De geschiedenis van Tiel in Gelre (deel 5)

De provincie Gelderland kent beduidend de rijkste geschiedenis van alle 12 de provincies. Voordat steden als Den Haag en zelfs Amsterdam een prominente rol gingen spelen, was het oosten het middelpunt van toen. De provincie Gelderland zoals we die nu kennen, heeft zijn oorsprong liggen in de Middeleeuwen. In deze serie ga ik je meer leren over de geschiedenis van het oude Gelre. Deze blog staat geheel in het teken van de geschiedenis van Tiel.

Van Brabant tot Hanzestad

Tiel is een verre uithoek van Brabant totdat er een gevecht uitbreekt tussen Gelre en de huidige machtstrijders. Wie er gewonnen heeft lijkt mij duidelijk, maar de stad heeft een veel rijkere geschiedenis dan wat ik in eerste instantie dacht. In Tiel werd voor het jaar 1000 al tol geheven en flink handel gedreven via de Waal. Dit vlakte af, ook in de Hanzetijd, waar de stad zich niet kon blijven profiteren. Tiel heeft zich voor drie eeuwen een Hanzestad mogen noemen, waarvan zij echter maar pakweg 30 jaar hebben mogen meepraten tijdens de Hanzedagen. Na 1430 werd zij vertegenwoordigd door Nijmegen.

Het wapen van Tiel

De Sint Maartenskerk stond op een plek aan de rand van de stad. Toch werd deze door de stedelingen goed onderhouden. Een kerk zonder toren is niet compleet. Daarom werd er in 1431 begonnen met de bouw ervan. Echter werd deze na een paar jaar compleet gesloopt, omdat de toren scheefzakte in de drassige grond. De houten ondergrond die daarna geplaatst werd, doet al meer dan 500 jaar dienst. Al staat de kerk dondersscheef.

Met man en kracht verdedigde Tiel zich toen Keizer Karel V in 1528 Tiel wilde innemen. Inwoners van Tiel streden met hulptroepen tegen de Spaanse invloeden. Zij zijn drie keer afgetobd, maar uiteindelijk werd het Hertogdom Gelre toch ingenomen. Voor deze belangrijke gebeurtenis is een herdenkingssteen gemaakt welke is ingemetseld in de doorgang van de Waterpoort.

Een ansichtkaart van de Waterpoort

De vorige uit deze serie zijn: Arnhem, Harderwijk, Geldern en Nijmegen.

De Waterpoort: verbeeld de geschiedenis van Tiel

De Waterpoort is nieuw gebouwd in de zeventiende eeuw, zodat het de toegang kon blijven verlenen naar de stadspleinen. Duitsland blies de laatst overgebleven poort op, maar werd in de jaren 70 herbouwd als monument. De geschiedenis van Tiel blijft bestaan in de Canon van de stad waarvan ik veel heb mogen leren. Tiel groeide na de Tweede Wereldoorlog uit tot een kleine stad van meer dan 40.000 inwoners. Nu staat de stad bekend als fruitdelta en vindt het Appelpop-festival plaats in september.

Volgende week in deze serie: Doetinchem

No votes yet.
Please wait...

2 Comments

  1. Irene schreef:

    Grappig om te lezen! Ik ken wel andere hanzesteden zoals Zwolle en Deventer. Nog nooit in Tiel geweest, helaas.

  2. Gabrielle schreef:

    Hoe leuk, ik ben eigenlijk nooit in Tiel geweest maar het klinkt als een stad die veel te bieden heeft. Ik schrijf hem op mijn lijstje!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *