Lepeltjes van Gelderland en Arnhem | verzamelen

Fijn dat je mijn blog weer leest. Dat doet me altijd goed. In het artikel van woensdag kon je lezen dat ik een online-loze avond heb gehad. Daarin verklapte ik al dat ik het zou hebben over lepeltjes, want ik wist natuurlijk al dat ik hierover zou schrijven 🤣. In de zomer van 2020 heb ik diverse artikelen geschreven over de geschiedenis van een aantal steden in Gelderland. Waaronder Zutphen, Nijmegen, Roermond en natuurlijk de huidige hoofdstad Arnhem. Ik koester veel liefde voor de provincie waar ik woon. Dit is één van de redenen dat ik ben begonnen met het verzamelen van lepeltjes van Gelderland en Arnhem in mijn lepeltjescollectie.

Wikipedia leert mij dat de uitvinding van de lepel één van de oudsten is. Dat moet natuurlijk ook wel, want anders kon je beter eten naast een poel. Om etensresten direct weg te spoelen. Net zoals alles is ook de lepel doorontwikkeld door alle eeuwen heen. Ik was nieuwsgierig of er iets te vinden was wat af te leiden is naar het oude Gelre en Aerentheem. Ik stuitte toen op een lepeltje met het oude wapen van het Middeleeuwse Gelderland. Het leeuwenhart in mij begon harder te kloppen. Daardoor is de collectie ook ietwat uitgebreid, omdat er op Marktplaats verscheidene keren dergelijke lepeltjes te vinden zijn. Afgelopen week weer nieuwe exemplaren op de kop kunnen tikken.

Verzameling van lepeltjes met het opschrift ‘Arnhem’

Lees ook het gedicht: Herfstbuien

Lepeltjes van Gelderland en Arnhem

Gek klinkt het misschien, maar misschien heb ik straks wel de grootste lepeltjescollectie van dezelfde exemplaren. Overigens heb ik de meeste ervan geprobeerd schoon te maken met cola. Dat had goed kunnen gaan, als ik mijn lepeltjesverzameling niet te lang had proberen weken in de frisdrank. Het plakkerige is er wel vanaf, maar heeft het gewenste effect niet mogen bereiken. Overigens lijkt het nu wel of er een laagje over de lepeltjes van Gelderland en Arnhem zijn gekomen. De waarde van één enkel lepeltje zou ik je niet durven geven. De meesten zijn uitgebracht op de markt door Nederlanden Hercules, Douwe Egberts, Arti, ANWB, Niemijer N.Z. en ga zo maar door. Is er iemand die hen kent?

Hoe druk kun je met zoiets zijn he? In totaal zijn het 31 lepeltjes die in mijn bezit zijn. Met nog een paar onderweg kan ik straks een gehele vitrinekast vullen. Ik ben wel benieuwd wat jij denkt. Vandaar de volgende vraag: hoeveel denk jij dat deze 31 lepeltjes waard zijn? Als het er over tien jaar 100 zijn, is dat natuurlijk een fortuin waard. ‘Van grote historische waarde,’ als ik er zoveel mogelijk bij elkaar kan sparen. Misschien toch eens langs een kringloopwinkel gaan. Wie weet stuit ik op een gelukkige prijs.

Rating: 4.0/5. From 1 vote.
Please wait...

13 Comments

 1. Jouvence schreef:

  Wat leuk! Ik wist helemaal niet dat er dit soort lepeltjes bestonden met een stad of provincie erop.

 2. Denise schreef:

  Ik weet nog dat ik op de basisschool zat toen Beatrix koningin werd en dat iedereen uit de klas toen een lepeltje kreeg met koningin Beatrix of koningin Juliana erop. Eén van de twee, ik weet niet meer wie en heb het lepeltje ook niet meer, maar destijds vond ik het wel bijzonder. Ik herinner me zelfs de ijzersmaak van het lepeltje nog als je er iets vanaf likte.

 3. Lindaschrijfthetop schreef:

  Wat een leuke hobby of is het een investering? Ik heb geen idee hoeveel 31 lepeltjes waart zijn 1000 euro?

 4. Felice Veenman schreef:

  na het lezen van je blog ben ik direct in mijn lepelvoorraadje gedoken: ooit heb ik een lepeltje van Arnhem gehad: van mijn opa en oma die daar woonden. helaas het is denk ik verloren gegaan tijdens een van mijn vele verhuizingen…Jammer ik had het je graag gegeven

 5. Rosalyn schreef:

  Leuk zeg! In mijn familie waren er ook mensen die lepeltjes spaarden, en ik herinner me dat we dan altijd van vakantie lepeltjes voor hen meenamen als souvenir. Meestal ook uit Nederland. Veel succes met je verzameling! 🙂

 6. Frederique schreef:

  Haha ik heb echt geen idee hoeveel ze waard zijn maar wat een leuke verzameling. En Gelderland heeft me een aantal jaren geleden enorm verrast, heel mooi daar!

 7. Tessa schreef:

  Wat een leuke verzameling. Ik kom dit soort lepeltjes vaak tegen bij de kringloopwinkel

 8. Rory schreef:

  Ja! Ik ‘spaarde’ ze als kind en later als twintiger kregen we er veel van mijn man’s Oma. Uit plaatsen waar ze is geweest. Moment, ik pak ze er even bij: Ommen, St. Michielsgestel, Holten, Overijsel, Schiermonnikoog en eentje waar ‘Koopvaarder’ op staat. Wat zijn ze mooi! Oud en dierbaar. Ik vroeg mij van te voren af of er een aantal van zilver bij zijn, maar dat is denk ik niet het geval.

 9. Kiki Hasselton schreef:

  Wat leuk! Ik heb ook van die oude lepeltjes! Nostalgie!

 10. Jasmina schreef:

  Wat leuk! Mijn oma had vroeger ook van dit soort lepeltjes en ze lagen bij mijn moeder in de keukenlade. Nu ze gaat verhuizen, hebben we se toch maar weggedaan naar de kringloop.. die waren er erg blij mee want ze worden veel gezocht dkkr verzamelaars

 11. Caroline schreef:

  Wat leuk, het doet mij onmiddellijk aan mijn moeder denken, zij verzamelde ook lepeltjes en mijn oma ook.

 12. Manon schreef:

  Nog nooooit geweten dat dit bestond. Maar nu snap ik het, jij hebt ze allemaal hahaha.

 13. Mieke | Mieks Mind schreef:

  Ik ken deze lepeltjes wel van vroeger van mijn oma en opa, zijn nu weer lekker hip!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *