Balans houden tussen werk en privé, belangrijk?

In het begin van 2018 plaatste ik een artikel over mijn doelen voor 2019. Laatste doel wat ik noemde is om de begeleiding die ik krijg af te bouwen. Tot 2018 was het zo dat mijn begeleider wekelijks kwam. Deels omdat ik daar gewend aan ben geraakt. Nu is de standaard om de week en daar ben ik al blij mee. Een onderwerp dat veel speelt is de balans houden tussen werk en privé. Is dat voor jou herkenbaar? In dit artikel laat ik je weten of ik het belangrijk vind.

Essentializing planner

Op 31 december heb ik snel de Essentializing planner besteld, omdat ik er meteen op 1 januari mee aan de slag kon. Dat was geen miskoop! De planner gebruik ik doorgaans iedere dag zodat ik maximaal vijf taken per dag kan opschrijven. Naast mijn werk ben ik bezig met verschillende hobby’s en projecten. Hier een opsomming:

 • Beverleiding bij Scouting Dieren;
 • Bevercoördinator bij Scoutingregio Klein Gelderland;
 • Mijn blog: MC Kleuver Blog;
 • Schrijfplezier!;
 • Andere hobby’s, zoals lezen, wandelingen maken en fotograferen.

Hoe is de balans nu?

Sinds 1 januari 2019 werk ik 20 uur in de week. Daarnaast ben ik ruim 10 uur met scouting bezig, werk ik ruim 10 uur aan mijn blog en heb ik enkele uren de tijd voor mijn andere hobby’s. Ik weet niet of jij een beetje kunt rekenen, maar mijn week is goed gevuld. Voor mij werkt het tot zover. Schrijfplezier zat al lang in mijn hoofd en dat ben ik momenteel aan het uitwerken. Daar hoor je uiteraard meer over komende maand, maar het is een project dat veel vergt. Dat kan ik je vertellen.
Toch vind ik dat ik een goede balans heb, waarin ik verwacht dat ik zeker meer kan werken. Een week is nooit hetzelfde. Soms moet je voor de ene functie meer doen dan bij het andere. Dat is fijn, want dat biedt mogelijkheden.

Wat is er belangrijk aan balans houden?

Eén van mijn beste blogmaatjes is Eva van Hey, Girlboss! Zij heeft in het najaar van 2018 een burn-out gekregen en heeft de gevolgen daarvan ondervonden. In een komend artikel geeft zij haar verhaal bloot. Hiervan heb ik geleerd dat het niet vanzelfsprekend is om energiek verder te gaan met projecten na een vermoeiende dag. Daar denk ik met regelmaat overna. Nu vind ik het belangrijk om een goede balans te houden tussen werken en hobby’s. Omdat ik op termijn meer uren wil gaan werken, is het ook belangrijk om dit goed in de gaten te houden. Het is fijn voor mij om mij thuis bezig te kunnen houden met alles wat ikzelf wil. Ook al ga ik met plezier naar mijn werk toe.

Hoe ga ik mijn balans houden?

Van dit hele artikel vond ik dit het meest lastige. Ik wil je graag een aantal tips geven om mee te nemen, want misschien heb jij er iets aan. Maar ik moest even denken wat ik voor je ging opschrijven. Gelukkig heb ik een aantal dingen kunnen bedenken. Ik houd mijn balans, door:

 • Inzichtelijk te maken wat ik te doen heb op een dag;
 • Tijd op te eisen waar ik behoefte aan heb. Bijvoorbeeld voor een avondje met vrienden, of een flinke boswandeling (uiteraard neem ik de camera mee);
 • Uit te spreken naar anderen waar ik mij mee bezighoud (en uiteraard doe ik dat graag. Het zijn namelijk ‘mijn’ dingen);
 • Mijzelf constant de vraag stellen of iets nu moet of dat het voor de balans houden beter is om het later te doen;
 • Beter luisteren naar wat mijn lichaam vertelt. De vorige keer had ik namelijk erg last van buikpijn.

Tot nu toe bewaak ik op een goede manier mijn eigen balans. Dat vind ik althans. Mijn mening is dat ik nu beter doorheb toe hoever ik kan gaan. Misschien is het wel goed als ik tegen dingen nee leer zeggen. Al is dat nooit verkeerd. Soms kun je er gewoon geen dingen bij hebben. Wat een kopzorgen!

Balans houden tussen werk en privé, belangrijk?

Photo by Shashank Rana on Unsplash

No votes yet.
Please wait...

4 Comments

 1. Nicole Orriëns schreef:

  Hmm, ik denk dat het belangrijk is inderdaad maar wat is precies de goede balans? Dat weet ik nooit zo goed. Mijn kantoortje zich achter onze keuken en ik werk/blog echt elke dag. Alles loopt door elkaar….

 2. hippiemeisje schreef:

  Die balans leer je ook meer met de jaren, dat is mijn inruk toch. Zelf ben ik ook druk bezig, veel vrijwilligersjobkes, hobby’s en ik durf mijn grenzen zo vaal over te gaan… al lukt het al beter dan vroeger! veel succes!

 3. Mieke | mieksmind schreef:

  Ik vind het belangrijk om ook een goede band op te bouwen met mijn collega’s omdat je hen vaak het meeste ziet. In mijn geval tenminste met 40 urige werkweek. Sommige dingen deel ik uiteraard niet. Ik vind zelf dat ik een prima balans heb.

 4. Amylia schreef:

  Belangrijk, maar soms ook heel heel moeilijk. Ik ben iemand die alles graag goed wil doen. En dat zorgt soms voor een moeilijke balans

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *