Onverwachte momenten en reacties | Autisme

Open praten over autisme heb ik altijd belangrijk gevonden. Daardoor heb ik bereikt, wat ik bereikt heb en dat lijkt me goed genoeg. Autisme is een ontwikkelingsstoornis en daarmee zeer complex. Elk individu is een ander mens en daarvoor geldt dat ieder zijn eigen mening en opvattingen mag hebben. Er zijn nog heel veel mensen onwetend over autisme al heeft iedereen een basiskennis opgebouwd. Vaak worden zorgpunten als niet-in-de-ogen-kijken, communicatieve problemen en geen emoties kunnen lezen als eigenschappen benoemd. De meest voorkomende vraag sluit hier perfect bij aan. ‘Kun je dan wel tegen onverwachte momenten en reacties? En tegen drukke locaties?’

Lees meer: Autisme en rituelen zijn écht onafscheidelijk

Het loopt niet zoals je denkt

Plannen maken. Eerst schrijf ik dit artikel af en daarna ga ik een lange wandeling maken door het bos. Wanneer ik dat in de ochtend (of nog eerder) bedenk dan heb je een koevoet nodig om dat tussen mijn ideeën te kunnen wrikken. Na jaren (en nog meer jaren) bedenk ik me nu steeds vaker dat ik keuzes moet maken in wat ik wil gaan doen. Bijvoorbeeld door te kiezen tussen mijn eigen plan of tijd doorbrengen met vrienden en familie. Ik worstel met de vraag: ‘ga je met me mee naar..?’ In eerste instantie is het vaak een nee, maar zodra de deur in het slot valt, bedenk ik me toch nog vaak. 

Voordat wij gingen winkelen, werd ik altijd voorbereid of ik kleding moest passen, of niet. Foto: Photo by Psk Slayer on Unsplash

Drukke ruimtes zijn prima

Bij de Kroning van Willem-Alexander stond ik op de dam, ik stond in een volgepropte kerk en ook een drukke winkelstraat is geen probleem. Als het moet baan ik mij een weg tussen de mensenmassa, zonder een probleem te hebben. De klap komt meestal daarna, omdat de adrenaline mij ‘s avonds verlaat bij het slapen gaan. Voor mij geldt het als een instelling. Als ik weet dat het ergens druk kan zijn, zoals bij evenementen, dan is er geen probleem. De onverwachte momenten en reacties heb ik bij mezelf al weggenomen. 

Thuiswerken: Hoe ervaar ik het thuiswerken met autisme?

Momenten zijn onverwacht met andere reacties

Je hoeft maar met je vingers te knippen of er gebeurt iets anders dan je wilt. Je stapt in een kwal of ijskoud water stroomt over je heen uit de douche. Eén training kan ik me nog goed herinneren. De vrijdagen waren een uitdaging, omdat de trainer zo ver ging met opdrachten geven dat hij zocht naar het punt waarop ik zou breken.

Uitgelichte afbeelding: Photo by Ellen Melin on Unsplash

No votes yet.
Please wait...

1 Comment

  1. Manon schreef:

    Ik denk dat iedereen het fijn vindt wat hij of zij kan verwachten. Als een situatie anders loopt dan ik wil, of verwacht op een onbekende locatie kan ik daar mezelf niet prettig bij voelen. Ik snap dat voor mensen in het spectrum dit 100x erger moet zijn. De serie Atypical heeft me wel doen beseffen dat op eigen tempo het wel lukt uiteindelijk, is dat bij jou ook?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *