De geschiedenis van Doetinchem in Gelre (deel 6)

De provincie Gelderland kent beduidend de rijkste geschiedenis van alle 12 de provincies. Voordat steden als Den Haag en zelfs Amsterdam een prominente rol gingen spelen, was het oosten het middelpunt van toen. De provincie Gelderland zoals we die nu kennen, heeft zijn oorsprong liggen in de Middeleeuwen. In deze serie ga ik je meer leren over de geschiedenis van het oude Gelre. Deze blog staat geheel in het teken van de geschiedenis van Doetinchem.

Doetinchem is een stad in het Graafschap Zutphen welke stadsrechten kreeg in 1236. De rechten kwamen van de Hertog Otto 2 waarop de al bestaande stadsmuur met een meter verhoogd werd. Net zoals de meeste middeleeuwse steden had ook Doetinchem verschillende stadspoorten. Onder andere aan het einde van de huidige Heezenstraat. Daar stond de Heezenpoort. Met een smalle gracht welke om de stadsmuur liep.

Pentekening van de Gruitpoort

Vijf gilden

De timmerlieden, kleermakers, smeden, schoenmakers en wevers organiseerden zich in aparte verenigingen. Deze noemen ze gilden. De gilden waren strikte groeperingen die collega’s-van-buiten niet toelieten. Doetinchem diende als grensstad waarvan uitbereiding niet werd toegestaan. Dit kwam pas na de achttiende eeuw. Toen ook de gilden werden opgeheven.

Stadsbranden op Goede Vrijdag

In de geschiedenis van Doetinchem heeft het twee keer te maken gehad met een grote stadsbrand. Bij toeval allebei op een Goede Vrijdag. De eerste keer brand was in 1527 toen de bakker vals aan het drogen was in de oven en deze vlam vatte. De Hertog stelde de rente met een jaar uit, maar dat was niet alles. Door de vernietiging van de brand was er zoveel schade dat de stad de elf jaren daarop enkel de helft hoefde te betalen.

De vorige uit deze serie zijn: Arnhem, Harderwijk, Geldern, en Nijmegen en Tiel.

Doetinchem binnen de stadsmuren in 1650

Kastelen: herinneringen aan de geschiedenis van Doetinchem

In het moerassige gebied rondom Doetinchem was de grond goed om een kasteel (of statig huis) te vestigen. De oudste vermelding van Kasteel Slangenburg komt uit 1354. Dit kasteel werd bewoond door de bannerheren Van Baer. Deze adellijke familie bestuurde hen eigen gebied en adviseerde de Hertog in zijn beslissingen.

Het stadje Doetinchem is nu een rustig stadje in het Oosten van Gelderland met een ruime omgeving. Daar is het leuk shoppen. En niet geheel onbelangrijk is het om te zeggen dat de familie Meiland vlakbij gaat wonen.

Uitgelichte afbeelding: van Kaatjem via Pixabay (Kasteel Slangenburg)

No votes yet.
Please wait...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *