Hoe hou ik mijn administratie bij? Met spaardoelen

Hoe hou jij je administratie bij? Ik ben gediplomeerd voor niveau 3 financiële administratie. Vanwege mijn autisme heb ik regelmatig te maken met verschillende zorginstellingen. De vraag of je je eigen administratie kan runnen is veelvoorkomend, maar ik trek mijn wenkbrauw op. ‘Natuurlijk kan ik mijn eigen financiën bijhouden. Als dat voor een bedrijf lukt, moet mijn veel simpelere overzichtje toch ook lukken.’ Vervolgens pak ik mijn map erbij en laat ik zien voor wat voor kosten ik eigen tabblad heb aangemaakt. Aangezien mijn slaapkamer zich bevindt in Huize Kleuver hoef ik mij geen zorgen te maken over gas, stroom, water en bijvoorbeeld gemeentebelastingen. Maar wat staat er dan in mijn overzicht? Hieronder de lijst.

Een lijstje met uitgaven

 • Zonder inkomen kun je ook geen uitgaven doen. Daarom staat dit bovenaan in het Excel-document. Het inkomen heb ik aangevuld met het bedrag van de zorgtoeslag. Samen is dit het getal wat ik maandelijks ontvang.
 • Mijn grootste bezit is het koekblik, Nissan Micra. Hiervoor betaal ik maandelijks de motorrijtuigenbelasting en als de tank leeg is de benzine.
 • Samen met mijn zusje delen wij de kosten voor het Netflixaccount. Door de kosten te delen betalen we beiden zes euro. Dat is een mooie deal. Andere abonnementen heb ik niet, maar ik zou later een abonnement willen op Schrijven Magazine of op een krant als NRC.
 • Zoals je weet ben ik lid van scouting en betaal ik hiervoor contributie. Dit bedrag wordt elk kwartaal van de rekening afgeschreven, maar dat vind ik moeilijk. Makkelijker vind ik per maand, want dan zijn de kosten per maand gelijkmatiger.
 • Verreweg mijn grootste kostenpost is die voor de zorg. Een gedeelte hiervan wordt gedekt door de zorgtoeslag, maar dat is uiteraard niet genoeg. Naast de zorgtoeslag betaal ik eigen bijdrage voor de zorg die mijn coach geeft.
 • Voor een enkeltje van 22 kilometer per spoor betaal ik een bedrag van €3,90. Als ik dit omrekenen dan kom ik uit op €110 per maand. Dat vind ik erg duur van NS, maar ze bieden een Traject Vrij abonnement aan. Hierdoor kan ik voor slechts €90 onbeperkt van Dieren naar Arnhem reizen en terug. Daar ben ik erg blij mee.

Administratie in een overzicht

Om mijn financiën goed bij te houden, heb ik een overzicht gemaakt met alle inkomsten en uitgaven onder elkaar in een tabel. Per maand vul ik de bedragen met plussen en minnen in. Zo heb ik een duidelijk overzicht. De spaardoelen die ik heb geïnstalleerd in de app van ING heb ik opgenomen in het overzicht, want zo maak ik het compleet. Voor 31 december heb ik een doel gesteld. Ik wil een paar duizend euro erbij kunnen sparen. Door het overzicht zelf in te vullen, ben ik mij meer bewust van wat er in mijn administratie gebeurd. Dat is belangrijk, want weet jij wat er gebeurd in jouw financiële administratie?

No votes yet.
Please wait...

2 Comments

 1. Nicole Orriëns schreef:

  Je hebt je financiële zaakjes goed op orde als ik dat zo lees Mitchel! Handig dat je er ook een opleiding voor hebt.

 2. Green Bubble schreef:

  Wat handig dat je op deze manier zo’n duidelijk overzicht hebt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *