Als ik niet kan slapen, pak ik een extra deken

Woelend lig ik in bed. De minuten tikken traag voorbij terwijl ik naar een donker plafond staar. Als ik niet kan slapen, pak ik voor het gewicht een extra deken. Een zomerdekbed ligt als een paar plukje watten over mijn lichaam heen, maar dit is niet genoeg. Op de tast schuif ik mijn benen uit bed en schuifel naar de kledingkast toe. Daar ligt namelijk een fleecedeken in die ik nu over mij heen kan slaan. Een beetje extra gewicht zorgt ervoor dat ik eerder in slaap kan vallen. Een paar jaar geleden gebruikte ik hiervoor mijn badjas, maar die was de ochtend daarop verdwenen.

Zo stil mogelijk zoek ik in de donkere kamer de weg terug naar het bed. Ik bedenk mij dat het onmogelijk is om de deken recht op het bed te krijgen, want ik zie alleen een zwarte waas. Daarom druk ik de lichtknop in en knijp mijn ogen tot spleetjes. De hoeken van de deken vouw ik over de randen van het dekbed heen en ik kruip onder de deken waarbij ik mijn knie schaaf aan de houtenrand van het bed. Ik voel het schroeien. Trillerig trek ik de knie onder de deken, zorg ervoor dat de voeten goed ingepakt zitten en schakel het nachtlampje weer uit.

Een verzwaringsdeken geeft ontspanning

Een verzwaringsdeken geeft een lichte druk op het lichaam waardoor het verplicht wordt om te ontspannen. Het klinkt als een goed hulpmiddel bij overprikkeling, stress, angst of pijn. Daarom is het een product wat goed te gebruiken is voor mensen met autisme. Ik zou een verzwaringsdeken graag eens willen uittesten, omdat het mij goed kan helpen om eerder in slaap te vallen. Dat willen veel mensen, denk ik dan maar zo.

Lees meer: Lekker slapen lapis lazuli

Ik pak een extra deken

Vorige week was het een nacht hetzelfde verhaal. Mijn gedachten gingen verder en om dat te stoppen is er een heel leger nodig. Om half 1 ’s nachts redde ik het wakker zijn niet meer en viel gelukkig snel in slaap. Maar hoe fijn zou het zijn om met 15 minuten naar een droomloze slaap te kunnen vertrekken. Het klinkt bijna als een echte droom. Een extra deken pakken is daarom juist een verstandig idee. Op de website van Somnox lees ik dat een verzwaringsdeken geen effect had bij kinderen met autisme. Het is voor mij een herkenbaar patroon, want een paar weken slaap ik goed en vervolgens een paar nachten beduidend minder. Misschien dat het te maken heeft met de volle maan 😉

De conclusie is dat als ik niet kan slapen, ik een extra deken kan pakken. Zodat mijn lijf dus gedwongen wordt om zich te ontspannen. Misschien dat ik een plek kan creëren zodat ik gemakkelijker bij een fleecedeken kan, of ik doe het licht meteen aan. Dat zou natuurlijk ook kunnen. Het is het waard voor een goede nachtrust.

Photo by Tobias Tullius on Unsplash

No votes yet.
Please wait...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *