Lijstjesmachine | Een planning maak je op deze manier

Op de middelbare school noemde ze me al een wandelende agenda. Sinds dat ik werk krijg ik alle lijstjes voorgeschoteld. Ik hou van overzicht en het maken van lijsten zijn daar onlosmakelijk mee verbonden. Het geeft rust om in een duidelijk schema te zien wat er gebeurd of wat er nog op je to do staat. Als een echte lijstjesmachine wil ik je tips geven hoe je voor jezelf een planning kan maken.

Wat is een planning?

De Van Dale zegt dat een planning een uitgewerkt werkplan is. Een planning heeft vaak met de tijd te maken en daarom is dit de eerste kolom die je in een planning aantreft. De tijd kan worden aangeduid in verschillende notaties. Bijvoorbeeld in kwartieren, per half uur, uur of per dag, week of maand. Tijd is cruciaal want het geeft je het beste inzicht in je tijdsbesteding.

Personen

Wanneer je een planning voor jezelf maakt, houd je geen rekening met anderen. Een overzicht van werktaken kunnen wellicht ook handig zijn om te delen met je collega’s. Of een planning van je vakantie waarin je het uitwerken van uitjes deelt onder je vrienden. Met andere woorden: door wie wordt de actie uitgevoerd?

Een overzicht van activiteiten

Een planning bestaat niet alleen uit tijden en personen, maar ook uit de activiteiten. Wat moet er gebeuren?
Om de takenlijst goed in de planning op te nemen, is het van belang om te inventariseren wat het complete overzicht aan activiteiten zijn. Als je met meerdere personen bent, is het daarom van belang om met elkaar in gesprek te gaan en te bespreken wie welk onderdeel oppakt en wat daaronder valt. Een beste klus šŸ™‚

Flexibel, maar toch een einddatum

Er is bij mij een groot contrast tussen het maken van planningen tussen mijn huiswerk op de middelbare school en de planningen die ik nu maak. De laatste zijn namelijk meer een to do list waarvan ik wil dat deze af is en vaak nog op dezelfde dag. De overzichten die ik maakte om mijn huiswerk te plannen waren een stuk ingewikkelder. Bij een planning hoort het opgeven van een datum, want zonder dit ingrediƫnt worden we niet getriggerd om iets te gaan doen.

Die einddatum zorgde er dikwijls voor dat ik me voelde opgesloten in de tijd. Dat vond ik zelf niet meer kunnen en daarom ben ik overgegaan op het maken van to do lists. Standaard hierop staan het schrijven en delen van nieuwe artikelen en de woensdagavond is ingepland voor scoutingzaken, Voor beide dingen maak ik een lijstje wat ik moet doen. Bijvoorbeeld overleggen wat het programma is met scouting of foto’s maken voor mijn blog. Mocht ik iets niet afkrijgen, schuif ik dit door naar de volgende dag. Zo blijf ik flexibel en gun ik mezelf ook de tijd om met vrienden af te spreken.

Voor wat kun je een planning gebruiken?

Er zijn talloze redenen te bedenken waarin een planning handig. Het is moeilijk om een originele aangelegenheid te verzinnen, maar ik heb het geprobeerd.

 • Je bucketlist verdient om te worden gepland. Wat wil je doen en voor wanneer? Ik geef toe dat ik mijn lijstjesmachine nog niet heb aangezet, maar ik ben bezig om mijn dromen te verwezenlijken. EĆ©n daarvan is het bezoeken van Machu Pichu.
 • Vakantie met vrienden is niet in Ć©Ć©n uur besloten. Waar ga je heen? Wat wil je doen op de bestemming? Ga je met de auto, trein of vliegtuig? Toch handig om te weten wie wat uitzoekt.
 • De afwas blijft zich opstapelen en door de badkamer liggen haren verspreidt. Misschien is het tijd om een planning te maken voor het huishouden. Zo zijn de taken en de verantwoordelijke meteen duidelijk.
 • De bankrekening gaat vanzelf leeg door de kosten die betaald dienen te worden, maar het is fijn om te weten wanneer dit gebeurd. Voor je eigen bewustzijn is het goed om te weten wat je kwijt bent en het is goed te doen om dit in een planning te verwerken, Hier kwam eerder een artikel over online.

In het kort

 • Een planning heeft altijd een tijdsindicatie.
 • In een planning neem je alle taken op die behoren bij het onderwerp van het overzicht.
 • De persoon die de taak uitvoert staat genoteerd.
 • Een eindtijd of einddatum staat vermeld in de lijst.

Houd jij van het maken van lijstjes?

No votes yet.
Please wait...

9 Comments

 1. Mandy schreef:

  Leuke blog! Ik ben dol op lijstjes maken. Ik heb zelf ook een bucketlist (ligt een beetje stil momenteel) maat ik zoek heel vaak redenen om lijstjes te maken. Ook bijv bij een moeilijke keus maak ik lijstjes met de voor en nadelen van die keus etc.

 2. Elles schreef:

  Ik hou ervan om planningen te maken! Het is bijna gek dat ik zeg dat ik zin heb ik school om dat weer te kunnen doen. Het is altijd genieten wanneer ik iets op tijd af heb door Mn goeie planning!
  Liefs,
  Elles

 3. rachel schreef:

  hier gaat alles op planning, alles op tijd en daar wijken wij ook niet echt vanaf ook niet in de weekenden of vakantie, ja oke je hebt geen haast smorgens maar verder worden de dingen afgehandeld die op de planning staan en of lijstjes

 4. Yana huremovic schreef:

  Ik ben dol op lijstjes maken! Ik doe dat echt altijd.

 5. Ja, tot op zekere hoogte. Voor het bloggen gebruik ik altijd mijn Moleskine om lijstjes in bij te houden. Dan geven ze me overzicht en zo.

 6. Ik ben ook dol op het maken van lijstjes. Geeft me ook overzicht en daardoor rust.

 7. Manon schreef:

  Ik houd dan weer niet van het extreme plannen, haha. Alles zit in mijn hoofd.

 8. Linne schreef:

  Zelf sta ik er ook bij vrienden en collega’s om bekend dat ik graag en goed plan. Ook ik maak veel gebruik van leestjes. Ik hoop dat veel mensen hier nog tips uit kunnen halen!

 9. tamara schreef:

  Ik vind een planning echt super fijn maak altijd lijstjes voor mijn blogs, instagram en boodschappen maar ook voor huishoudelijke taken echt super fijn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *