Written by 19:00 Autisme • 9 Comments

De theorie achter de diagnose autisme

theorie achter de diagnose

In oktober heb je in een column de grondbeginselen van autisme kunnen lezen. Het persoonlijke artikel vertelt in negen punten wat je als eerste over de stoornis moet weten. Bijvoorbeeld dat verbindingen leggen op een andere manier gaat of dat mijn zintuigen alles oppikken. Maar ook dat mensen met autisme veel weten over één enkel onderwerp. Voor mij is dat bijvoorbeeld de geschiedenis van Gelderland. In dit artikel vertel ik meer over executieve functies, theory of mind en centrale coherentie. De zogenoemde theorie achter de diagnose autisme.

Centrale coherentie

Via de zintuigen komt alle informatie aan bij de hersenen. Wat je ruikt? Een seintje wordt er naar de hersenen gestuurd. Zo gaat het ook voor alles wat je voelt, proeft, ziet en hoort. Al deze stukjes aan informatie komt als losse flodders aan bij je verstand. De gegevens worden hier doorgegeven aan andere hersengebieden, zodat er één beeld ontstaat. Dit samenvoegen van losse stukjes wordt centrale coherentie genoemd. Bij mensen met autisme is dit niet goed ontwikkeld waardoor er een verstoring ontstaat. Een verstoring in de communicatie tussen de verschillende hersengebieden.
Hierdoor kan het zijn dat autistische mensen zich focussen op één enkel deel van een opdracht. Bijvoorbeeld dat 150 gram boter voor een cake ook precies 150 gram moet weten. 149 gram is te weinig en 156 teveel. 

Lees meer: Altijd alles hetzelfde willen doen, met autisme

Theory of mind

De theory of mind gaat over emoties en het herkennen daarvan. De hersenen werken hard om alle boodschappen die verborgen zijn in lichaamstaal en emoties te verwerken. Daarbij komen ook de gesprekken die je voert. De hersenen verwerken dit razendsnel, zodat er kan worden begrepen wat er gaande is. Ieder mens met autisme is anders. Sommige kijken je niet aan, anderen verstoppen zich in hun eigen bubbel en weer anderen lijken zo door je heen te kijken. 

Executieve functies

Het derde punt van de theorie achter de diagnose autisme zijn de executieve functies. Deze functie stuurt ons gedrag aan. Het laat ons beslissingen nemen en laat ons bedenken hoe we iets doen, maar ook hoe we samenwerken en laat alle delen van onze hersenen met elkaar in verbinding staan. Executieve functies kun je uitspreiden in drie richtingen, namelijk: 

  1. Inhibitie wat wil zeggen de mogelijkheid om je in te kunnen houden en te kunnen beheersen. Bijvoorbeeld een persoon met autisme hoeft geen filter te hebben en vertelt dat wat ‘ie denkt. 
  2. Cognitieve flexibiliteit wat het ‘schakelvermogen’ inhoudt. Zij vinden het bijvoorbeeld moeilijk om te schakelen tussen verschillende taken. Het oplossen van problemen valt hier ook onder. 
  3. Het werkgeheugen is dat wat je nodig hebt op het moment dat je ergens mee bezig bent. Het verwerken van wat mensen met autisme zien, horen, voelen, ruiken, proeven kan een tijdje duren. 

Theorie achter de diagnose autisme

Voor mij was het ook goed om deze punten te herhalen. De drie begrippen kon ik wel vertellen, maar de betekenis ervan niet meer. Deze theorie achter de diagnose autisme krijgt vrijwel iedereen tijdens psycho-educatie en is daarom heel relevant. 

Wat heb jij van dit artikel geleerd?

Op het YouTube-kanaal AutismeTV vind je meer filmpjes over autisme.
Uitgelichte afbeelding door Pawel Czerwinski op Unsplash.

Rating: 5.0/5. From 2 votes.
Please wait...
Close