5x spellen met anderhalve meter afstand

De basisscholen zijn weer begonnen en daarmee is het voor kinderen onder de 12 jaar weer mogelijk om met elkaar te gaan spelen. Daarom ben ik op zoek gegaan naar 5 spellen met anderhalve meter afstand van elkaar. Ook al is dat niet perse meer nodig. Ik geef bij deze meteen even een disclaimer, omdat spelen met frisbees, dobbelstenen en ballen gedeeld kunnen worden met meerdere mensen en we vaak niet kunnen achterhalen met wie. Vandaar zoveel mogelijk op zichzelf staande spelletjes.

Levend boter, kaas en eieren

Als er mooi weer beloofd is, kun je met 9 kinderen het spel levend boter, kaas en eieren spelen. We kennen allen de versie op papier, maar ook op stoeptegels is het goed mogelijk.
Maak een speelveld met 9 vlakken. Op een schoolplein kun je dit spel waarschijnlijk het beste spelen. Anderhalve beter is ongeveer 5 stoeptegels. Door deze maten te hanteren, kun je gemakkelijk een speelveld maken. Het team dat als eerste het getal van de spelleider raadt, wint de eerste zet. Dit team van drie bepaald zijn eerste positie en de twee andere teams volgen. Het team dat als eerste drie personen op een rij, zowel horizontaal, verticaal of diagonaal heeft staan, wint.

boter, kaas en eieren met klavers
Afbeelding van PIRO4D via Pixabay

Klevende kranten

Dit spel is te doen met ongelofelijk veel kinderen. Je neemt een paar kranten en geeft ieder kind zijn eigen vel. Zij houden de krant tegen de borst gedrukt en laat de krant tegen het lichaam kleven door rond te gaan rennen. Bij het rennen, mag de krant niet met de handen worden vastgehouden, omdat de druk tegen het lichaam de krant op de plek moet houden. De kinderen vallen één voor één af als de krant op de grond is gevallen. Dit krantenspel is één van de spellen met anderhalve meter afstand waarvan dit goed te bewaken is.

Lees meer: Eerlijk zullen wij alles delen

Groen of rood?

Bij het lezen van de speluitleg moest ik denken aan trefbal. Het speelveld is ingericht in twee helften met aan iedere kant ruimte achter de achterlijn. Dit spel wordt gespeeld met een dobbelsteen waarbij de kleuren zijn vervangen door groen of rood, maar je zou er net zo goed even of oneven van kunnen maken. Op het moment dat er ‘rood’ wordt gedobbeld, maken zij dat ze wegkomen, omdat groen dan achter hen aan mogen komen om te tikken. De kinderen uit het rode team rennen zo snel mogelijk achter hun eigen lijn. Als groen wordt gedobbeld dan is het uiteraard andersom.

Bliep links of rechts?

Hoe leuk is het om een robot na te doen? Erg leuk natuurlijk, maar het is nog leuker om de opdrachten van de ‘robot’ op te volgen. De robot kan een spelleider zijn, of iemand uit de vriendengroep die opdrachten aan de anderen geeft. Het uitvoeren van een opdracht geldt echter alleen als er ‘bliep’ voor is gezegd. Het spelletje is goed om het luisteren te bevorderen en je hebt gemakkelijker de anderhalve meter afstand te pakken, want die kun je in commando’s verwerken.

‘Bliep. Hinkelen.’ Is een commando welke de kinderen wel moeten opvolgen. Alleen het woord hinkelen is niet voldoende. Zo wordt het spel bliep links of rechts gespeeld met allerhande commando’s.

Lees meer: De spelletjes voor het meeste plezier

Of het ouderwetse verstoppertje

Niets gaat boven een ouderwets rondje verstoppen, want dan kun je anderhalve meter praktisch gezien altijd hanteren. Speel je verstoppertje in je woonwijk of tussen de bomen van het bos? Vergeet bij het laatste niet om je groene camouflagejas aan te trekken, want dat maakt het nog boeiender. En uiteraard een tekencheck achteraf, want een bos blijft een bos.

verstoppertje spelen
Afbeelding van Isa KARAKUS via Pixabay

Met deze vijf spelletjes kun je je gemakkelijk een gehele middag zoet houden, denk ik zo. Of je houdt de kinderen er in ieder geval mee bezig. Welk spel is bij jullie in huis favoriet?

35 activiteiten voor kids vind je op Kidsproof.

Photo by Bruno Kelzer on Unsplash

No votes yet.
Please wait...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *