Al heel lang wil ik een artikel schrijven naar onderzoeken over geluk. Deze stond hoog op het lijstje en daarom raadpleegde ik Google. Ieders beste vriend als je iets wilt weten. Het eerste dat ik tegenkwam was een slecht, in het Nederlands geschreven artikel, over Dr. Edward Diener. Deze ‘professor van geluk’ stierf afgelopen april. Vanaf de jaren ‘80 bestudeerde Diener wat geluk inhoudt, wat betekent deze term eigenlijk? Onderzoek uit 1996 wees uit dat Amerikaanse inwoners over het algemeen ‘pretty happy’ zijn met hun leven, omdat mensen hierop zijn geprogrammeerd. Het creëren van een leven waarin we gelukkig kunnen zijn.
Lees meer: Geluk zit in je tenen | Gedicht
Kun je vrije tijd kopen?
Bij het zoeken naar artikelen kwam ik langs EOS Wetenschap waar de titel kopt: Is het je eigen schuld als je je niet gelukkig voelt? Een interessante vraag, als je het mij vraagt. De grote dingen zijn gewoon – heel veel – geluk hebben. Een huis kopen, iemand ontmoeten waar je verliefd op wordt, kinderen krijgen, maar ook voor het winnen van de postcodeloterij heb je heel veel geluk nodig. Op de dingen daartussen kun je eigen keuzes maken, zoals de opleiding die je doet of wat je maakt voor avondeten. In dit artikel wordt genoemd dat je vrije tijd kunt kopen, bijvoorbeeld door een huishoudster, vaatwasser of door een dag minder te werken.
Lees ook: Wat maakt geluk in het leven? De kleine dingen
Onderzoeken naar gelukkig zijn in Nederland
Ook in Nederland wordt onderzoek gedaan naar geluk. Dat wordt gedaan door onder andere Erasmus Universiteit Rotterdam en andere universiteiten. Zij ontwikkelde De Gelukswijzer. Een website waar je geregeld kunt aangeven hoe gelukkig je bent, zodat deze data kan worden gebruikt en vergeleken met anderen die leven in een vergelijkbare situatie als jijzelf. Op mijn Instagramaccount (@mckleuverblog) vraag ik geregeld dingen aan jou. Eén van de laatste vragen was een multiple choice, namelijk: hoeveel geluk heb jij?
- Ik heb onwijs veel geluk
- Ik zou graag meer geluk willen hebben
- Wat is geluk?
Een klein onderzoekje, maar wel met een verrassend resultaat. De antwoorden B en C zijn neutraal en meer naar het negatieve. Deze twee opties behalen in totaal bijna de helft van de stemmen. Dat wil zeggen dat er evenveel mensen zijn die toekennen onwijs veel geluk te hebben. Hoe mooi is dat?!
Positieve psychologie is een onderwerp dat in mijn ogen steeds groter wordt. Enkele jaren terug heb ik een boek gekocht met verschillende opdrachten, omdat ik het onderwerp interessant vind. De oefeningen zijn veelal gericht op het beïnvloeden van de mindset met positiviteit. Heerlijk. We creëren op deze manier ons eigen geluk in het leven.
Bron: Pursuit of Happiness
Uitgelichte afbeelding door Jeon Sang-O van Pixabay
1 Comment
Ik moet bekennen dat ik soms een beetje moe wordt van al die positieve psychologie. Soms mag het ook best even niet zo positief zijn.