De provincie Gelderland kent beduidend de rijkste geschiedenis van alle 12 de provincies. Voordat steden als Den Haag en zelfs Amsterdam een prominente rol gingen spelen, was het oosten het middelpunt van toen. De provincie Gelderland zoals we die nu kennen, heeft zijn oorsprong liggen in de Middeleeuwen. In deze serie ga ik je meer leren over de geschiedenis van het oude Gelre. Deze blog staat geheel in het teken van de geschiedenis van Geldern.
De beginselen van Gelre
Gerard I de Vlaming werd verbannen naar een ander gebied. De Duitse Keizer gaf hem rechten om het gebied rond Wassenberg te gaan besturen. De legende is dat twee ridders streden tegen een draak die met zijn laatste adem ‘Gelreee!’ brulde. Op die plek werd een kasteel gebouwd waar de achterkleinzoon van De Vlaming zich als eerste Van Gelre ging noemen. Geldern werd daardoor een belangrijk stadje met grote betekenis. De naam van het graafschap, hertogdom en in volgorde onze provincie Gelderland is afgeleid van het dorpje Geldern. Of Gelre in die tijd.
De graven van Gelre breiden al snel hun territorium uit met het graafschap Teisterbant dat rondom de stad Tiel ligt. Daarna volgden de Veluwe en stuk voor stuk beetjes van de Achterhoek. Het beeld Drachenbrunnen is ter nagedachtenis aan de geschiedenis neergezet op het marktplein in Geldern.
Lees meer: de gehele legende van de draak.
De geschiedenis van Geldern in Spaanse tijd
Vijf eeuwen lang was Gelre het hertogdom (vanaf 1339, daarvoor graafschap) van de regio. Koning Filips zag wel iets in de Nederlanden en trok met zijn leger naar het enige stuk grond die hij nog niet had veroverd. Geldern was net als de rest onderdeel van de Spaanse Nederlanden geworden. Meer dan een eeuw later, in 1703, werd de stad belegerd door het Koninkrijk Pruisen. De scheiding met de Nederlandse regio was een feit, omdat er tijdens de Vrede van Utrecht in 1713 is besloten dat Geldern (en omgeving) definitief bij Pruisen kwam.
Nederlands of de Duitse taal spreken, lezen, schrijven
Geldern bleef na de invoering bij Pruisen (en later Duitsland) nog lang genieten van de Nederlandse taal. De invloed van Pruisen werd sterker toen Napoleon het gebied binnenviel en er les werd gegeven in enkel de Duitse taal. Echter was dat in huiselijke kringen niet het geval. Daar werd stug Nederlands gepraat, maar dat verdween bij de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. Het Nederlands verdween toen definitief, omdat het door Hitler verboden werd.
Geldern is nu een gemeente in de Kreis Kleve welke grenst aan Nederland vanaf Elten tot Wachtendonk.
De vorige delen in deze serie gingen over de steden Arnhem en Harderwijk.
Volgende week in deze serie: Nijmegen
Uitgelichte afbeelding https://www.antenneniederrhein.de/artikel/geldern-stadt-warnt-vor-anzeigenwerbern-556803.html