Een betere terugkoppeling van 2021 kan ik niet maken

Net als op elk ander medium, blik ik vandaag ook even terug op dat wat 2021 heeft gebracht en gegeven. Het afgelopen jaar noem ik roerig, met zowel dieptepunten als hoogtepunten. Ik zou een persoonlijke terugkoppeling kunnen schrijven, maar ik heb ervoor gekozen om dat niet te doen. Want wat vertel ik wel en wat niet? Dat vind ik toch maar moeilijke keuzes, want gelijk schieten er gedachten te binnen. Aangezien ik op mijn blog al veel deel, bestaat dit artikel dan ook uit de stukken die ik eerder dit jaar heb mogen schrijven. Een betere terugkoppeling van 2021 kan ik niet maken.

Een betere terugkoppeling van 2021 kan ik niet maken

 • Sinds enige tijd ben ik bezig met energetische therapie. Een aantal oefeningen daarvan kan jij en ik thuis uitvoeren. Je hebt enkel je eigen lijf nodig met een beetje ruimte. Eigenlijk doe ik het alsnog te weinig, want ze zijn juist geschikt voor ’tussendoor’.
  Energetische oefeningen voor overdag | in 5 minuten
 • Een mooi moment welke ik te weinig aandacht heb gegeven dit jaar, is dat mijn tweede gedichtenbundel Hartkloppingen onder andere via deze blog, maar ook via bol.com te koop is gekomen. Het is mooi om te zien hoe zo een project het licht ziet.
  Hartkloppingen is nu te koop! | o.a. bij bol.com
 • Slapen kan echt een ware nachtmerrie zijn. En maar in bed blijven liggen om de slaap proberen te vatten. In een televisieprogramma werd ik getriggerd door de ’twintig-keer-drie’-methode van Marc Schadenberg. Taken afronden, klaarmaken voor bed, ontspannen in bed is wat ik een tijdje heb geprobeerd.
  ‘Twintig keer drie’-methode | om beter te slapen
Hartkloppingen
 • De volle maan. Het is niet altijd mijn beste vriend, omdat ik steeds vaker heb gemerkt in 2021 dat ik wakker lig in deze nachten. De kracht van de maan is dan zo sterk dat mijn hersenen niet meer snappen of het nu donker of licht is 🙂
  Ik vervloek de volle maan | Column
 • Dit jaar ben ik veel meer in de natuur geweest dan dat ik anders zou zijn. Ik geniet dan ook echt van het lopen tussen de bomenlanen door. En daarvan hebben we er veel in Gelderland. Het geeft een rustig doch leidend gevoel.
  De bomenlanen van Gelderland | in de natuur
 • Dit voorjaar ben ik opnieuw begonnen met het kweken van eigen bloemen. Het is een prachtig proces om de zaadjes te zien opgroeien tot een ware bloem. Ik ben dit jaar dan ook verscheidene uren op het terras geweest om te genieten van dat wat ik had gekweekt (wat nu eigenlijk 100% dood is).
  Eigen bloemen en moestuin kweken | een binnenkijkje
beleef de lente in vragen
Beroemde plaatsje in Zeeland
 • Over fotograferen gesproken. Ik heb dit jaar erg mijn best gedaan om zoveel mogelijk fladderende diertjes op de foto te zetten. Ik ben gek op vlinders en vind het daarom ook helemaal leuk dat ik dit jaar zoveel atalanta’s op de foto heb kunnen zetten. Echt een punt dat ik niet mag vergeten in deze betere terugkoppeling van 2021.
  Vlinders fotograferen met geluk | inclusief foto’s
 • De dingen benoemen waar ik dankbaar voor ben, is iets waar ik dit jaar mee ben begonnen. Zo schrijf ik de laatste maanden een artikel waarin ik benoem waar ik dankbaar voor ben, want dat maakt het positief om terug te kijken naar wat wel lukt. Veel beter om op het positieve in te gaan.
  Dankbaar voor het leven | september 2021
 • Dit jaar hoorde ik voor het eerst van de term autistische burn-out. Mijn nekharen gingen door deze term omhoog staan. Wat ik duidelijk wil maken, is dat een burn-outsyndroom net zo normaal behandeld zou moeten worden als elk ander ongemak.
  Autistische burn-out | Column
 • Je komt mensen tegen die je niet wilt verliezen. Soms gebeurt dat toch en dat moet dan maar zo zijn. Het gedicht ‘Het tintelt als een melodie’ schreef ik als welkom voor iemand waar ik meer op had gehoopt in relatiesferen, maar dat mocht helaas niet op die manier uitpakken.
  Het tintelt als een melodie | Gedicht
 • Een avondritueel vind ik zeker van belang. Dat gaat nu steeds beter in vergelijking met de twintig-keer-drie-methode die ik eerder aankaartte. Rustig de avond eindigen is van belang voor als je op tijd in slaap wilt vallen.
  Waaruit bestaat mijn avondritueel? De stappen.
 • Het laatste punt waarop ik wil terugblikken, is kerst. Ik heb namelijk een kleine kerstgedichtenbundel geschreven waar ik erg veel plezier aan heb beleefd. Sowieso vond ik kerst dit jaar weer veel gezelligheid en enorm veel eten.
  Gratis korte online kerstgedichtenbundel

Zo hé, het is een hele lijst met artikelen waarop ik wil terugkijken. Ze zijn dan ook belangrijk om op terug te kijken. Een betere terugkoppeling van 2021 kan ik niet maken. Toch zijn er nog een aantal punten die ik wil uitlichten. Bijvoorbeeld het weekendje weg naar Friesland, het krijgen van een vast contract, een heerlijke vakantie in Zeeland, ongelooflijk veel plezier in het werk en scouting. Alhoewel dat laatste mij dit jaar ook op de knieën heeft gekregen. Mijn lichaam en geest stribbelen tegen door de druk die ik mezelf voornamelijk opleg. Maar een nieuw jaar geeft ook nieuwe kansen.
Vandaar dat ik zeg: gelukkig nieuwjaar!

No votes yet.
Please wait...

2 Comments

 1. Frederique schreef:

  Jij ook gelukkig nieuw jaar. Toch veel moois gedaan in 2021. En energetische therapie klinkt interessant.

 2. Mandy schreef:

  Nou! Ik vind dat je een hele leuke blog geschreven hebt en je hebt leuke dingen gedaan. We konden misschien niet veel maar dat betekent niet dat je niks kunt doen. Er is zoveel leuks te doen zo dicht bij huis. Dat ben ik me in 2021 vooral heel erg gaan beseffen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *