Hoe kun je drinken met autisme bevorderen?

De hersenen ontvangen per minuut miljoenen deeltjes aan informatie. De sensorische prikkels vertellen de hersenen wat de organen willen zeggen. Bijvoorbeeld dat een toilet moet worden bezocht of dat er gegeten dient te worden. Door de prikkelverwerking bij een autistisch persoon kan het zijn dat deze prikkels niet worden ontvangen. Structuur en een dagplanning kunnen helpen bij zelfverzorging. Een habit tracker kan ook invloed hebben, omdat het duidelijk maakt aan welke behoeften er nog niet zijn voldaan. Bijvoorbeeld een douche nemen of acht bekers op een dag drinken. Hoe kun je drinken met autisme bevorderen? Ik leg je uit hoe ik meer drink op een dag.

Zelfredzaamheid

Niets op de wereld is vanzelfsprekend. Zo ook niet het gedrag van mensen, want we leven allen op een andere manier. Met onze eigen ideeën, wensen en dromen. De manier waarop een lichaam werkt, kunnen we niet veranderen. Toch is het heel verschillend, want kun je je voorstellen dat je niet merkt dat je naar het toilet moet? Of dat je de hele dag bezig bent geweest en op het moment dat je naar bed gaat, bedenkt dat je nog moet eten. Zelfredzaamheid is belangrijk. Echter is het aanlokkelijk om ritmes te veranderen. Ik vermoed dat nachtmensen hierdoor ontstaan. In de nacht is het lekker rustig.

Drinken met autisme bevorderen

De sensorische prikkel die ik mis, is het gevoel dat mijn lichaam drinken nodig heeft. Dit kan ik merken aan een aantal symptomen, zoals niet zweten en met droge lippen wakker worden. Maar ook een licht gevoel in mijn hoofd hebben, is een bekend symptoom. Nu heb ik voor mezelf een trucje ontwikkeld, zodat ik voldoende vocht binnenkrijg. Wat ik doe, is dat drink op meer natuurlijke momenten. Welke zijn gekoppeld aan handelingen. Zoals ’s ochtends na het opstaan, bij elke maaltijd en ook voordat ik ga slapen. Op deze manier krijg ik voldoende vocht en gaat mijn lichaam niet tegensputteren. Ik ga wel meer transpireren, wat een beetje jammer is 😉

Drinken met autisme bevorderen kan op nog een andere simpele manier. En dat is laten zien dat er drinken is. Hoe simpel 😊 Dat kan bijvoorbeeld door een bidon mee te nemen als je je huis verlaat. Zo heb ik op mijn bureau vaak een literfles met limonade staan. Op die manier staat drinken in het zicht. Ik neem hierdoor eerder een slok. Wat helemaal leuk is, is om een persoonlijk item te gebruiken. Je kunt bidons bedrukken met een foto van je lieve vriendin, een speciale bloem of tekening. Zo maak je het leuker om gezond te drinken.

Niet opmerken

De conclusie is dat sensorische prikkels niet altijd worden opgemerkt. Het is dan moeilijker om de lichamelijke behoeften te interpreteren. Wanneer je moeite hebt met drinken kan dit worden opgelost door een habit tracker te gebruiken, vaste drinkmomenten hebben of te drinken uit een bidon welke je overal mee naartoe kan nemen. Over autisme is nog veel te leren. Wat ik heb geleerd lees je in het artikel ‘Wat heb ik met mijn autisme geleerd?’

Hoeveel drink jij op een dag? En moet je daar moeite voor doen?


Uitgelichte afbeelding door Nicolas J Leclercq op Unsplash.

No votes yet.
Please wait...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *