Leven of overleven: tijd om te stemmen

Wat willen Nederlanders dat er met ons land gebeurd? Dit vroeg ik mij af, omdat de Tweede Kamerverkiezingen op ons afkomen. De tijd van het stemmen is aangebroken. De laatste keer was Forum voor Democratie een echte knaller, maar dat gaat deze keer in maart niet gebeuren. De VVD met Mark hebben een groot voordeel, omdat de minister-president bijna iedere week op televisie te zien is. Daardoor lijken de overige partijen in het niet te vallen. Voor zowel de politieke bewegingen als de Nederlanders zelf, lijkt het een tijd te zijn van leven of overleven. 

Het gedicht van afgelopen zaterdag lees je terug op: Warm als vuur binnenin

Lente komt eraan, voorjaar 2021

op 17 maart openen de stembureaus hun deuren. Nederland is een land dat niet stilstaat, want zo zijn wij niet. Constant in beweging met nieuwe technologieën, fantastische projecten en initiatieven, maar er is ook een andere kant. En wie pakt dit aan? In de winkelstraten staan lege panden, het woningaanbod is schaars en het racisme onder de bevolking neemt toe. Kinderen hebben geen juf of meester, de files duren in de spits te lang en de natuur verandert in stof. Het gezeur houdt gewoon niet op. 

In de prullenbak verstoppen

De vraag die overblijft, is welke partij ons land het beste kan helpen. En wanneer je denkt dat ik nu een partij ga noemen, heeft het mis. Ik denk namelijk dat geen enkele partij dit gaat kunnen doen. Alleen als iedereen met elkaar samenwerkt, omdat je daarmee een land als de onze het beste helpt. De partijen afzonderlijk kunnen wel hun eigen speerpunten hebben, maar die kun je net zo goed in de prullenbak verstoppen. Diep triest, en om te lachen. Want je bereikt pas iets met de volle schouders eronder. Likje verf, voorlichtingen geven en elkaar betrekken. Makkelijker kan het niet, toch?

Leven of overleven

Mocht je het willen weten, dan gaat mijn voorkeur uit voor GroenLinks. Heeft vast te maken met termen als: ‘papiertje oprapen, zoveel mogelijk digitaal doen en niet printen, blijf op het pad in het bos.’ Ach, de verkiezingen mogen dan wel een nieuw tijdperk in willen luiden, maar in de kern geloof ik niet dat het iets verandert. Enkel onze levens krijgen er een jaren, en jaren bij. Leven of overleven. Tijd voor Rutte-IV.

Uitgelichte afbeelding door ERROR 420 📷 on Unsplash

No votes yet.
Please wait...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *