Misofonie | Ik kan niet tegen jouw geluid

Ben jij bekend met misofonie? Het woord betekent letterlijk ‘haat van geluid’ en is al decennialang bekend, maar er is nog geen officiële diagnose in de DSM-V. Misofonie is niets anders dan het niet tolereren van bepaalde geluiden, zoals slikken, niezen of het horen dat iemand ademhaalt. Ik kan niet tegen jouw geluid, want het liefst loop ik weg als ik hoor dat je zestien keer per minuut ademhaalt (wat overigens te vaak is). De onofficiële stoornis heeft mij aan het denken gezet om er een artikel over te schrijven. Vandaar dat ik je dit vandaag voor schotel.

Kun je niet stoppen met ademhalen?

Mitchel Kleuver

Bovenstaande vraag is natuurlijk schokkend en zorgwekkend, maar voornamelijk omdat misofonie nog niet bekend was. In het nieuws jaren terug was er een item hierover en toen gingen er belletjes rinkelen. Niet alleen bij mij, maar ook bij anderen. Naast het geluid van ademhalen, kan ik mij tevens irriteren aan ‘verkeerde’ muziek op de televisie. Ik denk dan: ‘Ga gewoon praten’. Muziek bij bepaalde programma’s zijn zo verkeerd gekozen dat de haren op mijn rug kippenvel krijgen. Zoals je merkt, kan ik boos worden op deze geluiden ondanks dat ik er niets aan kan doen. Dit is tevens één van de symptomen die hoort bij de aandoening.

Voor het schrijven van dit artikel ging ik mijn grote vriend Google gebruiken en kwam ik uit op de website van het AMC. Zij hebben een team voor misofonie en hebben een korte test ontwikkeld. In minder dan vijf minuten kreeg ik de uitslag: u heeft milde last van misofonie. Verder geen informatie, maar gelukkig biedt de website uitkomst. Over het algemeen zijn het vaak dezelfde personen, maar steeds vaker merk ik dat ik ook in het openbaar vervoer mij kan irriteren aan geluiden als kauwgom kauwen en zuchten.

Ik geef toe dat ik dagelijks last heb van geluiden van anderen, maar het beïnvloedt niet elke minuut van de dag. Sterker nog ik ben met eten nog gezelliger dan anders. 😉
Ondanks dat de diagnose milde last van misofonie is, ervaar ik wel degelijk een intens gevoel. Dan doe ik het terug en laat ik het drinken door mijn mond glijden. Dat zorgt overigens wel voor hilariteit aan de tafel. Haat van geluid lijkt mij overigens een passende naam voor misofonie. Heb jij een hekel aan bepaalde geluiden?

Zelf kauwen om de irritaties tegen te gaan 😂

Het populairste bericht van augustus was Bepaal jij of ik hoe ik mezelf noem? De moeite waard om te lezen, toch?

No votes yet.
Please wait...

19 Comments

 1. Saskia schreef:

  Over het algemeen kan ik wel leven met de geluiden van andere mensen. Wat ik wel erg smerig vind is het constant ophalen van een snotter neus… brrr… zou dan bijna de neiging krijgen om een zakdoekje aan te bieden

 2. Maxime schreef:

  Ik moet zeggen dat ik mij soms ook irriteer aan de geluiden die anderen maken, maar niet zó erg dat ik misofonie heb (denk ik). Toch ga ik zometeen die test van het AMC eens doen. Wie weet wat ik over mezelf leer. Bedankt voor het delen!

 3. Beautydagboek schreef:

  Wat vervelend dat je hier last van hebt, want dit soort geluiden zijn er natuurlijk iedere dag. Gelukkig blijkt het mild te zijn, maar kan me voorstellen dat je er alsnog op bepaalde momenten last van hebt.

 4. Priscilla schreef:

  Ik kan niet tegen mensen die hardop ademen en/of snurken. Het is echt heel erg, maar het beheerst mijn leven. Ik slaap zelfs al denk ik 12 jaar met oordoppen.

 5. Nicole Orriëns schreef:

  Ja, echt wel! Sommige geluiden kunnen me echt tot wanhoop drijven.

 6. Ronald schreef:

  Queen en Dire Straits, maar er zit een knop op mijn radio.

 7. charlotte schreef:

  Mijn oudste zoon is autistisch en heeft van heel veel geluiden last maar maakt daar in tegen zelf allerlei geluiden. Hij heeft er een therapie voor gevolgd en die heeft echt voor veel verschil gezorgd

 8. rachel schreef:

  Nou ik kan redelijk over de rooie gaan van sommige geluiden!

 9. Fleur schreef:

  Zo herkenbaar. Moet mij altijd inhouden er wat van te zeggen, want vaak kan het ook niet helemaal zonder geluid

 10. ingrid schreef:

  ik kan er niet goed tegen als mensen achter me staan en overmijn schouder meekijken. hun ademhaling of kauwgom kauwen. brr

 11. Joanne schreef:

  Sommige geluiden vind ik ook echt vreselijk. Je hoort het vooral vaak over eetgeluiden.

 12. Vegakeuken schreef:

  Ik kan wel prima tegen geluiden, alleen tegen snurken, kauwen of hard ademen kan ik soms slecht.

 13. Manon schreef:

  Brrr, ik kan niet tegen het geluid van krakende zakjes. Als er iemand in de trein probeert heel zachtjes een zakje met worteltjes probeert open te trekken ofzo. Trek dat zakje in een keer open, doe het snel!!! Hahaha.

 14. Sherry schreef:

  Ik ben ook gevoelig voor bepaalde geluiden.

 15. BOUCHRA schreef:

  Ik heb er niet zoveel last van. Maar wel tegen snotverkouden mensen die hun neus niet snuiten. Dat vind ik wel vervelend.

 16. Anja schreef:

  Ik heb er gelukkig niet echt last van, tenzij iemand echt loopt te smakken of zo, daar kan ik niet tegen.

 17. kiki hasselton schreef:

  ik vind smakken echt super irritant en snurken. Maar gelukkig dat mijn vriend dat allemaal niet echt doet. verder geen problemen met geluiden gelukkig

 18. Marsha schreef:

  Ik herken het wel. Bij sommige geluiden krijg ik ook kippenvel en loop ik liever de kamer uit, of wil ik dat het gewoon stopt haha. Smakkende mensen vind ik heel erg. Krijt op een schoolbord bijvoorbeeld en wel nog een paar.

 19. Cynthia schreef:

  Yes, en of ik misofonie heb!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *