Written by 06:06 Blog • 15 Comments

Met bijnamen wil ik niet kleineren

Met bijnamen wil ik niet kleineren

‘Hé, de Kromme Neus is vandaag ziek thuis.’

‘Wist jij al dat Blauwoogje een paarse rand heeft gekregen?’

‘Zie die Lange Jan eens de appels uit de boom plukken.’

Mensen een bijnaam toe-eigenen is een proces dat ons hele leven doorgaat. Sommigen zeggen dat zij andere mensen geen bijnaam geven, maar daar geloof ik niks van. Het is bewezen dat je binnen een paar seconden een algemene indruk hebt van degene die je ziet. Een bijnaam geven gaat daarom net zo snel. In bovenstaande voorbeelden lees je dat het gaat om het uiterlijk. Vooral kinderen zullen graag een bijnaam geven om het uiterlijk. Het karakter ligt dieper verweven in iemand en daarom schat ik in dat bijnamen hierover later komen. De meest gebruikte is denk ‘heks’. In de meeste gevallen duidelijk waarom hé, haha.

Mijn bijnamen

Professor Plofkip, Zwartjoekel, Gargamel, Grote Smurf, Papa bever, McKIeuvert of gewoon Mitchie. Dit hele rijtje zijn bijnamen die op mij slaan. Zwartjoekel omdat mijn haren donder gekleurd zijn en Gargamel omdat ik soms nogal grumpy kan reageren. Gelukkig voor mij dat ik feilloos kan verklaren waar mijn bijnamen vandaan komen. Misschien dat ik er nog meer heb, maar dat weet ik niet als anderen mij dat niet vertellen. Ik denk dat je hieruit goed kan opmaken dat ik zelf ook vaak bijnamen gebruik. Ik heb een tik om namen te verkleinen. Dat is niet bedoeld om te kleineren, maar meer voor de schattigheid. Of zo.

Er gaat een lampje branden, want wat heeft een bijnaam voor nut? Het lijkt mij duidelijk dat je snel een bepaalde associatie met iemand hebt. Dit kan dus qua uiterlijk zijn of karakteristiek. Wij Nederlanders zijn direct ingesteld en zo zijn onze bijnamen ook gevormd. Vergeet niet dat bijnamen ook kunnen kwetsen, want iemand kan zich daarmee al snel gepest voelen. Dat is niet de bedoeling, toch?

Welke andere namen worden er voor jou gebruikt?

Photo by Felicia Buitenwerf on Unsplash

No votes yet.
Please wait...