Deze spreekwoorden ga je nooit meer tegenkomen

Mensen zeggen gewoon vaak hetzelfde. We kennen allemaal de zinnen die elke ouder tegen hun kind zegt, zoals: ‘Zo heb je niet opgevoed.’ Of: ‘omdat ik het zeg,’ en dan weet je dat er iets niet goed is. Deze gezegdes worden generatie op generatie doorgegeven, maar de uitspraken verschillen per persoon. Ik denk dat jij instaat bent om een ‘top 10 lijst met gezegden’ te maken met uitspraken van je ouwelui. Juist voor dit artikel ben ik opzoek gegaan naar spreekwoorden die je nooit meer tegenkomen gaat.

Je blazoen oppoetsen

Een modern woord voor een blazoen is een wapenschild. Oppoetsen werd niet bedoeld als het schoonmaken van het schild, maar door het toevoegen van een familiewapen of een lijfspreuk. Op deze manier liet je blijken trots te zijn en dat bezorgde een goede naam. De oorsprong van het woord blazoen ligt in de Franse taal waar het blason betekent.

Familiewapens zien we overigens nog steeds terug. Als voorbeeld dit wapen van Van Baer dat is overgenomen als het wapen van de gemeente Rheden.

Lees meer: Alle kleuren hebben een betekenis

Op de keper beschouwd

Keper is een term dat tevens uit de heraldiek komt. In deze betekenis is het een Λ (dakje) dat op een schild is afgebeeld. Echter is de betekenis van een andere koek, namelijk: goed onderzoek verricht hebben. Het spreekwoord wordt vanaf de achttiende gebruikt, maar ik had er nog nooit van gehoord.

De Van Dale zegt dat keper een manier van weven is waarbij er een patroon ontstaat.

Ergens mordicus tegen zijn

Mordicus is een woord dat voorkomt in de Latijnse taal met de betekenis fel of hevig. Ergens mordicus tegen zijn, wilt dus zeggen dat je ergens fel tegen bent. Lijkt me een leuk woord om eens in een discussie te gooien, want wist jij wat de betekenis inhoudt?

Meer kon ik over dit gezegde niet vinden. Waarschijnlijk ga je dit spreekwoord nooit meer tegenkomen. Op naar het vierde gezegde.

Lees meer: Ik breng een ode aan ‘Mijn Gelderland’

Van de gaffel en in de greep vallen

De eerste vraag die ik stelde bij dit spreekwoord, is wat een gaffel is. Even zoeken en een gaffel blijkt een tweepuntige vork te zijn waarmee stro werd opgeschud. Een mestriek ken ik daarentegen wel en dat is de vierpuntige vork die eigenlijk nu nog wordt gebruikt. De betekenis van het spreekwoord kun je nu wel raden. Het is eigenlijk: van kwaad tot erger maken. Die heeft de tand 😉 des tijds wel doorstaan.

Lid zijn van de blauwe knoop

Drink je graag een wijntje of een speciaal biertje? Als je lid bent van de blauwe knoop laat je deze allebei staan. Tussen 1850 en 1950 waren er verenigingen opgericht die het doel hadden om het alcoholgebruik in te dammen. Vooral arbeiders grepen vaak naar de fles en dit zorgde voor problemen. De leden van deze verenigingen droegen een blauwe knoop en dat is de betekenis van dit spreekwoord.

Vijf gezegden met moeilijke woorden en termen die ik nog nooit had gehoord. Ik heb er iets van geleerd en ik hoop jij ook. Deze spreekwoorden ga je verder nooit meer tegenkomen. Toch?

Dingen die je moeder altijd zegt van Beautify.nl
De betekenissen van de uitdrukkingen zijn gebaseerd op die van Historiek.net.

nooit meer tegenkomen
No votes yet.
Please wait...

1 Comment

  1. Ilona Wielinga schreef:

    Deze kende ik oprecht allemaal nog niet, leuk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *