Written by 14:00 Blog • 19 Comments

Misofonie | Ik kan niet tegen jouw geluid

Misofonie

Ben jij bekend met misofonie? Het woord betekent letterlijk ‘haat van geluid’ en is al decennialang bekend, maar er is nog geen officiële diagnose in de DSM-V. Misofonie is niets anders dan het niet tolereren van bepaalde geluiden, zoals slikken, niezen of het horen dat iemand ademhaalt. Ik kan niet tegen jouw geluid, want het liefst loop ik weg als ik hoor dat je zestien keer per minuut ademhaalt (wat overigens te vaak is). De onofficiële stoornis heeft mij aan het denken gezet om er een artikel over te schrijven. Vandaar dat ik je dit vandaag voor schotel.

Kun je niet stoppen met ademhalen?

Mitchel Kleuver

Bovenstaande vraag is natuurlijk schokkend en zorgwekkend, maar voornamelijk omdat misofonie nog niet bekend was. In het nieuws jaren terug was er een item hierover en toen gingen er belletjes rinkelen. Niet alleen bij mij, maar ook bij anderen. Naast het geluid van ademhalen, kan ik mij tevens irriteren aan ‘verkeerde’ muziek op de televisie. Ik denk dan: ‘Ga gewoon praten’. Muziek bij bepaalde programma’s zijn zo verkeerd gekozen dat de haren op mijn rug kippenvel krijgen. Zoals je merkt, kan ik boos worden op deze geluiden ondanks dat ik er niets aan kan doen. Dit is tevens één van de symptomen die hoort bij de aandoening.

Voor het schrijven van dit artikel ging ik mijn grote vriend Google gebruiken en kwam ik uit op de website van het AMC. Zij hebben een team voor misofonie en hebben een korte test ontwikkeld. In minder dan vijf minuten kreeg ik de uitslag: u heeft milde last van misofonie. Verder geen informatie, maar gelukkig biedt de website uitkomst. Over het algemeen zijn het vaak dezelfde personen, maar steeds vaker merk ik dat ik ook in het openbaar vervoer mij kan irriteren aan geluiden als kauwgom kauwen en zuchten.

Ik geef toe dat ik dagelijks last heb van geluiden van anderen, maar het beïnvloedt niet elke minuut van de dag. Sterker nog ik ben met eten nog gezelliger dan anders. 😉
Ondanks dat de diagnose milde last van misofonie is, ervaar ik wel degelijk een intens gevoel. Dan doe ik het terug en laat ik het drinken door mijn mond glijden. Dat zorgt overigens wel voor hilariteit aan de tafel. Haat van geluid lijkt mij overigens een passende naam voor misofonie. Heb jij een hekel aan bepaalde geluiden?

Zelf kauwen om de irritaties tegen te gaan 😂

Het populairste bericht van augustus was Bepaal jij of ik hoe ik mezelf noem? De moeite waard om te lezen, toch?

No votes yet.
Please wait...