Feiten over 29 februari – de Schrikkeldag

Vandaag is het de meest bijzondere dag voor de komende vier jaar. Het is namelijk schrikkeldag en omdat het dit keer op een zaterdag is, kon ik het niet laten om er een artikel aan te wijden. 29 februari is ingesteld door Julius Cesar, maar Paus Gregory XIII stelde de Gregoriaanse kalender in. Naast de regel dat er elke vier jaar een schrikkeldag plaatsvond, was er uiteraard ook een uitzondering. Dat zijn de honderdjaren die niet door 4 te delen zijn, zoals 1900 en 2100. Meer feiten over 29 februari lezen? Hieronder ↓

Een paar korte feiten over 29 februari

Geïnspireerd op een Brits theaterstuk uit de jaren 1600 werd het in Groot-Brittannië een gewoonte dat vrouwen hun partners ten huwelijk vroegen. Mocht de man weigeren dan kreeg de afgewezen vrouw een kleine schatkist toe. In Denemarken geldt dat de vrouw 12 paren handschoenen krijgt. Zo zijn er over de gehele wereld nog meer interessante feitjes te vertellen die alleen op 29 februari gelden. Taiwanese kinderen keren terug naar hun ouders, omdat er daar wordt geloofd dat ouders ernstig ziek kunnen worden op schrikkeldag.

Lees meer: Zondagse appelflappen met rozijnen

Een schrikkeljaar geeft ongeluk

Een dag die maar eens in de vier jaar terugkomt op de kalender. Het is magisch en mysterieus. Zo ontdekte ook de heksen van Salem, want in 1692 ging er het bevel uit om hen te arresteren. Een schrikkeljaar zou gedoemd zijn voor ongewoon geluk, of dikke vette pech. Het bekendste voorbeeld is het zinken van de Titanic, want dat gebeurde in het schrikkeljaar 1912.

Onderzoek naar sterfdagen

De Universiteit van Zurich, Zwitserland, heeft onderzoek gedaan naar de sterfdagen van mensen wereldwijd over een periode van 40 jaren. Ik ben nog steeds onder de indruk, want wat blijkt: grote kans dat je sterft op je verjaardag. De onderzoekers vertellen dat hoe ouder je wordt, hoe groter de kans is dat je doodgaat op de dag van geboorte. Bij een bejaard persoon is deze kans richting de 20%. Mooi verhaal van de universiteit met een mooi voorbeeld. Willem Sharespeare overleed op 52-jarige leeftijd op 23 april 1616, zijn verjaardag.

Lees meer: Muziek uit eigen streek – voor het echte feest

James Milne Wilson overleed op 29 februari 1880, zijn 68ste ‘17de’ verjaardag. Hij was de achtste premier van Tasmanië.

Creepy is dit toch?

Om te eindigen nog een Amerikaans weetje: de verkiezingen vinden zo goed als altijd plaats in een schrikkeljaar.

Ken jij iemand die jarig is op 29 februari, of ben je het zelf? Gefeliciteerd! Dit is natuurlijk best bijzonder, omdat er maar 1 persoon op de 1461 is geboren op schrikkeldag.  

No votes yet.
Please wait...

11 Comments

 1. Chantal schreef:

  Wat interessant allemaal! Ik vind het wel bijzonder 1 extra dag in februari. Leuke uil!!!

 2. Jasmina schreef:

  Bijzondere feitjes, het zou je maar overkomen dat je overlijdt op je verjaardag.

 3. Krystle schreef:

  Dit vind ik altijd leuk om te lezen, die feitjes! Grappig ook dat schatkistje met die handschoenen !

 4. Anouk schreef:

  Leuke feitjes! Yes ik ken iemand die haar 11e verjaardag vierde op haar geboortedag (is dan altijd even rekenen 😉 )

 5. Lodi schreef:

  Leuke weetjes, nooit geweten. Ik vond het vooral interessant hoe schrikkeljaar zo is gekomen en dat dit door Julius Caesar kwam, ook nooit geweten, ik hoorde het zaterdag voor het eerst. Ik ben op 28 februari jarig, toen ik geboren werd was het dat jaar geen schrikkeljaar

 6. rachel schreef:

  interessant om te lezen en ik ken niemand die op de 29e jarig is eigenlijk, zou mij heel raar lijken om dan jarig te zijn

 7. Marsha schreef:

  Interessante feitjes allemaal! Ik ken niemand die op deze dag geboren is haha.

 8. Wat interessant! Ik wist dit helemaal niet! Wel logisch van de Amerikaanse verkiezingen, aangezien dit normaal beide om de 4 jaar is!

 9. Nicole Orriëns schreef:

  Nee, ik ken niemand die jarig is op die dag, maar ik las er wel over in de krant. Het is een bijzondere datum.

 10. Frederique schreef:

  Ah wat een leuke weetjes, ik houd altijd van dit soort dingen. Mijn moeder had vrienden, een stel, die beiden op 29 februari geboren waren. Vond ik heel bijzonder.

 11. Sherry schreef:

  Wat een leuke feitjes. Ik wist dit allemaal niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *