Een behandeling door verschillende trainingen

Na het vervroegd stoppen van mijn opleiding in 2014 kwam ik thuis te zitten. In de daarop volgende periode ben ik begonnen met het volgen van trainingen. Mijn behandeling werd opgebouwd uit verschillende onderdelen. Gezamenlijk vormde dit ongeveer drie dagen. Deze trainingen kregen allen een eigen doel en hadden ook elk een eigen omgeving. De trainingen die ik heb gevolgd zijn: Beeldende Vorming, Service & Design, cognitieve gedragstherapie en later kwam hier Redactie bij. Verder in dit artikel geef ik je een uitleg over deze verschillende trainingen en wat ik hieruit heb kunnen halen voor mijzelf. Aan het einde van de behandeling kreeg ik een document mee met wat ik heb geleerd.

Beeldende Vorming

De naam van deze training zegt eigenlijk wel genoeg. De ruimte die werd gebruikt voor deze training is een lokaal met zware tafels, potten verf, potloden, papier en schildersdoeken. Deze creatieve ruimte heeft op mij positief effect gehad inclusief de mensen die daarvoor hebben gezorgd.
Enkele behaalde doelen bij deze training zijn:

  • Mitchel weet dat een belangrijke voorwaarde voor het leren van nieuwe dingen en zich verder ontwikkelen is dat hij zich op zijn gemak voelt in die bepaalde situatie, ruimte en betrokken personen.
  • Hij toont zich meer zelfverzekerd in houding en in communicatie.
  • Mitchel kan steeds beter praten over zijn beleving ten aanzien van persoonlijke zaken. Het helpt hem om ondertussen beeldend bezig te zijn.

Service & Design

In één van de klaslokalen staan computers, printers en allerlei kantoorvoorzieningen. Vanuit de hele organisatie kwamen hier opdrachten binnen om te kopiëren, scannen of lamineren. Geef mij maar een opdracht en ik voerde hem uit. Deze training had voor mij het doel om te leren nee zeggen. Daardoor werden de opdrachten steeds groter, zodat ik eens moest toegeven. De behandeling werd er zo op afgestemd dat ik op een keer moest weglopen uit dit lokaal, haha.
Bij deze training heb ik het volgende behaald:

  • Mitchel kan goed verwoorden wat sommige delen van zijn autisme voor hem betekenen.
  • Het lukt Mitchel wel vaker om zijn grens aan te geven.
  • Mitchel kan ook met non-verbale communicatie duidelijk aangeven wat hij ergens van vindt.

Cognitieve gedragstherapie

Vanaf de zomervakantie 2015 kreeg ik cognitieve gedragstherapie door mijn hoofdbehandelaar. In een jaar heb ik twee doelen bijna kunnen afvinken. Het eerste doel was om meer positieve gedachten te krijgen. Dit heb ik gedaan door elke dag minstens drie positieve punten op te schrijven. In het begin was dat moeilijk, maar het werd steeds makkelijker. Het boekje heb ik nog steeds bewaard.

Het tweede doel dat ik had, was om te leren bellen. De eerste stappen heb ik toen gezet, want ik durfde mijn beste vrienden niet eens te bellen. Langzaamaan heb ik stapje voor stapje volgens een pyramide leren bellen. Eerst familie, dan wat vrienden en mijn doel was destijds om de dokter te bellen. Dat zou mijn zelfredzaamheid vergroten, want dan kan ik zelf een afspraak maken. Toen ik vorig jaar begon met werken was ik nog wat schuw. Nu pak ik vaak zat wel de telefoon op. Alsnog tot vervelens toe hoor 😉

Redactie

In het laatste half jaar werd Redactie toegevoegd als training aan mijn behandeling. Hierin werd er een blad door en voor mensen met autisme geschreven. Voor een aantal edities heb ik columns geschreven, interviews afgenomen en een aantal pagina’s voor bijvoorbeeld quizzes geschreven. Twee belangrijke dingen heb ik hier geleerd:

  • Mitchel zijn zelfinzicht is vergroot. Hij weet beter om te gaan met blokkades en het weer in contact komen. Mitchel heeft een signaleringsplan waarin hij heeft aangegeven wat er nodig is om met deze blokkades om te gaan.
  • Mitchel leert om niet alles op zichzelf te betrekken, maar dingen bij die andere persoon te laten (oortje in, oortje uit).

En toen ging de behandeling verder..

In augustus 2016 eindigde mijn traject met een gesprek met het sociale wijkteam van mijn gemeente. Dit hoofdstuk sloot zich en ik maakte een start aan een nieuwe. Een onderdeel van dat huidige traject is de keuze voor nieuwe reguliere begeleiding, of niet.

Wat vind jij van de opzet van deze behandeling en trainingen?

No votes yet.
Please wait...

9 Comments

  1. Sofie schreef:

    Super informatieve blog, dit helpt vast veel mensen verder. Fijn dat je dit deelt!

  2. Nicole Orriëns schreef:

    Ik vind het heel goed klinken en je bent ook echt wel een succesverhaal volgens mij. Dus het heeft zich ook wel bewezen : )

  3. ingrid schreef:

    wauw wat interessant om dit te leze. ben er zelf niet zo bekend mee

  4. Mariëlle schreef:

    Wat fijn om te horen Mitchel dat het stukken beter met je gaat en dat je twee doelen hebt verwezenlijkt. Blijf vooral zo door gaan! Je bent goed bezig!

  5. Dhini schreef:

    Wat fijn artikel! Zo te lezen dat alles goed gaat

  6. Jouvence schreef:

    Wat fijn dat deze trainingen je zo goed verder geholpen hebben! Ik heb ook cognitieve gedragstherapie gehad.

  7. Linda Meester schreef:

    Ik vind dat het erg breed aangepakt wordt en dat werpt zo te lezen zijn vruchten af

  8. kiki hasselton schreef:

    een goed artikel en fijn om te lezen dat het je goed geholpen heeft!! ik zeg altijd maar zo: baat het niet, dan schaadt het niet

  9. Esther schreef:

    Wat een prachtig pad volg je. Leerzaam en het geeft je mooie inzichten over jezelf. Je kijkt dieper naar binnen, naar je wensen en behoeften dan de meeste mensen zouden doen. Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *