Wat maakt geluk in het leven? De kleine dingen

De Boekenvoordeel had jaren geleden een klein boekje in het assortiment. Dit boekje draagt de titel ‘Een handvol geluk’ en het is inderdaad zo klein dat je er je handen omheen kunt slaan. Op de pagina’s vind je citaten van grote mensen, maar ook van tieners. Citaten van vroeger en van mensen die nog steeds in leven zijn. Daarnaast is het boekje geïllustreerd met kleine tekeningetjes die het geluk moeten zien te verbeelden. Maar wat maakt geluk in het leven? Of: wat maakt geluk in het leven?

Je vrienden, het-slaap-lekker-kusje of het wijntje dat de hele avond naar je staat te staren. Het zijn zaken waarmee je je leven inricht, want je vrienden kun je kiezen. Maar ook familie staat bij mij aan de top, omdat je met hen een verwantschap hebt. De vraag die ik mij stel is of dit genoeg is om gelukkig te zijn op deze wereld. Mijn antwoord is nee. Het volgende hoor je heel vaak en dat is dat het gaat om de kleine dingen. De kleine dingen waar ik van kan genieten, zijn: een chocoladeblokje met aardbeienvulling, een knipoog die warme gevoelens brengt of het vroege lentezonnetje die mij wakker maakt. Dat is vrolijker dan deze onophoudelijke regenbuien.

Lees meer: Gelukkig zijn met autisme

De citaten verbeelden het geluk in het leven

Een handje vol geluk vind ik een mooie verbeelding. Mijn gevoel hierbij is dat je zelf aangeeft waar jouw geluk zit. Het zit in je hand en daarmee heb je je eigen kracht te pakken. Ik weet het: het is vooral sympathetisch bedoeld, maar is dat niet juist de kracht?
De onderstaande citaten gaven mij kippenvel, vind ik mooi of laten mijn beelddenken een eigen leven leiden.

  • Houd het geluk behoedzaam vast. Het is geleend. – Pam Brown (1928)
  • Geluk is het aanbreken van een zomerochtend. – Kim Miller (10 jaar)
  • Geluk is wanneer de aanrollende golven stukslaan op de kust en mijn kasteel niet wordt weggespoeld. – Alexandra Wells (10 jaar)
  • Als een mens altijd maar serieus is en zichzelf nooit eens en pleziertje en ontspanning gunt, wordt hij gek of warrig zonder het te weten. – Herodotus
  • Ver weg, in het stralende zonlicht, liggen m’n hoogste ambities. Ik kan er weliswaar niet bij, maar ik kan omhoogkijken en zien hoe mooi ze zijn, ik kan erin geloven en proberen  de weg te volgen die ze me wijzen. – Louisa May Alcott (1832-1888)

Bijzonder hoe zo’n klein boekje zoveel gedachten en emoties teweeg kan brengen. Er wordt nog altijd onderzoek gedaan naar geluk, maar dat is erg moeilijk. Wist je trouwens dat er voor de middeleeuwen ook al onderzoeken naar geluk werden gedaan?

Wij weten dit natuurlijk allang, want je kan alleen voor jezelf bepalen wat geluk is. Wat maakt jouw geluk in het leven?


Nederland mag minder klagen: in de top 5 van gelukkigste volkeren 😉

No votes yet.
Please wait...

1 Comment

  1. Anne schreef:

    Geluk is wanneer de aanrollende golven stukslaan op de kust en mijn kasteel niet wordt weggespoeld. – Alexandra Wells (10 jaar)

    Wat een mooie blog, bedankt voor het delen, bovenstaande tekst raakte me!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *