Lezen in de trein: dit is hoe ik het ervaar

Wat ik graag doe in mijn vrije tijd, is lezen. Het is een heerlijk gevoel om de zondag te beginnen met een boek. De gordijnen doe ik dan open voor goed daglicht en lezen gaat sneller. De zon gaat steeds hoger aan de lucht staan en bladzijden sla ik sneller om. Lezen is leuk, omdat ik mij in een andere wereld kan begeven. Gewoon in gedachten. Echter heb ik allang niet meer gelezen op zondag en daar moest ik van mezelf een oplossing op vinden. Dat heb ik gedaan. Nu ga ik lezen in de trein.

Met regelmaat pak ik de trein en ik heb ontdekt dat dit een fijne plek is om een boek tot mij te nemen. Staand of zittend dat maakt mij niet uit, want het vermindert ongemakkelijke momenten, omdat je anderen bijna niet aankijkt. Op de heenweg naar Arnhem Centraal neem ik de Intercity die er twaalf minuten over doet om daar te komen. Het is krap, maar het kan genoeg wezen om een klein hoofdstuk te voltooien. Door het lezen heb ik geen benul meer wat er om mij heen gebeurd en dat is fijn. De treinrit lijkt als vanzelf te gaan en ook sneller.

Dit vind ik fijn aan lezen in de trein

Over de nadelen ga ik niet schrijven, want ik blijf bij het positieve. Daarom kom ik nu met een opsomming wat ik fijn vind aan lezen in de trein.

 • De omgeving is voor mij even weg, want mijn ogen zijn gefocust op de letters.
 • Je hoeft niemand ongemakkelijk aan te kijken. Er zijn vaak blikken gericht die ik opvang. Eén keer is leuk, twee keer kan nog, maar elkaar vaker aankijken is vervelend.
 • Lezen maakt dat de treinreis voor mijn gevoel korter duurt.
 • Ik vind het een nuttige tijdsinvulling en lezen gaat best snel. Sneller dan helemaal niet lezen, tenminste.
 • Door met een boek in het openbaar te verschijnen lijk je slimmer, toch?

Hoe snel lees ik?

Ik ben begin september hiermee begonnen en het bevalt me uitstekend. Soms komt het voor dat ik op het perron al begin met lezen. Vaak zorgt dat ervoor dat ik de boekenlegger bij het volgende hoofdstuk alvast kan neerleggen. Tot nu toe heb ik twee boeken uitgelezen. Dit zijn Het licht van Lorelei en Caraval van Stephanie Garber. Beide boeken zijn mij vijf sterren waard, want ze hebben een magie en verbeeldingskracht die lang niet alle boeken hebben. Binnen een maand twee boeken gelezen te hebben in alleen de trein lijkt mij geen slechte zaak. Ik heb er plezier in.

Wat is jouw favoriete leesplek?

Een recensie van Caraval kun je lezen op Awesome Booklover Blog.

No votes yet.
Please wait...

9 Comments

 1. Ilona Wielinga schreef:

  Ik vind het ook heerlijk om te lezen in de trein. Voor mijn studie reis ik regelmatig tussen Assen en Zwolle heen en weer, een ritje van 40 minuten. In die 40 minuten kan ik toch een flink stuk lezen. Ik vind het ook gewoon heerlijk om weg te zakken in mijn eigen wereldje terwijl de trein door het landschap raast.

 2. ingrid schreef:

  ik reis nooit meer met de trein, maar kan me voorstellen dat je er even lekker kunt lezen

 3. Cynthia schreef:

  Ik reis amper met de trein, maar kan me van mijn studententijd herinneren dat ik behoorlijk productief kon zijn in de trein. Ik schreef er oom graag trouwens. Momenteel lees ik veel in bed. Ideaal, ik word er zo duf als een konijntje van! 😉

 4. rachel schreef:

  hier kan ik kort en krachtig over zijn…ik lees niet 😉 heb daar geen geduld voor

 5. Nicole Orriëns schreef:

  Thuis bij de houtkachel! Of buiten in de zon, als het zomer is.

 6. Zitten er nadelen aan lezen in de trein dan? Ik vind van niet 🙂

 7. Het licht van lorrelei vond ik hel erg goed! Caraval vond ik wat minder ik vond het een verhaal wat ik al vaak gelezen had ofzo.

 8. Manon schreef:

  Ik snap dat het al je prikkels weg neemt. Fijne manier toch!

 9. Lotte schreef:

  Ik vind het in de trein vooral leuk om naar andere mensen te kijken (en met ze te praten), lezen zou alleen maar afleiden ☺️

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *