Huishoudelijke klusjes: drie tips als je er niet aan wilt beginnen

De badkamer schoonmaken, stofzuigen of strijken. Wat vind jij het meest vervelend? Herkenbaar is het vast. Dat je geen zin hebt om huishoudelijke taken te doen. Er is namelijk altijd wel een klusje om te doen en daardoor voelt het alsof het nooit klaar is. Wat ook zo is. Maar op het moment dat je nu eenmaal het stof te lijf bent gegaan, geeft het een voldaan gevoel. Heerlijk om te leven in een schone ruimte. Of dat je net zoals ik, weer ruimte hebt als de was terug in de kast ligt. Vandaar dat ik je vandaag mijn drie tips geef voor als je huishoudelijke klusjes niet wilt doen.

De drie tips:

  1. Ruim wat je niet meer gebruikt, ook weer op.

Het kan zo simpel zijn, vind je niet? Je hebt iets gebruikt en op het moment dat je ermee klaar bent, ruim je de spullen ook weer op. Ik geef toe dat dat bij mij ook niet altijd zo werkt. Maar eigenlijk dit het meest simpel om aan te leren. Als je iets tekent en je bent klaar, dan ruim je de potloden weer op. Als ik klaar ben met handletteren, ligt er overal papier. Opruimen duurt dan even 😉

  1. Plan een uurtje in voor de meest simpele dingen.

Wanneer ik in een flow zit, vind ik het gemakkelijker om de meest simpele dingen direct achter elkaar te gaan doen. Op zo’n moment zie je hoeveel je eigenlijk in een uur voor elkaar kan krijgen. Bijvoorbeeld de vensterbanken schoonmaken, met een stofdoek de lampenkappen afstoffen en de planten water geven. Het zijn losse klusjes die geen tijd innemen en daardoor juist vaak vergeten worden. Het effect voor jezelf is echter groter, want in een schone kamer leven, vind toch iedereen fijner?

  1. Maak van huishoudelijke klusjes doen een fijn moment.

Alles wordt leuker met een speels element. Zet een wekker aan en kom zover mogelijk met je huishouden. Telefoon wegleggen is een vereiste, want anders is scrollen door Instagram interessanter. Of bel met een vriendin tijdens de vloer dweilen. Beter lijden met zijn twee, dan alleen. Of werkt het niet zo? Een fijn moment kun je ook creëren door je favoriete muziek aan te zetten tijdens het poetsen van de badkamer. Zingen onder de douche, maar toch anders😉

Wanneer doe ik huishoudelijke klusjes?

Wanneer ik ’s ochtends (hop uit mijn bed) mijn dag start, doe ik dat steeds vaker met wat klusjes. De was opvouwen of even de borstel door het toilet. Dat is mijn ‘uurtje’ om het takenlijstje klein te houden.

Wat zou jij als tip willen meegeven?

Uitgelichte afbeelding door No Revisions op Unsplash.

No votes yet.
Please wait...

2 Comments

  1. Jouvence schreef:

    Ik heb een hekel aan strijken, dus dat doe ik gewoon lekker niet 😉 Alles meteen ophangen/strak trekken en daarna meteen wegvouwen als het droog is. Mijn tip is: zorg dat alles een vaste plek heeft, dat maakt het opruimen van dingen een stuk makkelijker/sneller. & doe het verdelen over de week.

  2. Vanessa schreef:

    Goede tips! Ik heb een hekel aan het huishouden in het algemeen. Ik doe het omdat het moet, niet omdat ik er blij van wordt. Achteraf heb ik wel altijd een voldaan gevoel. Wat mij helpt, is om leuke muziek op te zetten en lekker geurende producten te gebruiken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *