl schreef:

    Goed dat je hierover schrijft! Ik vind het belangrijk dat iedereen een rol heeft in de samenleving en iedereen verdient een kans. Fijn dat je (nog steeds) zulke goede begeleiding krijgt.

  3. Goed dat je er een blog aan wijdt en dat er zo’n dag is. Zo kun je er nog even extra stil bij staan.

  4. Skincarebynaomi schreef:

    Veel mensen die mij vertellen dat zij autisme hebben, had ik het niet van verwacht. Terwijl ik soms juist mensen zie lopen en denk ja jij zou misschien wel autisme kunnen hebben. Ik vind autisme iets heel moois, het kan een belemmering zijn, maar ook in de meeste gevallen niet. Het is een bijzonder iets, maar soms ook moeilijk denk ik. Juist omdat het bij iedereen anders is!

  5. Ik vind het geweldig en belangrijk dat je dit onderwerp aandacht geeft. Iedereen is zoals die is en ik vind helaas dat onze omgeving vaak negatief denkt over autisme. Onterecht.

  6. Manon schreef:

    Ik heb echt een hekel aan labels. Wat vind je van de Netflix serie Atypical?

  7. Marieke schreef:

    Ik heb jarenlang in het onderwijs gewerkt. Ieder kind had zijn eigen gebruiksaanwijzing, of je nu autistisch ben, adhd hebt, hsp, faalangst, niet goed kunt rekenen, of enorm vooruit loopt op taal, het maakt allemaal niks uit. Je probeert de liefde en begeleiding te geven die het kind nodig heeft.

  8. Henk schreef:

    Ik ken zo gauw niet iemand die autistisch is, of tenminste iemand die heeft gezegd dat ie autistisch is. Ik vind het label niet interessant; als iemand een handleiding heeft probeer ik die te volgen, Maar goed dat er wel extra aandacht voor is!

  9. Julie schreef:

    Wij hebben bij ons een stagiair met autisme en dat merk je wel. We hebben nu wel onze manier gevonden om duidelijk met hem te communiseren en dat werkt best goed! Het heeft wel veel verschillende vormen en je kan niemand éénzelfde label geven.

  10. Ruby schreef:

    Top om er zo over te bloggen! Zou meer moeten gebeuren ❤

  11. Nadia schreef:

    Ik vind het goed dat er aandacht aan besteed wordt, maar kinderen worden tegenwoordig wel erg snel gelabeld… Dat vind ik jammer… Wil niet zeggen dat er nooit iets is, maar als je kind druk is, hoor je al snel zeker adhd… Nee gewoon lekker druk vandaag haha

  12. Janet schreef:

    Ik werk in het speciaal onderwijs dus het is mijn werk om met deze doelgroep te werken.. erg leuk. Wij hebben deze week ook extra aandacht besteed aan de week van Autisme.

  13. Gabriëlle schreef:

    Als docent heb ik veel te maken met autistische kinderen, met volwassenen minder. Ze zijn er inderdaad vaak er goed in om het te camoufleren.

  14. Frederique schreef:

    Vooroordelen komen vaak voort uit onwetendheid. De enige manier om daar vanaf te komen is er veel over te schrijven en te praten zodat autisme (in dit geval) beter begrepen wordt. Misschien vind je het leuk vindt om te lezen: er is net een boek verschenen geschreven door Bianca Toeps waar ze het ook heeft over de misverstanden rondom autisme. Het heet ‘maar je ziet er helemaal niet autistisch uit’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *