Het huishouden doen: veel werk?

Voor ruim een jaar heb ik mijn eigen stek. Hartstikke leuk en ook hartstikke goed. Ik wil natuurlijk ook laten zien hoe zelfstandig ik mijn eigen leven kan leiden. Dat gaat redelijk goed. De voorraadkast heb ik gister in de sop gezet en opnieuw ingepakt. Lege dozen en glazen heb ik verwijderd en weggegooid. Wat een ruimte heb ik daarvoor teruggekregen zeg. Om het te vullen zou ik voor zeker twintig euro aan boodschappen moeten doen (heb ik niet gedaan). Het huishouden doen vind ik soms veel werk, want met werken, schrijven en scouting kom ik vaak niet aan andere dingen toe.

Huishoudtaken

Lijstjes maken doe ik graag. Dus ik heb opgeschreven welke taken in huis ik zou kunnen oppakken. Tot nu toe kom ik uit op het volgende:

 • De kamer stofzuigen;
 • Afstoffen op bereikbare plekken;
 • Kasten leeghalen en stoffen;
 • Spinnenwebben van het plafond halen;
 • Oud papier wegbrengen;
 • De ramen lappen;
 • De doucheruimte een schrobbeurt geven;

Als ik het zo zie, is de lijst toch langer dan ik aanvankelijk had gedacht. Gelukkig heb ik er ook iets op bedacht, want op het moment dat de rijst kookt, kan ik een stofdoek pakken en schoonpoetsen. Even de handen wassen en ik kan zo weer verder met nieuwe ingrediënten toevoegen aan het recept. Of na het afruimen de stofzuiger pakken en de kamer verder stofvrij maken. Het probleem is echter dat de andere klusjes meer tijd kosten. Want naast de opsomming hierboven kan ik mijn tijd ook nog besteden aan het onderhouden van het terras en het schoonmaken van de auto. Dat laatste is erg nodig, want het dak van mijn auto heeft geen zilverachtige kleur meer, maar zwart.

Wat maakt het huishouden doen makkelijker?

Eigenlijk is dit wat ik wil zeggen: een losse taak oppakken vind ik moeilijker. Het maakt het eenvoudiger wanneer je in een flow zit en meerdere dingen tegelijk kan doen. Bijvoorbeeld eerst afstoffen en direct daarna stofzuigen. Dat ga ik zo doen, zodat ik de komende dagen een schoon heb. Het oppakken van het huishouden heeft ook een beetje met drukte te maken, want aan het einde van de dag. Zo rond een uur of acht heb ik ook geen puf meer om een schoonmaakdoek aan te raken. Al met al dus heel zelfstandig, maar soms nog altijd zoekende naar wat het beste voor mij werkt.

Vind jij het huishouden doen veel werk?


Veel blogs hebben een artikel met een betrekking op dit onderwerp. Lees verder bij Billy van Leukegeit.nl of bij Joyce van Mamsatwork.nl.

No votes yet.
Please wait...

2 Comments

 1. Tessa schreef:

  Ik verdeel wat ik moet doen altijd over de week, zodat ik elke dag iets doe. Werkt voor mij beter dan in een dag alles in een keer

 2. Amanda schreef:

  Heb een tot do lijst via Outlook lopen. Ene week natuurlijk beter als de andere maar zaterdags is voor mij een standaard dag om huishouding te doen. Dan is vriendlief op scouting. Meestal als we naar zijn scouting geen plannen heb wil ik nog wel eens werken aan mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *