Een spaarrekening die stopt, wat nu te doen?

Het zien groeien van je spaarcenten blijft toch iets leuks. Daarom spaar ik nu maandelijks, geheel automatisch, €10 op een apart spaardoel. Het fijnste is dat je je spaarpot ziet groeien, zonder dat je daar een intensieve inspanning voor hoeft te leveren. Naast deze manier van sparen heb ik een extra spaarrekening waar maandelijks een bedrag naar wordt overgemaakt. Aan deze spaarrekening mag ik niet komen, want deze is voor het ‘grote-mensen-leven’. Het kopen van een huis bijvoorbeeld of wanneer de wasmachine toe is aan vernieuwing. Enkele weken terug kreeg ik bericht dat de ABN AMRO stopt met het aanbieden van spaarrekeningen. Het bedrag wat op 1 september op deze rekening staat, wordt dan overgemaakt naar mijn reguliere betaalrekening. Een spaarrekening die stopt, wat nu te doen?

Spaarrekening die stopt, en nu?

De rentes zijn laag en bij sommige banken staat deze voor een spaarrekening op 0,0 procent. Dat wil zeggen dat banken je niet helpen om meer te sparen, maar dat je bijna zou moeten betalen om het geld op de rekening te laten staan. Dan is een wollen sok aan de schouw makkelijker. Daarom ging ik een spaarrekening vergelijken met de website spaarrente.nl. In één overzicht vind je een lijst met banken met de naam van de desbetreffende rekening. Er wordt ook vermeld hoeveel spaarrente je maximaal op dit moment van een rekening openen ontvangt. ABN AMRO en ING staan onderaan in deze lijst. De meer onbekende banken staan bovenaan. 

Idee: sparen met een vast rentebedrag

Ik zit eraan te denken om een bedrag vast te zetten bij een bank. Hierover zou je vervolgens deposito rente kunnen ontvangen. Er zitten wel een aantal voorwaarden aan. Bijvoorbeeld dat je dit bedrag een langere tijd niet nodig hebt, omdat je de hoeveelheid rente en de periode vooraf afspreekt. Op deze manier ben je ervan verzekerd dat je opbrengst hebt. Wederom staat ABN AMRO onderaan in de lijst en de ING biedt helemaal geen depositorekening aan. Het zijn veelal buitenlandse aanbieders, bijvoorbeeld Bigbank en Raisin die kenbaar maken een hoge rente te geven op spaardeposito. Maar ik kan mij ook voorstellen dat je kiest voor een bank waarbij je al enige ervaring hebt. Daarom zat ik te denken om een spaarrekening te open bij Knab. 

Nog in twijfels

Vriezer of koelkast kapot, de bank die doorzakt of de auto die in de prak is gereden. Ja, dat zijn grote kosten die ik niet van mijn betaalrekening wil betalen. Het is goed om te sparen voor zulke dingen, net als dat we dat doen voor een vakantie of een andere auto. Een spaarrekening ga ik dit jaar sowieso bij een andere bank openen, maar ik ga goed nadenken over welke bank ik kies. Er zijn zoveel opties en keuzes te maken. Gelukkig biedt spaarrente.nl een overzicht. Waarbij ik denk dat Knab een goede kanshebber is. 

Maak jij gebruik van een aparte spaarrekening? Bij welke bank? Ik lees je tip graag. Dus voel je vrij om een bericht hieronder achter te laten. 

Dit artikel is een samenwerking.

Rating: 5.0/5. From 3 votes.
Please wait...

13 Comments

 1. nicole schreef:

  Ik heb een aparte spaarrekening bij de Rabobank, maar dat is meer uit gewoonte dan een bewuste keuze op dit moment.

 2. Claire schreef:

  Wat gek dat ze de spaarrekeningen zomaar stopzetten. Ik spaar bij ASN bank en ben hier super tevreden over.

 3. Niet leuk als je bank je plots laat weten dat ze geen spaarrekeningen meer aanbieden. Ben wel benieuwd naar de ‘waarom’.
  Ik was 20 jaar bij dezelfde bank. Uiteindelijk ben ik er weggegaan door slechte dienstverlening.
  Toen ben ik overgestapt naar Argenta omdat deze geen kosten aanrekenden. Het kantoor waar ik mee samenwerkte was en is nog steeds uitstekend.
  Al snel kende ik de dienstverleners en jaren later waren het nog steeds dezelfde mensen.
  Stuur ik nu na 10 jaar even een mailtje dan heb ik al ontzettend snel een antwoord.
  Maar je hebt gelijk, een spaarrekening brengt de dag van vandaag niets meer op. Dan kies ik steevast voor een goed contact en uitstekende service. Een kantoor waar je ook nog even een mailtje naar kan sturen i.p.v. banken die moeilijk te bereiken zijn en waar je na 10 keer doorverbinden nog geen antwoord op je vragen krijgt of ééntje in de trend van: dat moet je allemaal online vragen.

 4. Christel schreef:

  Tip: Open bank is nieuw in Nederland.
  100% dochter van Santander, en 100% gratis.
  Je kunt een betaal en (meerdere) spaarrekening(en) openen, beide gratis.
  Op hun spaarrekeningen hebben ze nog rente, en alles valt onder het Nederlandse deposito garantiestelsel (altijd fijn!)
  Ik ben er nu meer dan een jaar klant en zeer tevreden, de rente wordt maandelijks bijgeschreven trouwens.

 5. Suus schreef:

  Hier nog geen brief gehad van de ABN over het stoppen van de spaarrekening. Lijkt me ook stug dat ze dat zomaar kunnen doen.

 6. Lodi schreef:

  We hebben hier voor de jongens een spaarrekening bij de Rabobank en ook voor onszelf, al levert het weinig tot geen rente op, als je het niet wegzet, maak je het op en nu staat het apart, dat is een fijn gevoel en omdat we al zo lang sparen, mis je het niet, maar heb je het nodig, dan kan je erbij.

 7. Lindaschrijfthetop schreef:

  Voor elk kind hebben wij een spaarrekening. Dit geld krijgen ze als ze 18 jaar zijn.

 8. Cheryl schreef:

  Ik heb vanaf mn geboorte al een spaarrekening bij de Rabobank, dus voor mij geen bewuste keuze geweest. Maar wel super tevreden. En ja, die rentes mog wel wat hoger, maar dat heb je nu bij alle banken.

 9. Nienke van Oosten schreef:

  Wij hebben een spaarrekening voor onze dochter geopend, en hebben allebei een eigen spaarrekening. Maar ook een spaarrekening voor als er iets stuk gaat, een buffer zeg maar 🙂

 10. Gemma schreef:

  Ik heb er een bij de Rabobank, maar niet heel bewust. Eerder een gewoonte die ik niet veranderd heb.

 11. Tessa schreef:

  Hoe heb je dat te horen gekregen? Ik heb er nl niets over kunnen vinden op de hun website

 12. Frederique schreef:

  Ja ik heb een spaarrekening bij de rabo maar met zulke lage rentes is er toch wel een stuk ‘spaarmotivatie’ weg.

 13. Rory schreef:

  Ik zit al vanaf kinds af aan bij ING maar de rente is inderdaad om te huilen. Boven een bepaald spaarbedrag moet je zelfs gaan betalen. Ik werk inmiddels allang niet meer bij de centrale bank (van Nederland) maar door mijn ervaring daar (en wat ik allemaal heb gehoord in de loop der jaren) zou ik niet heel eenvoudig naar een relatief onbekende of buitenlandse bank gaan. Ik ga dan liever voor bekendheid en continuïteit. Maar ja, als een bank als ABN AMRO (was sowieso al niet mijn favoriete bank, heel eerlijk. En dat zeg ik gewoon als privé persoon) zijn spaarrekeningen al schrapt. Ik vind dat nogal wat. Een ander puntje is dat ik bij mijn spaargeld wil komen wanneer dat kan. Dus dat zorgt ook alweer voor minder keuze.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *