Genieten: wat is dat nu eigenlijk?

‘Het is vandaag rustig lenteweer,’ wordt er in het weerbulletin gezegd. Ik kijk naar buiten waar de wolken langzaam overdrijven. Een waterig zonnetje schijnt door het raam de kamer binnen. De temperatuur zou in de periode rond de achttien graden moeten liggen, maar daar heeft het nog geen zin in. Een beetje het Nederlandse volk pesten. Meer is het niet. En wat is dat toch genieten, hé. Ja, dat is de vraag van dit artikel. Wat is dat nu eigenlijk? Genieten. Volgens het Prisma-woordenboek is de betekenis van genieten: genot smaken; ontvangen; hebben. Een beetje een vreemde definitie, als je het mij vraagt.

Verbinding voelen

Waar kan jij van genieten? Ik geniet van een vlindertje dat tussen de bloemen vliegt. Van het verse groen in de bossen nu de lente verder vordert. Maar ook van verbondenheid met vrienden of familie. Samen zingen, een goed gesprek of lekker eten. De verbinding die ik dan voel, dat is voor mij echt genieten. Gesprekjes over dit- en datjes vind ik leuk en geen enkel probleem. Alleen word ik hier soms ook tergend moe van. Kom op, denk ik vervolgens. Vertel mij eens iets wat je hebt meegemaakt of waar je je mening over wilt delen. Waar anderen dat wel doen, zou ik niet snel beginnen met een inhoudelijke conversatie. Altijd eerst ‘Hey!’. 

De betekenis van genieten

Volgens mij is de betekenis van genieten ten eerste voor iedereen anders. We genieten tenslotte niet van dezelfde dingen. Daarbij zie ik plezier als een cruciaal onderdeel. Plezier maken, maar ook iets plezierigs hebben. Zoals een blok chocolade tussen de tanden. Dat vind ik helemaal niet erg. Volgens mij dient het gevoel van genieten diep van binnen te komen, net als wanneer je heel veel van iemand houdt of zo boos bent, dat je tot je tenen lijkt te verkrampen. Alleen dan nu met een gevoel van geluk. Dat je hart lijkt te verwarmen. Eén enkel blokje Milka smelt op mijn tong terwijl ik mijn ogen sluit en de middagzon op mijn gezicht laat schijnen. Want wat is dat nu eigenlijk, genieten?

Uitgelichte afbeelding door bruce mars op Unsplash

No votes yet.
Please wait...

5 Comments

 1. Frederique schreef:

  Ja, genieten zit hem voor mij ook in de kleine dingen. Soms, dan hoor ik iets (mijn kinderen lachen), eet ik iets (een Libanese manouche), voel ik iets (warme zonnestralen op mijn huid) en dan sluit ik mijn ogen want dan voel ik dat geweldige gevoel van puur genieten.

 2. ellen snuverink schreef:

  Ja genieten is zeker nu in tijden van corona ook lastig. En voor iedereen op een andere manier makkelijk of ongemakkelijk.

 3. Wilma Phillipson schreef:

  Dat van die “ditjes en datjes” daar kan ik ook niet goed tegen. Vooral niet als het ter inleiding is van het gesprek wat eigenlijk moet plaatsvinden. Dan denk ik al gauw: “Kom nu maar ter zake”.

 4. Deborah schreef:

  Ik denk dat genieten per persoon verschillend is. Dat het een moment van het hier en nu is. Totaal niet bezig zijn met problemen, oplossingen, toekomst of verleden maar hier en nu. Het zonlicht voelen op je gezicht. De chocolade proeven. Met je blote voeten door zand of gras lopen om nu maar wat te noemen. Wanneer je terugkijkt of vooruitkijkt kun je ook genieten van wat was of wat komen gaat. Maar ik denk dat je het meest zult genieten op het moment zelf. Dus opgaan in wat je aan het doen bent en daar voldoening uithalen.

 5. Felice Veenman schreef:

  goede vraag, daar heb ik eigenlijk nog nooit over nagedacht. Ik weet wel dat ik geniet, natuurlijk. Maar welek 1000 en 1 factoren bepalen dat ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *