De bomenlanen van Gelderland | in de natuur

Ik leef in de mooiste provincie van Nederland. Als je op de kaart kijkt, zie je een groene vlek en dat is Gelderland. Mijn thuis. De provincie heeft een rijke geschiedenis en dat is niet gek. Want Arnhem, Zutphen, Roermond en Nijmegen waren ongeveer acht eeuwen geleden erg belangrijk. Utrecht, Den Haag, Rotterdam en zelfs Amsterdam waren nog klein. Een paar eeuwen terug werden bomen geplant voor economisch gewin. De stammen konden gebruikt worden om mee te bouwen, maar ook voor het produceren van papier. De bomenlanen van Gelderland zijn typerend. Zeker in de streek waar ik woon, aan de zuidrand van de Veluwe. 

De bomenlanen van Gelderland
Eén van de bomenlanen van de Veluwezoom

Lees meer: Fotograferen in de regen | Fotoblog

Naar school fietsen

Bomenlanen zijn typerend, want op veel plekken in de regio zijn ze te vinden. Vroeger vast bedoeld om met paard- en wagen te kunnen rijden. Veel richtingaanwijzers stonden er bij het aanleggen van de eerste rijen vast niet. Ik fietste als twaalfjarige van huis naar school, dertien kilometer verder. Het fietspad is gelegen naast deze rijen van bomen. Wat ik hiervan het leukste vind, is dat je de seizoenen goed kan zien. Alleen wat later dan bij lagere bomen en struiken, welke nu al in bloei staan. De hoge bomen van de Middachterallee zijn nog kaal, maar dat duurt vast niet lang. 

Door het paasweekend ging scouting op zaterdagochtend niet door. De zon scheen vaag door het wolkendek waardoor ik besloot te gaan wandelen. Zeven kilometer had ik in mijn hoofd, maar dat werden er meer. Boterhammen had ik gesmeerd voor onderweg en daarmee ging ik op stap. De bospaden zijn veelal begrensd met bomenrijen waardoor er eeuwen geleden al een netwerk van lanen is ontwikkeld. Dat is toch eigenlijk hartstikke mooi? Want anno 2021 kunnen wij daar nog van genieten. 

De bomenlanen van Gelderland

Na tien kilometer had ik het heel warm en voelde ik de hak van de schoen tegen mijn huid schuren. Het heeft mij niet gedeerd, want ik genoot van de omgeving. Ik navigeer op de vraag: ‘welk pad ziet er het meest aantrekkelijk uit om te bewandelen?’ De bomenlanen van Gelderland zijn iconisch voor de omgeving. En daarmee de directe inspiratie voor dit artikel. Uiteindelijk maakte ik een wandeltocht van bijna twaalf kilometer welke langer dan twee uur duurde. Het is lang geleden dat ik zolang achter elkaar heb gewandeld. Maar het is niet moeilijk om hier lang te wandelen, omdat ik woon in de mooiste provincie.

Bomenlaan in De Steeg

Lees ook: Ik breng een ode aan ‘Mijn Gelderland’

No votes yet.
Please wait...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *