Wanneer ben je nou echt autistisch

Voor bijna anderhalf jaar heb ik dagbesteding gehad. Daarin ging ik aan persoonlijke doelen werken. Bijvoorbeeld vertellen wat ik voel, maar ook ‘nee’ zeggen. Dit gebeurde in een schoolomgeving. Ik had daar verschillende lesuren. Voornamelijk was ik bij beeldend te vinden, maar ook bij redactie en ict en service. Het grote verschil met school was, dat je hierbij enkel gezelschap had van andere mensen met autisme. Dat was ik van school uit niet gewend. Vandaag wil ik het hebben over de diversiteit binnen autisme, want wanneer ben je nou echt autistisch?

Waaraan herken je autisme?

De vraag van vandaag is eigenlijk simpel te beantwoorden, maar dat komt later. Eerst een aantal zaken welke over het algemeen direct aan autisme worden gekoppeld. Denk hierbij aan niet direct in de ogen kijken, soms bijvoorbeeld met rare tics of fladderende bewegingen en ook een bepaalde manier van bewegen hoort vaak bij autisme. Hoewel het autisme spectrum stoornis voornamelijk iets is wat in de hersenen plaatsvindt, beïnvloedt het het hele leven van deze persoon. Net als dat het mijn leven beïnvloedt. In denken, gedrag, het uiten van emoties, maar ook in de leuke dingen die ik graag doe. 

Uiterlijke kenmerken van autisme bestaan niet. Je kunt het waarnemen in het gedrag van anderen. Voornamelijk in sociale situaties. Over het algemeen blokkeren veel mensen met autisme wanneer ze sociale verplichtingen ondergaan. Of wanneer de dag net anders verloopt dan dat ze het voor ogen zagen. Dat wilt niet zeggen dat autisten niet sociaal zijn. Nee. Het betekent dat ze heel graag willen, maar dat het niet altijd uitpakt zoals ze dat zouden wensen. Door het verschil in prikkelverwerking kunnen ze over- of ondergevoelig zijn voor prikkelingen die door de zintuigen worden opgepakt. Voorbeelden hiervan zijn de sterke geur van sinaasappels, flikkerende lichten of waterdruppels van het douchen die je de hele dag op de huid blijft voelen.

Lees ook: Vragen stellen als je autisme hebt

Boom in Arboretum Poort Bulten

Wanneer ben je nou echt autistisch?

De gestelde diagnose autisme komt vaak samen met een andere. Enkele andere diagnoses zijn depressie, adhd en hoogbegaafdheid. Autisme versterkt met regelmaat het andere. Waarom dat zo is, kan ik je niet vertellen. Maar wat ik je wel kan vertellen, is dat het vaak te maken heeft met rust, reinheid en regelmaat. Vandaar dat redelijk wat mensen met autisme in de weer zijn met lijstjes. Het geeft structuur. Of ze hebben geen enkele manier gevonden en zweven constant verder door in chaos. Ik behoor tot het eerste kamp. Het liefste bewaar ik alles. Van bergen met papier tot aan notities waar maar een enkel woord geschreven staat.

Wanneer ben je nou echt autistisch wordt in mijn beleving vaak gekscherend gebruikt. Met een knipoog. De diversiteit in het spectrum is te groot om te zeggen dat ‘iets’ echt autistisch is. Volgens mij ligt het ook aan de persoon die het zegt of iets echt autistisch is of niet.
Dit was weer een artikel over autisme. Zijn er dingen die jij fijn of niet fijn vindt aan autisme hebben of iemand uit je omgeving?

Uitgelichte afbeelding door Peter Burdon op Unsplash.

No votes yet.
Please wait...

1 Comment

  1. Stephanie schreef:

    Ik ben zelf mama van 2 autistische kinderen, in combinatie met ADD. Zelf merk ik niets van typische autisme trekjes, maar het is inderdaad een heel breed spectrum. Altijd mooi om te lezen dat mensen hier zo open zijn, goed bezig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *