Written by 06:00 Blog • 20 Comments

Belangrijke punten bij het opstarten van een webshop

Financiële administratie

Een webshop is het helemaal in 2018. Voor de zomer ben ik begonnen met het opzetten van de mijne en dat is nog niet gemakkelijk. Je kunt met echt zeggen dat ik mij daarin heb verkeken. Er zijn een aantal belangrijke zaken die ervoor kunnen zorgen dat je webshop vanaf het begin goed loopt. Ik kan je zeggen dat dat bij de rest van mijn blog tegenvalt. Daarom is het handig om een plan op papier te hebben.

Over welke belangrijke punten valt er na te denken?

  • Wat is het idee bij de webshop? Wil je zoveel mogelijk omzet draaien of heb je een ander doel voor ogen? Het is goed om dit voor jezelf op papier te hebben.
  • Bepaal je strategie. Welke producten verkoop je via het internet en op welke manier promoot je dit?
  • Het financiële plan. Deze stel je gemakkelijk op als verkoopplan en daarvan zijn voldoende voorbeelden te vinden op internet. Hierin vermeld je onder andere hoeveel omzet je wilt maken en hoe je dit wilt bereiken.
  • Welke naam geef je aan je webshop? Onderschat deze niet. Dit is je visitekaartje en moet de juiste uitstraling uitstralen.
  • Loop je met je webshop een hoge risico? Dan is het verstandig om verzekeringen te gaan afsluiten.
  • Wat zijn je voorwaarden en wat bied je aan naast producten?
  • Uiteraard is het belangrijk om bij de Kamer van Koophandel langs te gaan en een KvK- en btw-nummer aan te vragen. Laat de belastingen maar komen 😉
  • Aan de slag met de webwinkel.

Financiële administratie webshop

Photo by rawpixel on Unsplash

Het beste boekhoudprogramma voor een webshop

Ik heb de opleiding financieel administratief medewerker gedaan. Bij deze opleiding zat ik de hele tijd in de grootboeken. Debet en credit te berekenen en ook de btw kwam in elke les aan bod. Een goed boekhoudkundig programma is daarom belangrijk. Zo kun je gemakkelijk en overzichtelijk je inkomsten en uitgaven bewaren. Voor de meeste stukken geldt dat je deze vijf jaar in bewaring moet houden.

De boekhouding voor jouw webshop kan gemakkelijk met het programma Exact Online. Hier heb ik ook in mijn schooljaren mee gewerkt. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik complimenten kreeg over hoe goed ik het programma beheerste. Moeilijk was het dus niet.

Met Exact Online is het mogelijk om facturen eenvoudig te maken en ook het voorraadbeheer gaat haast vanzelf. Al is het goed om in de zoveel tijd even te balansen.

Voor mijn eigen webshop ben ik momenteel druk bezig om een plan te schrijven. Voor het product de gedichtenbundel Jij ben ik bijna klaar. Dat is maar goed ook, want deze verschijnt binnenkort. Ben jij nog niet zeker voor welk financieel systeem jij wilt gaan? Op boekhoudprogramma vergelijken kun je het financiële systeem kiezen dat bij jou past.

Deze blog is een samenwerking met boekhoudprogramma-vergelijken.com.

No votes yet.
Please wait...