De geschiedenis van Doesburg in Gelre (deel 8)

De provincie Gelderland kent beduidend de rijkste geschiedenis van alle 12 de provincies. Voordat steden als Den Haag en zelfs Amsterdam een prominente rol gingen spelen, was het oosten het middelpunt van toen. De provincie Gelderland zoals we die nu kennen, heeft zijn oorsprong liggen in de Middeleeuwen. In deze serie ga ik je meer leren over de geschiedenis van het oude Gelre. Deze blog staat geheel in het teken van de geschiedenis van Doesburg.

De Waag: de oudste kroeg van Nederland

Doesburg ontving stadsrechten in 1237 van Hertog Otto II. De stad kende een tijd van goede welvaart. Dit komt mede door de gunstige ligging aan de IJssel waardoor boten gemakkelijk konden aanmeren om handel te drijven. Voor goederen die de stad in werden geïmporteerd, moest men tol betalen. De goederen werden gewogen in De Waag die voor dit doel werd gebouwd in 1478. Een bijkomstigheid is dat bier zuiverder was om te drinken dan water. Om deze reden werd De Waag ook een café en dat is het nog altijd. Het oudste ‘Grand’ Café van Nederland is te vinden in Doesburg.

Prenttekening van De Waag

Verdedigen van de stad

De keerzijde van Doesburg is tevens óók zijn gunstige ligging. Daarom werden er een lage, maar ook een hoge linie aangelegd welke ter bescherming moesten dienen. Dit moest van koning-stadhouder Willem III rond 1700. Dat dit goed werd aangepakt, kun je wel zeggen. De natuurlijke slootjes en stille rivieren werden gebruikt samen met zandheuvels en er werden schietbanen aangelegd. Doesburg was immers een kruispunt gelegen op de randen van de Veluwe, Liemers en de Achterhoek.

Een Commanderij ofwel een ridderorde genoemd, was ook in Doesburg aanwezig. De pastoor was aangesloten bij de Duitse Ridderorde die een eigen zaal met kelder harden in het hartje van de stad. Archeologische onderzoeken hebben deze zichtbaar gemaakt waarbij er een begraafplaats gevonden werd. Zo braaf waren de mensen in deze tijd ook niet, want uit onderzoeken is gebleken dat er buitenechtelijke kinderen zijn verwekt. Acht lichamen zijn tijdens opgravingen gevonden in een gleuf van de beginselen van het pand.

Overzicht van Doesburg op 21 juni 1672

De IJssel in de geschiedenis van Doesburg

1447. De geschiedenis van Doesburg beleeft een hoogtepunt door de toetreding aan het Hanzeverbond. Dit zorgde voor een levende stad waar de 94-meter hoge kerktoren een resultaat van is. Hertog Reinoud II gaf de stad toestemming voor uitbreiding, zodat de stadmuur om de gehele bebouwing kon komen te staan. Echter hield het lidmaatschap op door het dichtslibben van de IJssel. Doesburg begon als enkele boerderijen die een bucht vormden op moerasgrond. De tijden van ultieme welvaart gingen voorbij, zodat alleen een marktstadje nog overbleef. Maar niet getreurd. Normaliter vinden er elk jaar Hanzedagen plaats met een grote markt waar het leven in de Middeleeuwen inzichtelijk gemaakt worden.

Het volgende dorp in deze serie is: Apeldoorn

Eerder in deze serie verschenen: Arnhem, Harderwijk, Geldern, Nijmegen, Tiel, Doetinchem en Goch.

No votes yet.
Please wait...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *