Written by 09:00 Autisme • 14 Comments

Autisme Werkt! Thema van de autismeweek

Autisme Werkt!

Vandaag vind je dit extra bericht op www.mckleuver.nl. Natuurlijk is er een legitieme reden om een extra blog in te plannen, want het is namelijk Wereld Autisme Dag. Elk jaar vind op 2 april deze dag plaats waarin extra aandacht wordt gevraagd voor mensen met autisme. Deze pervasieve ontwikkelingsstoornis dient her en der wat extra aandacht te krijgen, want heel veel mensen weten niet eens wat autisme inhoudt. Dat is toch echt van de zotten? Tevens is het tot aanstaande zaterdag autismeweek met als thema: Autisme Werkt!

Autisme Werkt!

De Nederlandse Vereniging Autisme (NVA) heeft op haar website een artikel geschreven over de waarde van iemand met autisme in een bedrijf. Zij zeggen hiermee dat een bedrijf ‘gezonder’ is als er over beperkingen kan worden gepraat. In februari 2018 ben ik begonnen met het echte werkleven. Dat was iets waar ik echt naartoe heb gewerkt. Gelukkig heb ik de juiste begeleiding gekregen en nog steeds. Persoonlijk denk ik dat de werknemer met autisme een eigen visie, mening of iets moet hebben. Als je het aan mij vraagt dient degene openlijk te zijn, want daar kun je zoveel voor terugkrijgen.

Camoufleren

Wat ik jammer vind is hoe er tegen mensen met autisme wordt aangekeken. Een tijdje terug plaatste ik het artikel Het valt helemaal niet op dat je autisme hebt. Dat is best gek toch, of niet? Heb je er weleens van gehoord dat mensen zichzelf heel goed kunnen camoufleren in gedrag? Hoe het precies werkt dat weet ik niet, want ik blijf reageren hoe ik dat altijd doe. Alleen kan ik niet snappen dat mensen Shaun uit The Good Doctor een echte autist vinden, want ik heb het labeltje of papiertje net zo goed. Wat ik wil zeggen is dat je op moet passen met wat je zegt, want eigenlijk kan iedereen autistisch zijn.

Autisme is bij iedereen verschillend

Autisme Werkt! vind ik daarom een goed thema voor deze tijd. Het is actueel en ook autisten verdienen een baan, toch? Het is zeker niet altijd makkelijk, maar ik worstel mij er goed doorheen. Wie had gedacht dat ik nog eens zou gaan bellen voor mensen? Vorig jaar had ik daar nog driftig nee voor geschud. Ik wist ook dat het moest gaan lukken en het fijne ervan is dat mensen iets van mij willen en niet andersom. Iets wat ik graag zou willen, is laten zien dat autisme bij iedereen verschillend is, want zo zijn mensen. We zijn niet hetzelfde, maar moeten met zijn allen kunnen leven.

Op Wereld Autisme Dag worden er twee prijzen uitgereikt. Eén aan een persoon en aan een organisatie die zich inzet voor werkende mensen met autisme. Ik ben benieuwd wie de prijs gaat winnen.

Wat is jouw ervaring met autistische mensen?

Autisme Werkt! Thema van de autismweek
No votes yet.
Please wait...
Close