Mindset | Helpende gedachten vormen door kaartjes

Een oude truc die ik heb geleerd bij moeilijke momenten is het gebruik van helpende gedachten. Ieder persoon heeft een keer niet zijn dag. Waarschijnlijk maak je jezelf gek met eigen gedachten en dat mag niet de bedoeling zijn. Een beetje gek zijn we allemaal, maar aan depressieve gedachten heb je niets. Ik zie liever een lach op je gezegd dan de donderwolken die vanuit Keulen komen aanwaaien.

Bij het opruimen van de bureaulade zag ik een stapeltje met kaartjes. Op deze kaartjes staan allerlei smileys met een opbeurende gedachte om de negatieve sfeer te veranderen. In 2019 zouden we dit omdenken noemen. Een tijd lang had ik namelijk niet zulke positieve gedachten, maar dat ga jijzelf kunnen veranderen. Eerder schreef ik over het sprankelschrift en vandaag over helpende gedachten. Ik ben bijna een online psycholoog. Tijdens het opruimen bedacht ik mij dat de kaartjes overbodig waren en heb ik ze daarom in de prullenbak gegooid. Eigenlijk is dat zonde, maar voor nu is het goed.

Gelukkig staan de kaartjes nog op de computer. Hieronder in de slideshow kun je ze zien.

 • Helpende gedachten
 • Helpende gedachten
 • Helpende gedachten
 • Helpende gedachten
 • Helpende gedachten
 • Helpende gedachten
 • Helpende gedachten
 • Helpende gedachten
 • Helpende gedachten
 • Helpende gedachten
 • Helpende gedachten
 • Helpende gedachten

Hoe helpende gedachten toepassen?

De manier waarop ik ‘helpende gedachten’ heb toegepast is als volgt: op elk kaartje staat een gedachte die een helpend effect moet hebben. Een voorbeeld hierbij is: ‘Dat heb je goed gedaan’ of ‘Je hebt het geprobeerd en dat is wat telt’. Elke keer dat ik dingen dacht die niet goed voor mij zijn, bekeek ik de kaartjes en pikte ik er een uit die het beste aansloot. Dit is echt een rauwe vorm van omdenken, maar het heeft mij heel erg geholpen in gekke tijden.

Door de kaartjes te lezen en je gedachten erover te laten gaan, kom je al gauw tot de conclusie dat je hersenspinsels echt nergens over gaan. Dat feit heb ik al gauw in mijn strot geduwd gekregen, want wat je denkt, is echt niet altijd waar. Als jij denkt dat het regent dan kan het maar zo zijn dat de zon schijnt. Het creëren van helpende gedachten kan ik je echt aanbevelen. Hier ga je zoveel aan hebben, maar hoe doe je dat?
In drie stappen doe je het volgende:

 • Stap 1: Maak een lijst met gedachten die regelmatig terugkeren.
 • Stap 2: Schrijf de tegenhangers van deze gedachten op in een vrolijke, maar in ieder geval positieve gedachte.
 • Stap 3: Creëer een mooi kaartje waarvan je het leuk vind om deze te gebruiken. Ik heb ze toendertijd versierd met een hoop smileys. Vrolijk!

Hoe kijk jij tegen het gebruik deze kaartjes aan?

Ook bij bol.com zijn dergelijke kaartjes te koop.

No votes yet.
Please wait...

15 Comments

 1. Wat een leuke blog! Het wordt inderdaad vaak vergeten dat we gedachten kunnen omzetten. Dit is een superhandige manier om het te doen. Ik kan me voorstellen dat het jou veel heeft geholpen!

 2. Chiara schreef:

  Bedankt voor dit artikel, het kwam op precies het juiste moment en ik ga het zeker zo veel mogelijk toepassen!
  Ik kan niet wachten tot het volgende artikel uitkomt 🙂

 3. Nicole Orriëns schreef:

  Ik doe mee aan een filosofiegroepje en daar hoorde ik dat dit idee komt van Pythagoras! Die maakte allemaal stellingen en spreuken en die moest je dan uit het hoofd leren, en die hielpen je dan bij het dagelijks leven.

  Daar doet dit me aan denken. Ik vind het een goed idee! En dus al eeuwenoud.

 4. Silkeblogs schreef:

  Hele fijne tips! Ik denk dat het sowieso een goed idee is om bewuster om te gaan met je gedachten.

 5. Felice Veenman schreef:

  ik kan me goed voorstellen dat het werkt om je even op een andere manier naar je eigen situatie te laten kijken

 6. puck schreef:

  Ken je het boek De Keuze van Edith Eger? Hierin staat prachtig omschreven hoe je altijd de keuze hebt om je gedachten te kiezen. Soms voelt dat niet zo, oefening baart kunst, maar bewust je gedachten kiezen en met je gedachten je gehele gemoed aansturen is geweldig om te kunnen.

 7. girls-things schreef:

  Die kaartjes lijken mij heel fijn! Soms heb je inderdaad je dag niet en kunnen deze kaartjes je toch helpen op te vrolijken . Leuk! Ook zeker leuk voor in het onderwijs.

 8. Wanda schreef:

  Ik heb het zelf nog nooit uitgeprobeerd, maar ik kan me best voorstellen dat het op de een of andere manier een steun of een duwtje in de rug kan zijn.

 9. Saskia schreef:

  Zo’n simpele en eenvoudige manier! Als het helpt is het alleen maar goed.

 10. Dit is een heel goed idee om negatieve gedachten om te buigen naar positieve vibes. En met behulp van de kaartjes ook praktisch toe te passen!

 11. Stefaan schreef:

  Wat een leuk idee! Ideaal zou dat zijn om enkele van die quotes op de deur van de garage te hangen langs waar ik elke dag buiten ga.

 12. Melissa schreef:

  Toffe kaartjes, zien er ook leuk uit! Lijken me fijn in gebruik!

 13. Rory schreef:

  Leuk! Ik houd ervan. Ik doe het zelf anders. In die zin dat ik boeken lees die een verklaring hebben voor wanneer je jezelf door een bepaalde reden niet lekker in je vel voelt zitten. Zoals het boek van Louise Hay. Wanneer je last van je keel hebt, of erg veel hoest, dan kan daar een diepere betekenis achter zitten. Ik weet het nu niet precies uit mijn hoofd. Maar hoesten kan bijvoorbeeld staan voor ‘jezelf afstraffen’. Dit soort dingen zorgen dat ik nadenk over wat er is gebeurd in mijn leven. Een soort analyse waardoor ik weer verder kan. Iets soortgelijks als met de kaartjes, maar dan anders.

 14. Lydia schreef:

  Wat een simpele maar goede manier om je gedachten te “verplaatsen”.
  Ik vind sowieso dat je, met jouw autisme heel goed bezig bent. 👌

 15. Dhini schreef:

  Handig artikel! Superleuk idee en leuke kaartje ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *