Gefocust op eigen interesses | hobby’s en autisme

Eén van de bekendste signalen dat iemand autisme heeft, is het hebben van specifieke interesses. Treinen zijn wellicht het meest voorkomende voorbeeld. Maar ook vliegtuigen, kastelen of plattegronden trekken veelal de aandacht. De laatste twee zijn voorbeelden van mij, want ik kan hier uren aanbesteden. Informatie over de geschiedenis van kastelen in de buurt opzoeken of inzoomen op Google Maps. Ik hou ervan. Voor veel mensen met autisme geldt dat zij zijn gefocust op eigen interesses. En ik zou niet willen opscheppen, maar we zijn er ook ongelofelijk goed in. Dit heeft overigens wel voor- en nadelen.

Even de telefoon uit voor een uurtje. Dan zit ik aan een tafel die vol ligt met papieren, fineliners en linialen om weer een plattegrond te tekenen. Lijntje voor lijntje en helemaal op het papier georiënteerd, hoor ik niets meer om mij heen. Vaak kijk ik uit het raam, maar als ik eenmaal geconcentreerd ben, dan kom ik daar maar moeilijk uit. Een nadeel is, is dat er bijna niets mij kan terughalen naar het moment. Je kunt roepen wat je wilt, maar ik ben ‘aan het werk’ in mijn eigen wereld. Veel autisten hebben moeite met gesprekken, omdat ze niet met de onderwerpen van anderen kunnen meepraten.

Lees meer: De theorie achter de diagnose autisme

Gefocust op eigen interesses

Interesse hebben in beperkte dingen brengt ook voordelen mee. Namelijk hele specifieke kennis over onderwerpen die anderen niet hebben. Ik denk alleen niet dat ik zoveel weet over één specifiek onderwerp. Behalve de geschiedenis van Gelderland misschien. Kastelen hebben vaak een Wikipediapagina, maar die zijn kort en vertellen niet zoveel als een boek. Er zijn heel wat boeken geschreven over de historie van monumentale bouwwerken. Ik bezoek graag een kasteel in de vakantie, maar om echt te lezen, gun ik mezelf geen tijd voor.

Gefocust op eigen interesses, is dat als een obsessie? Goede vraag. Ik denk dat hobby’s en autisme inderdaad kunnen uitgroeien tot een obsessie, maar dat hoeft helemaal niet. Voor mij niet althans, want ik kan sociaal met anderen meepraten. Al ligt het wel aan welk soort mensen. Soms heb je gewoon niets te vertellen. Het artikel is geschreven. Ik sluit mijn computer af, zodat ik een wandeling kan maken naar het kasteel een kilometer verderop. Ajuus.

Rating: 4.5/5. From 2 votes.
Please wait...

2 Comments

  1. Sanne schreef:

    Kastelen bezoek ik ook graag. Interessant artikel. Ik heb dit met het lezen. Dat ik te gefocust ben. Heb je dat alleen met hobbies? Of ook bij het wandelen?

  2. Serge schreef:

    Gefocust op eigen interesses is iets wat veel mensen te weinig hebben. Die focussen teveel op de interesses van anderen waardoor ze zichzelf vergeten. Aandacht voor jezelf en jouw interesses moet je niet vergeten. Autisme kan hier dus in je voordeel werken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *