‘Hebben mensen met autisme een beter geheugen?’ Deze vraag zag ik langskomen op Google en ik dacht: dat is interessant. Ik ervaar het op de volgende manier: in iedere seconden zitten honderden prikkels. Datgene waar mijn hersenen iets mee kunnen, wordt opgeslagen. Voor ieder persoon is dit een ander onderdeel. Bij mij zijn dit bijvoorbeeld adressen en verjaardagen. Die hoef ik maar één keer te zien en ik zal het onthouden. Deze ‘database’ raakt een keer vol. Bijvoorbeeld bij veel gebeurtenissen achter elkaar of bij hoogoplopende emoties.
Beter geheugen
Tijdens mijn jaren op de middelbare school werd ik altijd gezien als ‘wandelende agenda’. Ik zat op een relatief kleine school met maximaal 16 klassen. Het was daardoor voor mij een peuleschilletje om alle roosters uit mijn hoofd te weten. Een tijdje heb ik dat erg naar gevonden, maar nu ben ik daar trots op. Je moet het maar kunnen. In mijn werk ben ik ook degene van de lijstjes. Het is waar ik goed in ben. Tabelletje hier, tabelletje daar. Wat ik mij goed kan voorstellen, is dat dit ook het geheugen beter maakt. Het staat zo overzichtelijk in een kolom dat ik er bijna geen moeite voor hoef te doen.
Specifieke interesses
Autisten hebben vaak specifieke interesses. Bij mij zijn dat de Gelderse geschiedenis, mijn lepeltjescollectie of het tekenen van plattegronden. Hetzelfde zie ik bij data. Mensen zijn verschillend. Daardoor heeft elk individu ook andere interesses. Zo zal er iemand zijn die alle treinstellen met nummer kan herkennen. Tijdens mijn zoektocht op Google kom ik verschillende website tegen die spreken van ‘uitzonderlijke vaardigheden’, zoals het Belgische Participate Autisme. Misschien heb ik ook een groot geheugen ;). In mijn werk schrijf ik bijna geen taken meer op. Dat doe ik alleen als ik een beetje meer ruimte in mijn hoofd wil maken.
‘Alles wat je opschrijft, hoef je niet te onthouden.’
Conclusie
Mentaal Beter spreekt bijvoorbeeld van ‘buitengewoon organisatorische vaardigheden’. Daarvan durf ik wel te zeggen dat ik daaronder val. Dat geldt echter niet voor iedereen met de diagnose autisme. We hebben namelijk allemaal onze eigen manier van denken en doen. Sommigen weten in hun rommelige kamer namelijk precies waar wat ligt. Mij lijkt dat vreselijk. De conclusie omschrijf ik als volgt. Namelijk dat er wel degelijk sprake kan zijn van een beter geheugen, maar enkel op onderwerpen die de persoon interessant vindt.
Uitgelichte afbeelding door Estée Janssens op Unsplash.
1 Comment
Wat interessant om te lezen en ik herken mezelf hier heel erg in. Ik onthoud verjaardagen, belangrijke data, telefoonnummers en kentekens vrij snel/makkelijk uit m’n hoofd. De specifieke interesses herken ik mezelf ook in.