De uilencollectie: wat betekent dit voor mij?

De uilencollectie

Waar het precies is begonnen kan ik je niet zeggen. Wat ik je wel kan zeggen is dat de uilencollectie de laatste jaren in positieve zin is uitgebreid, voor mij althans. In de vensterbank van mijn slaapkamer kijken veel verschillen ogen mijn kant uit en op mijn bed staan drie kussens te kijken hoe ik dit artikel type. Daarnaast verzet ik elke dag de datum in een speciaal daarvoor gemaakt uil. Voor kerst krijg ik elk jaar een kalender die de Intratuin speciaal voor mij laat drukken. Althans zo voelt het. Je begrijpt nu wel dat uilen een belangrijk element is in mijn leven, maar waarom?

Hedwig is een veelgebruikte naam bij Harry Potter-fans. Het huisdier van de tovenaar is een flamboyante uil, want zij was er voor Harry in goede- en slechte tijden. In Huize Kleuver is Hedwig nu bekend, want dat moet wel met mijn collectie. Uilen zijn fascinerende dieren door hun magische en mystieke karakters. Ik denk dat dat hetgeen is wat mij zo aantrekt aan deze beesten. Voornamelijk ook omdat ze kunnen vliegen, want voor vogels voel ik de meeste sympathie. Het verenkleed heeft mooie patronen en dat is ook iets waar ik graag naar kan kijken. Vorig jaar vond ik in het bos een veer van een steenuil.

Hoe kan een uil blauw zijn?

In Nederland komen vooral de oehoe, steenuil, velduil, bosuil en de kerkuil voor. Als ik op de vensterbank kijk zie ik vooral beeldjes in een witte kleur, bruin of blauw geschilderd. Dat laatste is een beetje gek, want volgens mij is alleen Meneer de Uil uit de Fabeltjeskrant blauw. De uil staat bekend als symbool van de wijsheid. Dat past natuurlijk geheel bij mij, maar dat snap jij wel. Zij beschikken over een uitstekend gehoor. Iets wat ik ook bij mij vind passen. Dat komt omdat ik veel gesprekken opvang, maar alleen als ik mij daarvoor open stel. Als ik iets moet horen dan hoor ik het niet. Jammer.

De betekenis van de uilencollectie voor mij is de fascinatie voor het dier en misschien het perfecte wat ik erin zie. Slim, briljant en een echte wijsgeleerde. Het is natuurlijk vooral symbolisch, maar daar houd ik van. Een symbool is juist iets moois, toch?

De uilencollectie
Let niet op het rode puntje van mijn neus 😉
No votes yet.
Please wait...

14 Comments

  • Ik vind uilen ook erg mooi. Heb er ook een zwak voor, maar ik heb niet zo’n supergrote collectie. Enne… doordat je schrijft dat ik niet op het rode puntje moet letten, let ik er juist wel op. Daarvoor viel het me niet eens op! Hihi

  • Ik vind uilen ook zo prachtig! Die tekst had je btw beter niet onder de foto kunnen zetten hahah! Dan was het me niet eens opgevallen. Leuk artikel!

  • Uilen zijn geweldig, ik heb ooit van een vogeltrainer een jonge Oehoe mogen vasthouden. fantastisch vond ik dat. In de natuur probeer ik ze te spotten, maar dat lukt me echt niet..( nog niet)

  • Ik werk als redactrice bij Uilenspiegel, onze logo is uiteraard een Uil! En om die reden staat onze redactie dan ook vol uilen! 😉

    Sowieso vind ik Uilen ook iets uitstralen, ze kijken altijd heel wijs, maar blijkbaar zouden ze heel weinig hersenen hebben. Ik heb mij ooit de vraag gesteld of dat weinig hersenen misschien niet gewoon wijs is omdat ge u dan alleen maar bezig houdt met wat echt nodig is of zo…

    Maar dan ga ik weer de filosofische toer op. 😉

  • Ooit, een aantal jaar een geleden, had ik ook veel met uilen. Omdat ik alles wel schattig vond, en kreeg ik veel te horen: ‘oh, &Xaar, dit is wel iets voor jou! En kreeg ik het toen ook vaak. Maar gelukkig heb ik niet veel gehad, want nu vindt ik het niks meer. Maar leuk dat jij nog steeds de uilen leuk vindt!

  • En of dat heel mooi is! Het zijn prachtige dieren als je het mij vraagt. Ik kan me ook helemaal vinden in je beschrijving. Maar snel eens naar een uilenshow dan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *