Written by 06:00 Gelderland • 13 Comments

Lepeltjes van Gelderland en Arnhem | verzamelen

lepeltjes van Gelderland en Arnhem

Fijn dat je mijn blog weer leest. Dat doet me altijd goed. In het artikel van woensdag kon je lezen dat ik een online-loze avond heb gehad. Daarin verklapte ik al dat ik het zou hebben over lepeltjes, want ik wist natuurlijk al dat ik hierover zou schrijven 🤣. In de zomer van 2020 heb ik diverse artikelen geschreven over de geschiedenis van een aantal steden in Gelderland. Waaronder Zutphen, Nijmegen, Roermond en natuurlijk de huidige hoofdstad Arnhem. Ik koester veel liefde voor de provincie waar ik woon. Dit is één van de redenen dat ik ben begonnen met het verzamelen van lepeltjes van Gelderland en Arnhem in mijn lepeltjescollectie.

Wikipedia leert mij dat de uitvinding van de lepel één van de oudsten is. Dat moet natuurlijk ook wel, want anders kon je beter eten naast een poel. Om etensresten direct weg te spoelen. Net zoals alles is ook de lepel doorontwikkeld door alle eeuwen heen. Ik was nieuwsgierig of er iets te vinden was wat af te leiden is naar het oude Gelre en Aerentheem. Ik stuitte toen op een lepeltje met het oude wapen van het Middeleeuwse Gelderland. Het leeuwenhart in mij begon harder te kloppen. Daardoor is de collectie ook ietwat uitgebreid, omdat er op Marktplaats verscheidene keren dergelijke lepeltjes te vinden zijn. Afgelopen week weer nieuwe exemplaren op de kop kunnen tikken.

Verzameling van lepeltjes met het opschrift ‘Arnhem’

Lees ook het gedicht: Herfstbuien

Lepeltjes van Gelderland en Arnhem

Gek klinkt het misschien, maar misschien heb ik straks wel de grootste lepeltjescollectie van dezelfde exemplaren. Overigens heb ik de meeste ervan geprobeerd schoon te maken met cola. Dat had goed kunnen gaan, als ik mijn lepeltjesverzameling niet te lang had proberen weken in de frisdrank. Het plakkerige is er wel vanaf, maar heeft het gewenste effect niet mogen bereiken. Overigens lijkt het nu wel of er een laagje over de lepeltjes van Gelderland en Arnhem zijn gekomen. De waarde van één enkel lepeltje zou ik je niet durven geven. De meesten zijn uitgebracht op de markt door Nederlanden Hercules, Douwe Egberts, Arti, ANWB, Niemijer N.Z. en ga zo maar door. Is er iemand die hen kent?

Hoe druk kun je met zoiets zijn he? In totaal zijn het 31 lepeltjes die in mijn bezit zijn. Met nog een paar onderweg kan ik straks een gehele vitrinekast vullen. Ik ben wel benieuwd wat jij denkt. Vandaar de volgende vraag: hoeveel denk jij dat deze 31 lepeltjes waard zijn? Als het er over tien jaar 100 zijn, is dat natuurlijk een fortuin waard. ‘Van grote historische waarde,’ als ik er zoveel mogelijk bij elkaar kan sparen. Misschien toch eens langs een kringloopwinkel gaan. Wie weet stuit ik op een gelukkige prijs.

Rating: 4.0/5. From 1 vote.
Please wait...
Close