Written by 06:00 Blog • 14 Comments

De uilencollectie: wat betekent dit voor mij?

De uilencollectie

Waar het precies is begonnen kan ik je niet zeggen. Wat ik je wel kan zeggen is dat de uilencollectie de laatste jaren in positieve zin is uitgebreid, voor mij althans. In de vensterbank van mijn slaapkamer kijken veel verschillen ogen mijn kant uit en op mijn bed staan drie kussens te kijken hoe ik dit artikel type. Daarnaast verzet ik elke dag de datum in een speciaal daarvoor gemaakt uil. Voor kerst krijg ik elk jaar een kalender die de Intratuin speciaal voor mij laat drukken. Althans zo voelt het. Je begrijpt nu wel dat uilen een belangrijk element is in mijn leven, maar waarom?

Hedwig is een veelgebruikte naam bij Harry Potter-fans. Het huisdier van de tovenaar is een flamboyante uil, want zij was er voor Harry in goede- en slechte tijden. In Huize Kleuver is Hedwig nu bekend, want dat moet wel met mijn collectie. Uilen zijn fascinerende dieren door hun magische en mystieke karakters. Ik denk dat dat hetgeen is wat mij zo aantrekt aan deze beesten. Voornamelijk ook omdat ze kunnen vliegen, want voor vogels voel ik de meeste sympathie. Het verenkleed heeft mooie patronen en dat is ook iets waar ik graag naar kan kijken. Vorig jaar vond ik in het bos een veer van een steenuil.

Hoe kan een uil blauw zijn?

In Nederland komen vooral de oehoe, steenuil, velduil, bosuil en de kerkuil voor. Als ik op de vensterbank kijk zie ik vooral beeldjes in een witte kleur, bruin of blauw geschilderd. Dat laatste is een beetje gek, want volgens mij is alleen Meneer de Uil uit de Fabeltjeskrant blauw. De uil staat bekend als symbool van de wijsheid. Dat past natuurlijk geheel bij mij, maar dat snap jij wel. Zij beschikken over een uitstekend gehoor. Iets wat ik ook bij mij vind passen. Dat komt omdat ik veel gesprekken opvang, maar alleen als ik mij daarvoor open stel. Als ik iets moet horen dan hoor ik het niet. Jammer.

De betekenis van de uilencollectie voor mij is de fascinatie voor het dier en misschien het perfecte wat ik erin zie. Slim, briljant en een echte wijsgeleerde. Het is natuurlijk vooral symbolisch, maar daar houd ik van. Een symbool is juist iets moois, toch?

De uilencollectie
Let niet op het rode puntje van mijn neus 😉
No votes yet.
Please wait...
Close