Hoe verweer je muizen bij je thuis?

Niemand wilt ze in huis hebben. Muizen. Ik ook niet, maar toch weet ik dat er eentje door mijn kamer heeft getrippeld. Het was vroeg in de morgen toen ik geritsel hoorde. Daar werd ik meteen wakker van. Ik ging uit bed en met een zaklamp scheen ik de kamer rond. Ze kruipen door de kleinste gaten en kunnen daardoor overal bij. De muis zag ik niet, maar wat deze aan het doen was, wist ik wel. Namelijk de vulling van de koelkast beetpakken en wegtrekken. Goed spul om een holletje van te maken natuurlijk. Hoe verweer je muizen bij je thuis? Ik vertel het je hieronder.

Na nog een paar uur in bed te hebben gelegen, was de tijd rijp voor actie. De gehele keuken nam ik onderhanden. Alle keukenkastjes gingen in de sop. Daar heb ik nog plezier van, want de keuken ziet er fris en opgeruimd uit. Je begrijpt wel dat het mij voornamelijk ging om de ruimte rondom de koelkast. Het apparaat schoof ik weg. Wat tevoorschijn kwam, was een hoop zooi. Waaronder de koelkastvulling en hagelslag 😉. De manier hoe de muis mijn kamer heeft bereikt werd ook duidelijk. Namelijk door een gat dat velenmalen groter is dan de buis die erdoorheen loopt.

Drie tips

Om muizen bij mij thuis te weren, heb ik het volgende gedaan:

  • Al het eten afsluiten. In zipzakjes of in bakjes. Vooral geen beschimmeld eten laten liggen. Sowieso dat dat niet hoort natuurlijk. Eten op tafel laten staan, kan dus niet.
  • Het gat onder de koelkast heb ik provisorisch dichtgemaakt. Voorlopig komen daar geen dieren doorheen. Dat is de tip. Kieren, gaten en openingen afdekken.
  • Prullenbakken in huis kunnen een walhalla zijn voor muizen. Om hen te weren is het goed om te zorgen dat afvalbakken afgesloten kunnen worden.
Jonathan Göhner op Unsplash

Hoe verweer je muizen bij je thuis?

Dit zijn de drie beste tips die ik kan geven om muizen in huis te voorkomen. Muizenvallen gebruik ik niet. Dat vind ik onnodig en onsmakelijk om dode muizen op te ruimen. In het voorjaar heeft er een tijdje gif gelegen dat door de muis wordt meegenomen naar het hol. Daar wil ik nu niet aan beginnen. Meer tips vind je op Milieu Centraal. Ik check met regelmaat of het gat bij de koelkast nog netjes is dichtgeplakt. Zolang er geen muizen meer zijn, hoef ik mij geen zorgen te maken.

Heb jij weleens muizen in huis gehad?

No votes yet.
Please wait...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *