De geschiedenis van Goch in Gelre (deel 7)

De provincie Gelderland kent beduidend de rijkste geschiedenis van alle 12 de provincies. Voordat steden als Den Haag en zelfs Amsterdam een prominente rol gingen spelen, was het oosten het middelpunt van toen. De provincie Gelderland zoals we die nu kennen, heeft zijn oorsprong liggen in de Middeleeuwen. In deze serie ga ik je meer leren over de geschiedenis van het oude Gelre. Deze blog staat geheel in het teken van de geschiedenis van Goch.

Net over de Limburgse grens vind je een klein Duits plaatsje welke een grote betekenis heeft gehad in de Gelderse geschiedenis. Goch is een klein plaatsje, waarvan het onduidelijk is wanneer het tot stad is verheven. Daarentegen is het duidelijk dat de graven een sterke band voelde, omdat Otto II een klooster liet bouwen, verdedigingen opstelde en weekmarkten toestond. Graaf Otto is in 1271 als grondlegger van het klooster begraven. In totaal lagen er 13 mensen begraven, graven en hertogen met hun vrouwen.

Klooster Graefenthal

Klooster Graefenthal was een locatie voor ongetrouwde adellijke vrouwen. Zij woonden in het klooster en hadden aanzien in de stad waar de voornaamste inkomstenbron bestond uit wol. Ja, echt waar. In die tijd van de 14de eeuw waren de opbrengsten hierin zo groot dat de stad poorten en stadsmuren kon bouwen van steen. Op deze manier liet het bestuur zien hoe welvarend zij waren. Het Overkwartier van Gelre bestond uit verschillende ambten die bestuurd werden door een Drost. Deze persoon was een afgevaardigde van de hertog en zoals ik het nu bekijk, is het een ouderwetse variant van de burgemeester.

Goch groeide steeds meer om het klooster heen en daarvoor waren faciliteiten nodig. Het klooster werd ommuurd en een kerk werd gebouwd. In 1437 werden beiden in gebruik genomen, maar voorafgaand, enkele jaren eerder, kreeg het klooster toestemming om een weg aan te leggen tussen de Maas en Goch zelf.

Praalgraf van Graaf Otto II

De vorigen uit deze serie zijn: Arnhem, Harderwijk, Geldern, Nijmegen, Tiel en Doetinchem.

Van Gelre naar Kleef

Karel de Stoute verovert Gelre in 1473 en geeft Goch aan de Kleefse hertog als dank voor zijn hulp. Het stedelijke kasteel wordt uitgebreid en versterkt zodat een rechter er gebruik van kan maken. De eerste scheuren tussen het Overkwartier en de andere delen beginnen te ontstaan. Goch verloor de Gelderse identiteit aan Kleef, maar daar bleef het niet bij. Europa was in een felle strijd gewikkeld waardoor troepen elkaars gebieden doorkruisten. De geschiedenis van Goch doorkruist vanaf toen Nederland, Frankrijk, Spanje, maar is uiteindelijk toch Duits gebleven.

De Tweede Wereldoorlog in de geschiedenis van Goch

De geallieerden bombardeerden Goch bijna geheel plat. Dit deden zij om het Ruhrgebied binnen te kunnen dringen. Er gingen vermoedens dat de stad was omgeven van de onderliggende gangenstelsels, maar daarover heb ik niets kunnen vinden. Goch is sinds 2005 een bedevaartsoord, mede door Arnold Janssen die twee jaar eerder heilig is verklaard. Het plaatsje is geliefd bij kampeerders en ook om de vlasmarkten die ieder halfjaar worden georganiseerd. Zo is Goch in 2020 een plaatsje in Kreiss Kleve, net over de grens met Gennep.

Stadsplattegrond van Goch uit 1721

De volgende stad in deze serie is: Doesburg
Uitgelichte afbeelding: het praalgraf met de nieuwe overkapping op de voorgrond van het klooster Graefenthal.

No votes yet.
Please wait...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *