De geschiedenis van Harderwijk in Gelre (deel 2)

De provincie Gelderland kent beduidend de rijkste geschiedenis van alle 12 de provincies. Voordat steden als Den Haag en zelfs Amsterdam een prominente rol gingen spelen, was het oosten het middelpunt van toen. De provincie Gelderland zoals we die nu kennen, heeft zijn oorsprong liggen in de Middeleeuwen. In deze serie ga ik je meer leren over de geschiedenis van het oude Gelre. Deze blog staat geheel in het teken van de geschiedenis van Harderwijk.

Graaf Otto maakte van Harderwijk in 1231 een stad. De akte is in het bezit van het stadsarchief van deze stad. Hiermee kregen de burgers en stand binnen de stadsmuren een belangrijkere rol in het gebied rondom de Veluwe. Harderwijk werd namelijk na Zutphen en Roermond een belangrijk punt, omdat er handel werd toegestaan. Hierbij moet je denken aan etenswaar die rondom de bosgronden werden verbouwd of vis uit de Zuiderzee.

Lees het eerste deel van de geschiedenisserie van Gelderland over Arnhem.

De visstad aan de Veluwe

Driehonderd koggeschepen vormde de vissersvloot die dag in dag uit vis uit de woeste Zuiderzee haalde. Zeker 40% van de inwoners was afhankelijk van de vishandel, zoals rokerijen en nettenmakers. De lading van de grote schepen werd op kleinere boten overgebracht, zodat zij later bij twee steigers aan boord konden worden gebracht. Handelswaar werd vanuit Duitsland, Engeland en zelfs vanuit Noorwegen van en naar Harderwijk gebracht om verder te worden getransporteerd.

Op een ander perkament stond nog iets interessants. Harderwijk kreeg van Koning Erik van Denemarken het recht om te handelen vanuit Zweden. Dit was in 1316 en daarom extra bijzonder. Harderwijk kreeg een soort van eigen kolonie.

Vismarkt
Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

Harderwijk als universiteitsstad

In 1648 werd besloten door de Staten van Gelderland dat Harderwijk een eigen universiteit mocht oprichten. De stad was niet de enige in de race, maar door veel lobbyen verloor het niet van Nijmegen. Zo’n 4.000 mensen zijn hier gepromoveerd. Echter is er van de universiteit nog maar weinig te zien. Heel erg zonde. In 1811 werd de universiteit gesloten op bevel van Napoleon Bonaparte.

De geschiedenis van Harderwijk gaat verder door het leger. Voor bijna 90 jaar in de vorige eeuw was de stad benoemd tot garnizoen. Verschillende legeronderdelen hadden er hun basis. Dit was de reden dat het inwonertal steeg, omdat gezinnen dichtbij de ‘Man des Huizes’ wouden wonen. Nu is Harderwijk een stadje aan het Veluwemeer dat bekendstaat om het Dolfinarium.

Volgende week in deze serie: Geldern

Afbeelding van A Beijeman via Pixabay

No votes yet.
Please wait...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *