De geschiedenis van Apeldoorn in Gelre (deel 9)

De provincie Gelderland kent beduidend de rijkste geschiedenis van alle 12 de provincies. Voordat steden als Den Haag en zelfs Amsterdam een prominente rol gingen spelen, was het oosten het middelpunt van toen. De provincie Gelderland zoals we die nu kennen, heeft zijn oorsprong liggen in de Middeleeuwen. In deze serie ga ik je meer leren over de geschiedenis van het oude Gelre. Deze blog staat geheel in het teken van de geschiedenis van Apeldoorn. 

Wist je dat Apeldoorn geen stadsrechten heeft? Historisch gezien is het daarom een flink uitgegroeid dorp, in 2020 althans. In de eeuwen van het hertogdom Gelre was Apeldoorn niets meer dan een boerendorp. Een plaats welke niet omringd werd met bossen, maar met velden waar je kilometers verder weg kon kijken. Het heuvelachtige landschap was echter al gevormd in de ijstijd en voor 900 werd er erts uit de grond gehaald, zodat er ijzer gestookt kon worden. Dit ging met zelf gefabriceerde ovens waar het slak uitliep, zodat alleen ijzer in de ovens achterbleef. De gehele Veluwe is met slakkenbulten bedekt, omdat de mensen rondtrokken om ijzer te kunnen maken.

Recht spreken op Het Herenhul

Het Herenhul is één van de hoogste heuvels in de omgeving van Apeldoorn. Daarom was het een goed punt om rechtszaken te houden. De hertog riep ridders bijeen op de heuvel, waar zij goed zichtbaar waren. Er werden uitspraken gedaan van zaken die de lagere rechtbanken in Zutphen en Roermond te boven gingen. Op Het Herenhul vond een oude soort van hoger beroep plaats. Het belang van de plek ging echter verloren, omdat Arnhem de vaste locatie werd waar de zittingen werden gehouden. Ik kan mij voorstellen dat het Paleis van Justitie daarom in Arnhem staat.

De zwerfkei waarbij het recht werd uitgesproken op Het Herenhul

De Oranjes in de geschiedenis van Apeldoorn

De gronden rond Apeldoorn kwamen in privébezit, maar waren ook goede grond om bomen op te kweken. Jazeker. De Veluwe is aangelegd als grondstof voor papier. Met de komst van het treinspoor in het dorp, groeide het inwoneraantal gestaag. Een belangrijke familie, de Oranjes, vestigden zich aan de rand van de toekomstige stad. Het Loo werd gebouwd als paleis waaruit gejaagd kon worden. En dat kon, omdat de Veluwe reeds een jong bos was. Doordat er een directe treinverbinding was met het westen, waren ministers binnen enkele uren in Apeldoorn.

De geschiedenis van Apeldoorn mengde zich met de Oranjes. Apeldoorn werd voor hen de tweede vestiging in Nederland. De verwijzingen naar de koninklijke familie is groot, maar zo zijn ook de verbindingen. Het Apeldoorns Kanaal werd gegraven tussen 1825 en 1829 op bevel van Koning Willem I. Daarnaast staat Apeldoorn bekend om de Apenheul en de Julianatoren voor de allerkleinsten. We mogen niet vergeten dat de geschiedenis brengt wat de toekomst ons geeft. Daarom heeft Apeldoorn deze mooie ontwikkelingen mogen doormaken.

Apeldoorns Kanaal | geheugenvanapeldoorn.nl

De volgende stad in deze serie is: Staverden

Eerder in deze serie verschenen: Arnhem, Harderwijk, Geldern, Nijmegen, Tiel, Doetinchem, Goch en Doesburg.

Uitgelichte foto: Door Natataek op de Engelstalige Wikivoyage

No votes yet.
Please wait...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *