Een maand zonder risperdal: een terugblik

Op 5 april zat ik bij de dokter en dat voelde als de grote dag. In februari werd duidelijk dat stoppen met het medicijn risperdal nog niet raadzaam was. Dat komt door de rumoerige en onstabiele tijd. Vanaf januari was ik al wel gehalveerd, maar daar merkte ik aanvankelijk niet veel van. Het enige is dat ik moest wennen aan het in slaap komen, maar daarover later meer. De vrijdag van het bezoek liep ik lachend de spreekkamer binnen. Ik voelde namelijk dat het de tijd was om te stoppen met zeven jaar stoffen in mijn lichaam doorslikken.

De huisarts heeft mij een aantal vragen gesteld. De stabiliteit is weer terug en mijn werk gaat juist beter. Daarnaast heb ik voldoende energie om mijn hobby’s op te pakken en met vrienden af te spreken. Dat waren zo ongeveer toch de voorwaarden om te mogen stoppen. Binnen vijf minuten was ik weer op weg naar huis. Na zeven jaar lang risperdal te hebben genomen, ben ik nu vrij van medicijnen. Die avond was ik vrolijk, maar de volgende ochtend niet meer. Helemaal op eigen kracht moest ik in slaap zien te vallen, maar dat viel niet mee. Volgens mij heb ik elk uur die nacht op de wekker gezien.

Zonder risperdal meer prikkels

Prikkels komen sterker binnen dan met de medicijnen en ik had niet verwacht dat dat mij zo zou beïnvloeden. In zeven jaren heb ik echter veel over mijzelf geleerd en ik word met het jaar makkelijker. Als iets vandaag niet kan dan komt het morgen wel. Dus als ik dit artikel vandaag niet zou tikken dan wel een andere dag. Dat is vrij nieuw voor mij, kan ik je zeggen. Die prikkels zijn soms wat moeilijk, want dat had ik niet verwacht. Blij ben ik, dat ik geen last heb van stemmingswisselingen. Dat is namelijk waar ik bang voor was. Zoiets zou ik niet willen. Nog steeds oppie-toppie-vrolijke-Mitchie.

Een maand zonder risperdal
No votes yet.
Please wait...

9 Comments

 1. Henk schreef:

  Boeiend om re lezen die worsteling tussen medicijnen en minder prikkels of minder medicijnen en meer prikkels. Blijkbaar heb je de juiste keus gemaakt. Knap

 2. Wat knap dat je bent gestopt met je medicijn. Het is toch heel erg wennen als je opeens zonder medicijnen bent dus je zult best ook nog obstakels tegen komen. Maar ook deze ga je overwinnen en uiteindelijk ga je ook weer makkelijker in slaap vallen.

 3. Melissa schreef:

  Vervelend dat in slaap komen zo lastig is. Hopelijk word dat snel beter.

 4. ingrid schreef:

  lijkt me heel lastig dat afbouwen, hopelijk blijft het goed gaan. succes

 5. Danielle schreef:

  Fijn dat het afbouwen op zich goed gaat. Hopelijk wordt het slapen binnenkort ook beter.

 6. Mandy schreef:

  Wat goed dat je hier een artikel over schrijft! Heel veel succes met het afbouwen, lijkt me toch moeilijk..

 7. Xarifa schreef:

  Wat een overwinning dat je bent gestopt met je medicijnen! Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen met de overprikkeling. Al het begin is moeilijk, maar het komt altijd goed

 8. Stephanie schreef:

  Bij mij is het net het omgekeerd… Ik ga me laten testen net omdat ik dan aangepast medicatie zou kunnen krijgen. Door geen medicatie te nemen kan ik me niet focussen en ben ik totaal niet productief. Ik doe zomaar wat, elke dag opnieuw… Ik ben heel benieuwd om te zien hoe medicatie mijn leven gemakkelijker zou maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *