De persoon naast mij is in dit voorbeeld een doodnormale jongen. Het probleem was alleen dat mijn haarzakjes het koud kregen bij zijn aanwezigheid. Soms heb je zo een onderbuikgevoel dat zegt dat je beter bij die persoon uit de buurt kunt blijven. Zo had ik dat in ieder geval. Een slijmerig stemmetje, een papzakkerig figuur en niet veel meer verstand dan de stekels van een egel. Er zijn types mensen die de stressfactoren in mijn ruggenwervels erger kunnen maken en dat is knap, want normaal ben ikzelf degene. Het onderbuikgevoel brengt meestal een irritatie met zich mee die gelijkenissen heeft met de scherpe stekels van een egel. Daarom is het niet prettig om je hieraan te prikken. Au!
Herken jij het hebben van onderbuikgevoelens voor bepaalde personen? Iemand waarbij jij je niet prettig voelt?
Voor mij is de uitstraling en de geest van een persoon belangrijk, want dat bepaalt mede in twee seconden je voorkeur of mening over een persoon. Eigenlijk heb ik het vooral over vooroordelen en dat wij deze niet mogen hebben, maar. Is dat rationeel? Binnen twee seconden hebben wij van een ander individu een heel plaatje in ons hoofd gevormd. Als we dat niet meer mogen hebben. Wat heeft de zin: ‘Vertrouw op je onderbuikgevoel’ nog voor nut?
Intuïtie tegen verstand
Vertrouwen hebben in de medemens is belangrijk. Daarbij ben ik vaak erg goedgelovig, maar kan ik toch goed inschatten of iemand liegt en houd ik van een open slash informele setting. Desalniettemin moet ik toegeven dat ik vaker naar mijn gevoel en intuïtie luister dan naar mijn verstand. Het hart is groter dan het brein. Ik ga ervanuit dat er meer goede personen zijn dan slechte, maar soms wil je uitspraken niet uit iemands mond horen komen. Om je de vunzige citaten te bewaren, deel ik ze ook niet. Voor de mensen uit deze categorie gooi ik graag de deur dicht en wens ik je veel plezier met een paarse neus.
Kun je beter luisteren naar je onderbuikgevoel?
Via Google ben ik uitgekomen op de website van bedrock.nl waar een hoogleraar meer verteld over onderbuikgevoelens. Ap Dijksterhuis vertelt dat je onderbewuste, het onderbuikgevoel, 20.000 keer meer kan verwerken dan ons bewustzijn. Daarom is het een goed idee om vaker naar het hart te luisteren, maar dat doe ik goed. Zo erg is het dus niet om af en toe een deur voor iemand dicht te gooien. Al is het moeilijk om sommigen te kunnen te negeren. Helaas.
Uitgelichte afbeelding: Photo by Ehimetalor Unuabona on Unsplash
7 Comments
Ik heb wel geleerd om dat onderbuik gevoel te volgen hoor, het kan niet altijd, maar als de mogelijkheid er is, luister ik er zeker naar.
Dat lijkt mij een goede oplossing! 🙂
Ik ga vaak op mijn gevoel af en volg mijn intuïtie maar ik probeer mensen wel altijd een kans te geven want je gevoel kan toch ook eens fout zitten.
Dat is knap, want onderbewust ben je toch misschien al bezig om af te wimpelen. Juist naartoe gaan is een stap!
Goed geschreven! Ik heb heel vaak zo’n onderbuikgevoel bij bepaalde personen. En als ik dat heb, komt het meestaal ook niet meer goed. Dan geef ik de persoon zeg maar niet de kans om dat gevoel te laten verdwijnen.
Dat kan ik maar al te goed geloven. Ik heb zo een gevoel van: loop er maar met een grote boog omheen. Je komt helaas overal mensen tegen die dit gevoel oproepen. Dan maar door laten kletsen 😉
Ik geloof op zich wel in een onderbuikgevoel maar erop vertrouwen is een tweede. Meestal vaar ik toch maar op mijn verstand.