Drie maanden op mezelf: hoe bevalt het?

Waar het in het ouderlijk huis rustig is, is het in de villa waar ik woon druk. Regelmatig laat ik iets op de grond vallen en oer-Nederlandse muziek komt uit de speakers (of Viva Viool van K3). In september pakte ik de tassen in om een grote stap in mijn leven te zetten: een eigen plek om te wonen. Omdat het nu drie maanden geleden is, ben ik in de pen gekropen om op te schrijven hoe het gaat, hoe het voelt om veel alleen te zijn, maar ook wat ik lastig vind.

De eerste maand ging het soepel. Voor het eerst kocht ik een eettafel. Ik heb nog nooit zoveel tassen met spullen uitgepakt en echt: ik heb een hoop spullen. Vooral aan papier is er geen gebrek. Mappen en dozen vol met notities, tekeningen en nog meer. De collectie met uilen mag ik uiteraard niet vergeten, want je krijgt het gevoel dat ze je aankijken. In de eerste van de drie maanden op mezelf voelde het als een flow. ik ervaarde rust, plezier om zelf te koken en af te wassen en fijn om een plek te hebben die je niet delen hoeft.

btr

Lees meer: Uit huis gaan: meer plek voor mij!

Gestrest om het doen van de was

Bij het begin van de herfst, in november, keerde de spanningen sneller terug. Het indelen van de dag vond ik een opgave. Nadat ik thuiskwam van het werk loerde de koelkast, het elektrisch kookstel en de afwasborstel om gebruikt te worden. Ik heb ontdekt dat ik bij het doen van de afwas meer rugpijn heb dan anders. Daarbij kreeg ik stress van de was, want een wasmand zit sneller vol dan ik had verwacht. Zaken als deze hoefde ik in het ouderlijk huis enkel te doen als het me werd gevraagd. Of als ik het aanbood. Zo is het ook wel weer.

Vrijdag is mijn thuiswerkdag. Het ideale is om tussen het werken door de wasmachine een aantal keer te laten werken. Dit geeft mij de andere dagen meer rust en een dag niet stofzuigen mag ik nu ook van mezelf. Al vind ik dat gewoon heerlijk om te doen. December is aangebroken en de lampjes hangen in de kerstboom. Ook heb ik een slinger opgehangen rondom het deurkozijn en zo hoef ik verder geen lamp aan te hebben. Terwijl ik dit artikel typ, kijk ik uit het raam op zoek naar de kat van de buren en steken de kale bomen af tegen de mistige lucht.

’s Avonds zit ik nog een beetje te schrijven of op de bank met pen en fineliner. Zo kom ik mijn avond wel door met handletteren of een serie kijken. Dit klinkt heel relaxt, maar eigenlijk is dit maar een halfuur. Voor de rest werk ik mijn to do list af.

btr

Lees ook de column van afgelopen week: Kijk niet achterom! Of wel?

Drie maanden op mezelf: de conclusie

De conclusie is dat het me goed bevalt hier. Een plekje dat echt enkel van mij alleen is en waar ik mag doen wat ik wil. Ik had niet verwacht dat ik me zo snel ergens anders thuis zou voelen. Als ik maar goed op mezelf pas wat ik wel niet kan op het moment, want dan hou ik het langer voor. Wat ook een voordeel van op jezelf wonen is, is dat je iedere dag aan jezelf kunt vragen: wat ga ik eten? 😉

Een aanrader op een andere blog: Vaker Vrolijk deelde vorig jaar een artikel met tips over alleen wonen en eenzaamheid.

No votes yet.
Please wait...

1 Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *