Written by 06:00 Gelderland, Samenwerking • 7 Comments

Hoe belangrijk is een kenmerkende vlag anno 2021 nog?

Blauw, geel, zwart

Op Marktplaats vond ik een boekje over wapens. Geen wapens als in geweren of zwaarden, maar als het symbool voor steden en families. Dit noemen ze heraldiek. Had je in de Middeleeuwen een eigen landgoed, kasteel of paleis dan was de kans groot dat je een eigen wapen had. Of je was de bakker waar de hertog brood kocht. Ook dan had je waarschijnlijk het geluk om een eigen schild boven de deur te mogen hangen. Elk dier, elke kleur of vorm had een eigen betekenis, welke je vaak nog goed terug kan herleiden. De kleur rood werd vaak gebruikt voor moed en wit voor betrouwbaar. Hoe belangrijk is een kenmerkende vlag anno 2021 nog? Ik vertel je hoe ik daarna kijk.

Geschiedenis van de Gelderse vlag

De Hertog van Gelre had vier beste kameraden die allen van adel waren. Bergh, Bahr, Bronckhorst en Wisch. Deze vier bannerheren stonden aan het hoofd van hun eigen bannerij. Kleine gebieden grond die stuk voor stuk werden opgekocht door het hertogdom. In wezen kun je hen vergelijken met de functies van commissaris en Gedeputeerde Staten van nu. Net na de Tweede Wereldoorlog legden alle provincies hun eigen vlag vast. Daarin staan onder andere de breedte van de vlag, maar ook welke kleur. Kun jij die van Gelderland opnoemen? Nee, hé. Laat me je helpen.

Een verhouding van 2:3 in de volgende volgorde van kleuren: blauw, geel, zwart. De kleuren verwijzen naar het oude wapen van het hertogdom. Waarbij de gele leeuw staat afgebeeld op een zwarte achtergrond en een blauwe leeuw op een gele achtergrond. Het is je nu vast opgevallen dat de kleuren van zowel het wapen als de vlag gelijk zijn. Dat klopt helemaal, want dat stelde de Hoge Raad van Adel als eis. Dit als geschiedenis van de Vlag Gelderland.

Hoe belangrijk is een kenmerkende vlag nu nog?

Wanneer je mensen in Gelderland vraagt wat de kleuren van hun vlag zijn, is dat beschamend. Gewoon niet te doen. Mijn medebewoners hebben vaak geen idee hoe dit eruit ziet. Zelfs niet als je alle vlaggen op een rij zet. Noord-Brabant en Friesland weet overigens iedereen. De link kan ik niet meer vinden, maar dit kan ik mij herinneren naar aanleiding van een onderzoek dat ooit is geweest. Dat wat wordt opgeschreven, lezen we maar mondjesmaat. We zijn Nederlanders. En we zijn direct, want kom maar ‘straight to the point’. Het lijkt me daarom juist amusant om de tekst Gelderland te veranderen in een afbeelding van de vlag. Zie je steeds ‘blauw, geel, zwart’ terugkomen. Dat brengt ook kleur aan hele saaie documenten. Hoe kenmerkend is een vlag anno 2021 nog? Dat kunnen we geheel zelf bepalen. Het is ook de trots van waar je vandaan komt. Dat straal ik toch maar graag uit.

belangrijk is een kenmerkende vlag

Kleurenbetekenis van nu

Als laatste wil ik nog even terugkomen op de heraldiek. De meest standaard kleuren hebben een betekenis die vaststaat. Zo ook de kleuren blauw en zwart wat waarheid en kracht betekenen. De gele kleur in de vlag staat voor rijkdom, want dat bracht het hertogdom met zich mee. In de tegenwoordige tijd kunnen we de Gelderse vlag beter verdelen in het blauw van de rivieren, geel voor de Veluwse natuur en het zwart voor de Achterhoek.

Ken jij de vlag van jouw provincie? En wil je ook een eigen exemplaar? Bijvoorbeeld voor een paar Friese pompeblêden of het groen van de Achterhoekse vlag? Kijk dan vooral bij alle vlaggen die te koop worden aangeboden.

Rating: 5.0/5. From 2 votes.
Please wait...
Close