DE kinderprogramma’s van de nineties

Deze kinderprogramma’s van de nineties heb jij niet gemist als je bent geboren na 1987. Dat kan ik je beloven. We hebben allemaal gekeken naar Sesamstraat, Klokhuis en natuurlijk de Fabeltjeskrant. Vanaf dat het ontbijt achter de kiezen is, ging de televisie aan voor de leukste kinderprogramma’s. Eigenlijk werd je op deze manier gestimuleerd om je broodje op te eten. Over de drie leukste kinderprogramma’s van de nineties met een extraatje lees je hieronder verder.

Bassie & Adriaan

Wist jij dat het broers zijn? Bassie & Adriaan zijn uitgeroepen tot het bekendste duo dat Nederland ooit heeft gekend. Na ongeveer tien series op de televisie gingen B&A in sporthallen verder met hun Lachspektakelshow. Ik ben vroeger ook naar één van deze shows geweest. Bassie & Adriaan zit in ons collectieve geheugen.  Waarom dat zo is, is niet moeilijk, omdat de series een format bevatten dat herkenbaar is. En daar houden wij mensen van. ‘Drommels, drommels, drommels’, ‘altijd blijven lachen’ en ‘Allememachies’ zijn drie citaten die iedereen kent.

Carlo & Irene

Kippenvel loopt er over mijn rug als ik de trailer van het magische programma Telekids terugkijk. De zaterdagochtend startte hiermee automatisch met ‘Ochtendgymnastiek, fanatiek’ en ook met Giechel en Goochel. Wat mij zeker vandaag de dag nog boeit, is hoe Carlo & Irene met elkaar samenwerken. Luchtig, speels en vooral gezellig. Eigenlijk moet ik mij dit niet kunnen herinneren, want waarschijnlijk heb ik nog nooit een aflevering live gezien. Thuis hadden wij een videoband met een aflevering erop en deze heb ik gekeken totdat er niets meer te zien was dan grijze strepen. Met recht één van de beste kinderprogramma’s van de nineties.

Ernst, Bobbie & de rest

Eigenlijk weet ik niet wat ik over hen moet zeggen. De tas met de BOINK is wellicht het irritantste van de gehele Nederlandse televisie geweest. De kracht van Ernst & Bobbie is hetzelfde als bij die clown en acrobaat. Hoewel het verhaal anders is, zijn de hoofdpersonen hetzelfde gekleed en ook de uitdrukkingen zijn sterk vertegenwoordigd. Ernst en Bobbie maken overigens nog steeds theatervoorstellingen.

K3

Nee, in de nineties is er nog geen sprake van een kinderprogramma. Deze kwam er vanaf 2003 met ‘De Wereld van K3’. Toch noem ik Karen, Kristel en Kathleen toch in deze rij, omdat ik vast één van de eerste Nederlandse jongetjes was die naar deze dames luisterde. Alle drie heb ik ze als jongen van de basisschool leuk gevonden en nog steeds. Het leuke is dat als je deze muziek opzet, alsnog iedereen meezingt. Heb jij dat al geprobeerd met je vriendengroep? Leuk voor tijdens het stappen.
Alle kleuren van de regenboog.  

Wat is jouw favoriete kinderprogramma van de nineties?

Eerder schreef ik een column over Ik Hou van Holland, gepresenteerd door Linda de Mol.

No votes yet.
Please wait...

2 Comments

  1. Jorinde schreef:

    Ah, zo leuk om weer even terug in de tijd te gaan! Ik was echt onwijs fan van Bassie & Adriaan en Ernst, Bobbie en de rest. Vond het ook zo leuk om te zien dat de Jumbo nu weer een actie heeft voor ze! Oude tijden herleven.

  2. Ilona Wielinga schreef:

    Heerlijk lijstje, haha. Ik kan me herinneren dat ik vooral keek naar series als buurman & buurman, en Pokémon, haha.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *