Het pad dat naar links afboog: over onzekerheid

De zon lacht naar ons als mensen, dieren en naar alle andere levende dingen. Het is dinsdagochtend als ik een ingeving krijg en dat is: ik moet naar het bos. Mijn lijf voelde zich onrustig dus daar moest ik iets aan doen. In het bos ben ik altijd een stuk rustiger. Het luisteren naar de vogels en het kijken naar de hoge stammen laat mijn ademhaling vertragen. Dat is echt een uitkomst. Op een gegeven moment zag ik een pad dat naar links afboog. Ik broedde op een vraag, maar die kwam nog niet aan het licht. Een paar meter verder stond ik stil. Met de vraag. Wat komt er allemaal op mijn pad?

Afwijken van je eigen pad

De bossen rondom mijn woonplaats hebben voor mij geen geheimen meer. Wist je dat er op Google Maps een vliegtuig is te zien? Met vrienden zijn wij hier zelfs gaan kijken, maar er is niets te zien. Oh ja, daar ging het niet om.
Fijn is het om paden te bewandelen die veilig voor je voelen. Zoals ik ook heb gedaan deze dinsdagochtend, maar nieuwsgierig zoals ik ben, wil ik ook andere paden op de lens hebben. Dat zette mij aan het denken, want als je kunt afwijken van je eigen pad, kun je dan niet alles aan?

Vandaag is het een mooie lentedag. De groene bladeren aan de bomen kleuren feller door het zonlicht. Aan alles merk je dat het een vrolijke dag is. De paden in het bos nodigen uit om bewandeld te worden en daar maak ik gretig gebruik van. Ik heb acht kilometer tussen de bomen geslenterd op zoek naar een antwoord over welk pad ik bewandel. Mijn conclusie is vervolgens dat er te veel onzekerheden zijn in het leven dat je niet op elk moment van de dag weet wat het pad is.

Wist het vliegtuig het juiste pad?
Weten mijn gedachten welke richting juist is?
Vandaag weet ik even niets meer zeker, maar ook dat is heel normaal. Ik wil zoveel zekerheden in het leven afstrepen dat het juist daardoor weer onvoorspelbaar wordt. Als ik maar blijf lachen dan komt het goed. Vind je niet?

Wat vind jij de juiste richting?

Het pad dat naar links afboog: over onzekerheid
No votes yet.
Please wait...

13 Comments

 1. Zoe schreef:

  Jij schrijft op een enorm leuke manier. Zoals je zegt kan je niet altijd op voorhand weten welk pad je wilt bewandelen alles wordt vanzelf wel duidelijk.

 2. Mandy schreef:

  Wat weer mooi geschreven! Goed dat je naar jezelf hebt geluisterd en naar het bos bent gegaan, ik word daar zelf ook altijd heel rustig van en geniet er dan ook echt van. Lekker veel rust en veel kunnen nadenken, of is dat juist geen goeie combi?

 3. Henk schreef:

  Wat bossen met je gedachten kunnen doen😀. Juiste of onjuiste pad bestaat niet, aangezien je nooit wat er gebeurd zou zijn als je een ander pad had gekozen.

 4. Manon schreef:

  Weet je, ‘out of the box’/‘ander pad bewandelen’ hoeft niet persé altijd goed voor je te zijn. Een eigen pas bewandelen als je daar goed bij voelt is helemaal prima!

 5. Renée schreef:

  Wat bijzonder om te zien dat iedereen anders omgaat met een boswandeling. Ik focus me vaak op mijn ademhaling, zodat mijn gedachten juist niet zo gek gaan doen.

 6. ingrid schreef:

  helemaal mee eens. vertrouwen hebben en je gevoel volgen en positief blijven

 7. Milou schreef:

  In het bos wandelen is altijd zo rustgevend, kan je weer even tot jezelf komen. Goeie blog, leuk geschreven! Geniet van elk moment 🙂

 8. Bergfamilie schreef:

  De mooiste route ligt niet langs het pad, maar vind je juist door het pad te verlaten… Al is dat in Nederlandse bossen niet altijd een optie 😉
  Mooi geschreven, en als liefhebber van de alpen kan ik me helemaal vinden in je magische omschrijving van het bos en de natuur.

 9. Skincarebynaomi schreef:

  Grappig al raakte ik soms wel de draad kwijt waar je het nu over had haha. Maar volgens mij nog steeds over je gevoel. Mijn therapeut zei altijd er komen niet voor niks dingen op je pad, deze dingen vormen jou tot een uniek mens. En dat is zeker waar, want uit vele gebeurtenissen leer ik weer dingen hoe ik mijzelf sterker maak! Maar inderdaad soms is die crisis sterk aanwezig welke kant je op moet.. Uiteindelijk kiest je lichaam/hoofd/aura vanzelf volgens mij, tenzij je teveel naar andere luistert!

  • MC Kleuver schreef:

   Naomi! Dankjewel voor je reactie. Nu ik jouw antwoord zo lees, denk ik ook dat je gevoel heel snel kiest. Tenminste, ik kan op zich best snel kiezen. Gewoon die knopen doorhakken 🙂

 10. Bryan schreef:

  Zeer leuke manier van schrijven heb jij! Ik ben fan

 11. Jouvence.nl schreef:

  Ik heb ook het liefst zoveel mogelijk zekerheid en antwoorden, echter zit het leven zo niet in elkaar en moet je het doen met wat er op je pad komt. Kortom: je eigen gevoel volgen en er het beste van proberen te maken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *