Paarse velden | Lavendel is de lekkerste geur die ik ken

Je haat het of je houdt ervan. Lavendel is een geur waar veel mensen tussen haten of houden van kiezen. Dat snap ik, want de lucht van deze paarse bloem is erg sterk. Een dispenser staat in mijn kamer opengedraaid en doet zijn werk. Wanneer ik thuiskom, krijg ik het gevoel dat ik thuiskom in een bloemenzee. De neiging om diep in te ademen wordt daardoor sterker, want de geur wil ik laten doordringen in alle organen. Echter zijn er veel mensen die lavendel niet kunnen verdragen en dat is jammer. Wist je dat lavendel één van de belangrijkste geuren is voor parfums, wasverzachter of voor luchtverfrissers?

Quizvraag

Lavendel wordt al lang gebruikt door de mensheid. Waarvoor werd lavendel gebruikt door de oude Grieken en Romeinen?

A. Om toe te voegen aan het badwater

B. Om toe te voegen aan maaltijden

Het antwoord op deze vraag is te vinden onderaan dit artikel.

De spirituele betekenis van lavendel

Zoals je nu hebt begrepen, wordt lavendel al lang voor onze geboortedatums gebruikt. De Grieken en Romeinen ontdekten dat de struik een kalmerende werking heeft en dat het de geest in balans brengt, maar dat is niet het enige. De bloempjes zijn namelijk goed te gebruiken tegen puistjes, insectenbeten en allergieën. Al denk ik dat er mensen zijn die er juist een allergie van krijgen.

Ik was benieuwd wat de spirituele betekenis is van lavendel, want paars is de kleur van magie. Op de website degroenekruidhof.nl kwam ik een artikel tegen over de symboliek van bomen, bloemen en planten. Symboliek was in de Middeleeuwen erg belangrijk, maar lijkt nu zijn beste tijd te hebben gehad. In de symboliek staat lavendel voor vriendschappelijke liefde, bewondering en schoonheid. De tegenovergestelde betekenis is eenzaamheid.

Dromen over paarse velden

In Frankrijk hebben ze velden vol met lavendel. Het lijkt mij geweldig en ook een uitdaging om hier doorheen te banjeren. Lijkt jou dat niet mooi? Een veld vol paarse bloemen waar een slingerend weggetje door het landschap kronkelt naar de voet van de heuvel. Met een flesje in de hand en een hoed op mijn hoofd ben ik toch echt un français. Hier ga ik over moeten dromen, maar deze komt op mijn bucket list voordat ik 30 jaar ben geworden. Lavendel is de lekkerste geur die ik mij kan verzinnen. Is dat toevallig jou wasmiddel?

lavendel
Photo by Dorné Marting on Unsplash

Het antwoord op de quizvraag is A. De oude Grieken en Romeinen voegde lavendel toe aan het water om een kalmerende werking te veroorzaken. Dit was overigens alleen weggelegd voor de rijken.

Photo by Achim Scholty from Pixabay

Even een terugblik op mijn gedichtenbundel Jij waarvan je het digitale inkijkexemplaar gemakkelijk kunt downloaden.

No votes yet.
Please wait...

10 Comments

 1. An schreef:

  Lavendelvelden zijn prachtig. Ben je ooit al in het Hallerbos geweest? Dat kleurt enkele weken per jaar paars omwille van de boshyacinthen.

 2. Sherry schreef:

  Ik ben zelf ook een lavendelveeslaafde. Heb laatst nog een lavendel douchegel gehad. Heerlijk.

 3. Sherry schreef:

  Ik ben zelf ook een lavendelveeslaafde. Heb laatst nog een lavendel douchegel gehad. Heerlijk.

 4. Sherry schreef:

  Ik ben zelf ook lavendelverslaafde. Heb laatst nog een lavendel douchegel gehad. Heerlijk. Mooi geschreven en die quiz eronder is echt heel erg leuk.

 5. Amina schreef:

  Ik ben echt gek op de geur van Lavendel. Iedere zomer haal ik de plantjes in huis voor op het balkon. Na een dag hard werken is het dan heerlijk thuiskomen met een glas wijn tussen de lavendel. Love it! Leuk artikel!

 6. Wilma Phillipson schreef:

  Wij hebben veel lavendel in de voortuin staan. Het houdt de muggen weg. Daar hebben we dan ook geen last van in de slaapkamer.

 7. N schreef:

  Had ik t geweten, had ik verse lavendel meegenomen uit Frankrijk!

 8. kiki hasselton schreef:

  lavendel is ook een favoriet bij mij. ik kan er helemaal vrolijk van worden als ik het ruik. Ook heerlijk om het in je slaapkamer te hebben

 9. Elles schreef:

  Lavendel vind ik heerlijk! Ik snap heel goed dat je er gekalmeerd van kan worden, dat wordt ik namelijk zelf ook. Het is ook een prachtige bloem.
  Liefs,
  Elles

 10. Mandy schreef:

  Ik vind lavendel ook lekker! Maar niet altijd, je hebt er ook geurboompjes van maar die vind ik te sterk. Shampoo’s etc vind ik wel heerlijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *