Belangrijke punten bij het opstarten van een webshop

Een webshop is het helemaal in 2018. Voor de zomer ben ik begonnen met het opzetten van de mijne en dat is nog niet gemakkelijk. Je kunt met echt zeggen dat ik mij daarin heb verkeken. Er zijn een aantal belangrijke zaken die ervoor kunnen zorgen dat je webshop vanaf het begin goed loopt. Ik kan je zeggen dat dat bij de rest van mijn blog tegenvalt. Daarom is het handig om een plan op papier te hebben.

Over welke belangrijke punten valt er na te denken?

 • Wat is het idee bij de webshop? Wil je zoveel mogelijk omzet draaien of heb je een ander doel voor ogen? Het is goed om dit voor jezelf op papier te hebben.
 • Bepaal je strategie. Welke producten verkoop je via het internet en op welke manier promoot je dit?
 • Het financiële plan. Deze stel je gemakkelijk op als verkoopplan en daarvan zijn voldoende voorbeelden te vinden op internet. Hierin vermeld je onder andere hoeveel omzet je wilt maken en hoe je dit wilt bereiken.
 • Welke naam geef je aan je webshop? Onderschat deze niet. Dit is je visitekaartje en moet de juiste uitstraling uitstralen.
 • Loop je met je webshop een hoge risico? Dan is het verstandig om verzekeringen te gaan afsluiten.
 • Wat zijn je voorwaarden en wat bied je aan naast producten?
 • Uiteraard is het belangrijk om bij de Kamer van Koophandel langs te gaan en een KvK- en btw-nummer aan te vragen. Laat de belastingen maar komen 😉
 • Aan de slag met de webwinkel.

Financiële administratie webshop

Photo by rawpixel on Unsplash

Het beste boekhoudprogramma voor een webshop

Ik heb de opleiding financieel administratief medewerker gedaan. Bij deze opleiding zat ik de hele tijd in de grootboeken. Debet en credit te berekenen en ook de btw kwam in elke les aan bod. Een goed boekhoudkundig programma is daarom belangrijk. Zo kun je gemakkelijk en overzichtelijk je inkomsten en uitgaven bewaren. Voor de meeste stukken geldt dat je deze vijf jaar in bewaring moet houden.

De boekhouding voor jouw webshop kan gemakkelijk met het programma Exact Online. Hier heb ik ook in mijn schooljaren mee gewerkt. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik complimenten kreeg over hoe goed ik het programma beheerste. Moeilijk was het dus niet.

Met Exact Online is het mogelijk om facturen eenvoudig te maken en ook het voorraadbeheer gaat haast vanzelf. Al is het goed om in de zoveel tijd even te balansen.

Voor mijn eigen webshop ben ik momenteel druk bezig om een plan te schrijven. Voor het product de gedichtenbundel Jij ben ik bijna klaar. Dat is maar goed ook, want deze verschijnt binnenkort. Ben jij nog niet zeker voor welk financieel systeem jij wilt gaan? Op boekhoudprogramma vergelijken kun je het financiële systeem kiezen dat bij jou past.

Deze blog is een samenwerking met boekhoudprogramma-vergelijken.com.

No votes yet.
Please wait...

20 Comments

 1. Lindsey Beljaars schreef:

  Fijne tips geef je hier!! Het bepalen van je strategie vind ik een belangrijke tip!

 2. Anne-Wil Kraan schreef:

  Wat een handig artikel, ik heb hem zelfs opgeslagen omdat ik dit zelf misschien wil gaan doen

 3. alexa schreef:

  wat een goede tips deel je, denk dat veel mensen dat over het hoofd zien.

 4. lodi schreef:

  Ik denk zeker niet dat het makkelijk is en je moet met heel veel dingen rekening houden. Tips om zeker mee te nemen.

 5. Femke schreef:

  Ik kan me voorstellen dat het een hoop werk is, dus heel goed om een plan te hebben! Hoe gaat het met je eigen webshop, loopt het goed?

 6. Miss Elli schreef:

  Goede en duidelijke tips geef je.
  Ik zou ook graag een webshop beginnen maar heb nog geen idéé met wat! 😂
  Maar ik ga je tips zéker onthouden.

 7. Silkeblogs schreef:

  Hele goede tips! Een webshop is echt zo veel werk.

 8. Oh leuk hoor, een eigen webshop! Daar komt inderdaad veel bij kijken.

 9. Ik kan me voorstellen dat het makkelijker lijkt dan dat het is, er komt meer bij kijken dan je denkt. Maar dat boekhoud programma is een goede tip! 🙂

 10. Deborah schreef:

  Je verkijken op, in dit geval een webshop, is denk ik heel snel gedaan. Vaak ook uit enthousiasme voor de spullen die je wil gaan verkopen. Ik heb daarom de verkoop van mijn foto’s uitbesteed aan speciale web-services die alle zorgen voor mij uit handen nemen. Het is ideaal en geeft rust om er verder geen omkijk meer aan te hebben.

 11. Mira schreef:

  Fijn en informatief artikel om te lezen:)

 12. Naomi schreef:

  handige tip , goed artikel om te lezen

 13. Handige tips! Het lijkt mij ook tof om ooit mijn eigen creaties te gaan verkopen 🙂

 14. Melissa schreef:

  Fijne tips komt altijd meer bij kijken dan mensen denken

 15. Hoewel ik dit niet echt in de planning hebt, lijkt het me toch wel gaaf om een webshop te hebben. Ik zie het al helemaal voor me met allemaal reisgerelateerde spulletjes.

 16. Dhini schreef:

  Wat handig artikel. Het lijkt mij superleuk eigen webshop te hebben

 17. Laura schreef:

  Ik denk dat ik gelijk een webshop gaan beginnen 🙂 lijkt me wel echt heel leuk, maar het is inderdaad volgens mij echt heel veel werk… Maar heel handig artikel als ik het echt gaan doen!

 18. Jouvence schreef:

  Ik heb ook een eigen webshop & daar kwam meer bij kijken dan ik van tevoren had gedacht.

 19. Linda schreef:

  Ik vind het zo leuk om te zien dat steeds meer mensen hun dromen durven te plukken. En daar hoort in veel gevallen ook ene webshop bij. Het lijkt mij ook een aardige klus om een shop op te zettend en de boekhouding zal ik dan zelf grotendeels wel uit handen willen geven, dat vind ik echt het minst aantrekkelijke aan eigen ondernemer zijn haha

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *